> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Eğitim Dünyası >  Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı  (Okunma Sayısı 469 defa)
24 Haziran 2012, 18:49:07
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 24 Haziran 2012, 18:49:07 »



Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitim muhabirleriyle birlikte memleketi Kayseri'de ismini taşıyan üniversiteyi gezdi. Rektör seçimi sisteminden duyduğu rahatsızlığını anlattı.

Yeni bir yöntem bulunmasını isterken kendi önerisini 'akademik rektörle, yönetici ayrı olmalı' şeklinde özetledi. "20 sene siyaset yaptım. Siyasette görmediğim şeylerin rektör seçimlerinde olduğunu görüyorum." diyen Cumhurbaşkanı, hayatını bilime vermiş insanların mecburen, kendisini seçim kampanyalarında bulduğunu, bunun da üniversitelerde yaralar açtığını vurguladı.

Memleketi Kayseri'de Abdullah Gül Üniversitesi'nde incelemelerde bulunan Gül, üniversitelerin yönetimlerine ilişkin yeni önerileri olduğunu aktardı. Akademik olarak çok iyi kariyere sahip bilim adamlarının yöneticilikte aynı başarıyı gösteremediğini belirtti. Cumhurbaşkanı, "Bazen öyle ki, insanların CV'lerine bakarsınız içiniz gider. Ben de bunun gibi olsaydım dersiniz ama ondan sonra bir karşılaşırsınız çok iyi bir bilim adamıdır ama idareciliği yoktur. Mevcut sistem, doğrusu çok zorlandığım, mutlu olmadığım bir alan. Onun yerine ben mütevelli heyetinin olmasını, çok ciddi araştırmalar yaparak akademik rektörle, yöneticinin ayrı olmasını çok düşünürüm. Şimdi düşünün çok muazzam bir kalp uzmanı ya da elektronik mühendisi profesör veya bir felsefeci. Pat diye karşınıza çıkıyor ve idareci oluyor. On bin kişiyi idare ediyor. Bunun kaynak israfı olduğu kanaatindeyim. Doğru olmadığı kanaatindeyim. Birden bu sisteme geçirebilir mi o ayrı ama akademik rektörün ayrı, üniversite yöneticilerinin ayrı olması lazım. O yöneticilerin, üniversiteleri başarılı şirketlerin yöneticileri gibi idare etmesi lazım." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, akademik rektör ile yöneticinin ayrı olması önerisinin yeni YÖK yasasında yer alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine de bu konuda YÖK'ün çalıştığını, bir sunum yapacağını ve ardından karar verileceğini kaydetti. Üniversitelerin finansmanı konusunun yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Şimdi bakıyorsunuz bir üniversiteye 200 milyon TL veriliyor, bir diğerine 50 milyon TL veriliyor. Üniversite yöneticilerinin karar vericilere yakınlığıyla ilgili oluyor. Objektif şeyler çıkmıyor."

Gül'ün diğer açıklamaları şöyle:

Üniversitenin birinci önceliği eğitim: Dışarıdaki üniversitelerle bizimkileri kıyas edince çok üzülüyorum. Ama ümitliyim, çünkü son yıllarda üniversitelerimiz kendilerine geldiler. Üniversitenin birinci önceliği eğitim. Tabii ki üniversiteler, ülke meseleleriyle uğraşacaklar. En vizyonlu insanlar üniversitelerdedir. Onların memleket meseleleriyle ilgili tavsiye ve fikir üretmeleri zaten kaçınılmaz. Hatta görevleri de. Ama aslî görevi eğitim. O çok kaybolmuştu, o geldi.

Artık üniversitelerimiz kendine geldi: Şu anda biz AB 7. Çerçeve Programı'ndayız. 6. Çerçeve'deyken ben dışişleri bakanıydım. 6. Çerçeve bitti, bir rakamları getirin önüme dedim 250 milyon Euro ödemişiz. Bizim aldığımız proje değeri ise 51 milyon Euro. Avrupa'nın en küçük ülkesi Slovenya, onlara da aynı sayıda proje sunmuşuz. Biz Almanya'yı, Fransa'yı sübvanse etmiş olduk eğitimde. Milli gelirimizin belli bir kısmını veriyoruz. "7. Çerçeve Programı'na girmeyeceğiz. Bizim Almanya ve Fransa'yı sübvanse edecek halimiz yok." dedim. Şimdi baktığımızda verdiğimizin bir buçuk katını almaya başladık. Neden, çünkü üniversiteler kendilerine geldi. Türkiye'nin kurumları kendilerine geldi.

AB sürecine katkısı olmayan bir tek üniversitelerdi: YÖK'e gitmiştim, eski YÖK başkanları vardı. Onlarla bir toplantı yaptık. Rakamları önlerine koydum. AB'yle ilgili üniversite hocaları ve öğretim üyeleri karşıydı. "Bu sürece hiçbir katkınız olmadı. Sendikalar, iş dünyası, siyasi partiler, hatta Silahlı Kuvvetlerimiz karşı gibi görünse de onlar da, desteklediler. Bir katkısı olmayan üniversiteler." dedim. Çok mahcup oldular.

