๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 18 Ekim 2011, 01:08:06



Konu Başlığı: Üniversitelerde misafir doktor dönemi
Gönderen: Sefil üzerinde 18 Ekim 2011, 01:08:06
Üniversiteler 'misafir doktor'a dolgun ücret verecek

'Tam Gün' Yasası ile üniversite hastanelerinden ayrılan akademisyenlerden boşalacak yerlere sözleşmeli öğretim üyeleri geliyor. 'Misafir doktor'lara dolgun ücret verileceğine dikkat çeken YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Saat ücreti 300 TL. Ancak 600 TL'ye kadar çıkabilir. Öğretim üyesi ayda en fazla 40 saat çalışabilecek." dedi.

Üniversite hastanelerine sözleşmeli akademisyen uygulaması geliyor. Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenecek maddeyle hayata geçirilecek sistemde, gelecek 'misafir doktor'lara dolgun ücret verilmesi planlanıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Saat ücreti 300 TL. Ancak 600 TL'ye kadar çıkabilir. Bir öğretim üyesi haftada 10 saatten ayda en fazla 40 saat çalışabilecek." bilgisini verdi.

Yeni sistemde, özelde ve kendi muayenehanesinde çalışan öğretim üyelerinin üniversite hastanelerinde sözleşmeli ve misafir öğretim üyesi olarak çalışabileceğini kaydeden YÖK Başkanı Özcan şöyle konuştu: "Düzenleme ile 'Tam Gün'den ayrılıp dışarı giden doktorların saat ücreti karşılığında üniversitede ders vermeleri, asistan yetiştirmeleri söz konusu. Bu kapsamda yeni bir kanun taslağı hazırlanıyor. Bir öğretim üyesi haftada 10 saatten ayda en fazla 40 saat çalışabilecek. Ameliyatlar da eğitimi içeriyorsa bu saatin içinde olacak." Üniversite tarafından dışarıda çalışan hekimlerden alınacak hizmet karşılığının kim tarafından ödeneceğinin henüz kesinlik kazanmadığını belirten Özcan, "Üniversiteler döner sermayeden ödenmesini istemezler, genel bütçeden ödenmesi daha iyi." dedi. Son KHK ile hekimlere iki yıl ücretsiz izin hakkı verildiğini ancak bunun yeni düzenleme ile kalkacağını belirten Özcan, şu bilgileri verdi: "Yeni sistem, bütün öğretim üyelerinin anlaşmalı statüye geçmesine yol açabilir. O bakımdan son derece faydalı diye düşünüyoruz. Sözleşmeli çalışacak üyelerin üniversitede rektör, dekan, dekan yardımcısı gibi idari görev yapmaları da söz konusu değil."

Öğretim üyelerinin yeni tasarıya sıcak bakacağını öngördüklerini dile getiren Özcan, "Parayı az bulabilir ya da gün içerisinde çok fazla çalışıyor olabilirler. Ama pek çok hekimin üniversitede bu şekilde çalışmak isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü üniversite onlar için sadece hasta ile tanışma yeri değil, araştırmaların yapıldığı bir yer." diye konuştu.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ DEVREDİLMESİN

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, zarar eden üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredileceği yönünde çıkan haberleri değerlendirdi. Bazı hastanelerin finansal bakımdan iyi durumda olmadığını belirten Özcan, bu durumun bazı devlet hastaneleri için de geçerli olduğunu dile getirdi. Özcan şöyle konuştu: "Biz, üniversite hastanelerinin devredilmesini istemiyoruz. Üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi değil, olsa olsa 'afiliasyon' diye isimlendirdiğimiz birlikte çalışma olabilir. Deniyoruz, inşallah iyi sonuçlar çıkar."

zaman