Şimdi bütün üniversiteler yarış içinde: Şimdi bütün üniversiteler birbirleriyle yarış içinde. Geçen Urfa'ya gittim, Harran Üniversitesi'ni gezdim. Şaşırdım doğrusu. Uzaktan bakınca oraya da gidilir mi dersiniz. Bir kampüs yapmışlar Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerde yok. Iğdır Üniversitesi Rektörü de Teksas'ta doktorasını yapmış biri. Ama burada olmaktan mutlu. Bir yarış içerisinde üniversiteler. İnşALLAH 4-5 sene sonra çok güzel şeyler olacak.

İsmimin üniversiteye verilmesini ben istemedim: Kayserililer eğitime çok düşkünler. İsmimin üniversiteye verilmesi talebi benden gelmedi. Herkesin bir arzusu olarak ortaya çıktı bu iş. Bu üniversiteyi kurdular. O zaman ben şöyle söyledim: "Eğer ismimi verecekseniz iyi bir üniversite olmasını isterim." "Ne derseniz yaparız." dediler. "O zaman bir vakıf kurun, bu vakıfla bu üniversiteyi destekleyin." dedim. Vakıfta Türkiye'nin değerli işadamları var. 50 milyon TL hedefleri var üniversiteye kaynak sağlamak için. Bunun 40 milyonu toplandı.




Her ilde işadamlarına üniversiteyi destekleyin diyorum: Gittiğim illerde hep söylerim işadamlarına, "Bir araya gelin ve üniversite hocalarınızı destekleyin." Barakada eğitim yapılabilir, hocalar iyi olursa. Oradan çok iyi öğrenciler çıkar. Onun için Türkiye'de öğretmenlerin ve üniversite hocalarının desteklenmesi, hem devlet imkânları hem de artı diyebileceğimiz imkânlar açısından desteklenmesi önemli. Benim bütün arzum buradan yeni bir üniversite modeli gelişmesi. Vakıf destekli devlet üniversitesi modeli.

Köşe yazarları yerine uzmanlaşmış muhabirlerin analizlerini okuyorum: Gazetelerin eğitim alanında uzman muhabirleri olmasına çok sevindim. Çünkü günlük siyasi yazı yazanlar, detaylı analiz yazmıyorlar. Halbuki 1-2 gün çalışıp uzun yazılar yazacak gazetecilere ihtiyaç var. Analiz yazacak arkadaşlara ihtiyaç var. Köşe yazarı yazısından ziyade her konuyla ilgili araştırmaya dönük muhabir haberi, analizi varsa onu tercih ediyorum.

Sınav sisteminde her gün değişiklik olmamalı

Son yıllarda çok sık değişen sınav sistemlerine ilişkin de soruları cevaplayan Gül, şu ifadeleri kullandı: "Sınav sistemlerinin çok şeffaf ve önceden bilinir olması gerekir. Günlük değişiklikler olmaması gerekir. İhtiyaçlar değişebilir ama birdenbire değişmiyor ki. Birdenbire bize 20 milyon nüfus gelmiyor ki. Dolayısıyla iki sene üç sene sonra nasıl yapılacaksa onları tespit edebiliriz. Kuralların çok net bilinmesi, erkenden bilinmesi gerekir. Çünkü kendini herkes ona göre ayarlayacak. Birkaç sene önceden bilinmesi gerekiyor. Son yıllarda biraz kafa karıştırıcı şeyler oldu."

Bez fabrikası, Abdullah Gül Üniversitesi oluyor

Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü, 1935 yılında kurulan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası'nın alanı üzerine kuruluyor. Uzun yıllar fabrika olarak hizmet veren alan, 15 Haziran 2012'de Abdullah Gül Üniversitesi'ne devredildi. Eski fabrika binaları restore edilerek ve tarihî dokusu korunarak üniversiteye çevriliyor. Restorasyon çalışmaları başladı. 320 bin metrekare alana sahip alan, Sümer Kampüsü olacak. Kampüste 85 bin metrekarelik de kapalı alan bulunacak. 70-80 yıllık ağaçların bulunduğu kampüs alanı, olağanüstü yeşil dokusuyla dikkat çekiyor. Abdullah Gül de önceki gün üniversitenin Sümer Kampüsü'nde incelemelerde bulundu. Uzun zaman önce makinelerin söküldüğü fabrika binasının iç kısımlarını inceleyen Gül, mimarlardan ve Rektör Prof. Dr. Hakan Asyalı'dan bilgi aldı.

ZAMAN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2012, 18:49:48 Gönderen: HizmetkaR »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:44:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı rüya tabiri, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı mekke canlı, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı kabe canlı yayın, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı Üç boyutlu kuran oku Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı kuran ı kerim, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı peygamber kıssaları, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalı ilitam ders soruları, Üniversitelerde akademik rektör ile yönetici ayrı olmalıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes