> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Eğitim Dünyası >  Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı!
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı!  (Okunma Sayısı 20495 defa)
16 Eylül 2012, 18:11:44
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 16 Eylül 2012, 18:11:44 »




Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı!


Stresin gündelik hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stresli yaşamın bir bedeli olduğunun altını çiziyor.

Tarhan stresin, kişi tarafından kontrol edilmesi gerekliliğini vurguluyor.

Stresin gündelik hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stresli yaşamın bir bedeli olduğunun altını çiziyor. Tarhan stresin, kişi tarafından kontrol edilmesi gerekliliğini vurguluyor. Çünkü stres beyne direkt etki ediyor, öğrenmeyi güçleştiriyor. Daha fazla stresin öğrenmeyi zorlaştırdığını ifade eden Nevzat Tarhan; stres hakkında şu yorumlarda bulundu:

Stres, zekâ üzerinde doğrudan etkili. Öyle ki kontrol edilemeyen stres, öğrenmeyi de etkiliyor. Eğer kolay öğrenmek istiyor ve beyninizin savaş alarmı vermesini istemiyorsanız strese dikkat edin, zekânızı verimli kullanmak istiyorsanız stresinizi iyi yönetin!

Stres hormonlarının beyindeki bilgi akışını nasıl etkilediği, öteden beri dikkat çeken, dikkat çektiği kadar da merak edilen bir konu. İstekler karşısında vücudun bir tepkisi olarak da tanımlanabilen stres, kötü sonuçlarıyla aslında uzak durulması gereken tepki.

Stres Öğrenmeyi zorlaştırıyor

“Az miktarda stres öğrenmeyi arttırırken, fazla miktarda stres öğrenmeyi zorlaştırmaktadır.

Çoğumuz heyecanları ve çok basit şeyleri hatırlamakta zorluk çektiğimizi biliriz. Kronik Depresyon halinde beyin seneler içinde düşünceyi kullanma becerisini kaybedebilmektedir. Mamafih Alzheimer hastalığının önemli sebeplerinden birisi de kronik depresyondur.

Beyin elektriksel ve kimyasal ileti ile çalışmaktadır. Beyinde­ki kimyasal maddeler yeterli olmadığı zaman bilgi işlem yeterli yapılamaz. Böylece dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, hatırla­ma bozuklukları ortaya çıkar. Yeni bilgileri beyne kaydetme olan öğrenme süreci ile beyin kimyasının yakından ilişkisi vardır.

Az stres bilgi akışını hızlandırıyor

Az miktar stres beyinde bilgi akışını hızlandırır, tetiktelik hali ile enformasyon sureci hızlanır. Fazla miktarda stres beyin­de kimyasal alarm yaptığı için bilgi akışı ve enerjisi transferi bloke olur. Stres kimyasal olan noradrenalin fazla salgılanması, öğrenme kimyasalı olan asetil kolinin kana karışmasını önler.

Kronik stres zekâya zarar veriyor

Stres durumunda beynin savaş alarmı vermesi, korunma ve savunma amaçlıdır. Tehlike ve düşman karşısında ani ve fazla düşünmeden hareket etmesi gerekmektedir. Şu an yeni bilgi öğrenme zamanı değildir. Nitekim aynı anda kalp daha hızlı çarpar, tansiyon yükselir, içimize sıcaklık yayılır. Vücuttaki enerji depolan boşalır. Şeker, yağ asitleri, kolesterol kana daha fazla karışır. Vücuda acil enerji sağlar. Bu durumun uzun sür­mesi organlara artık zarar vermeye başlar. Bu nedenle kronik stres bütün organların olduğu gibi beynin yani zekânın da düşmanıdır.

Uzun süreli öğrenimde kortizol hormonu salgısı önem taşır. Yapılan fare deneylerinde, Hipofiz bezi çıkarılmış farelerin zil sesi-yeme zamanı deneyinde öğrenemedikleri, kanlarına kortizon enjekte edildiğinde öğrenmeye başladıkları gözlenmiştir.

İlginç bir durumda fazla miktarda kortizolun yol açtığı sonuçtur. Fazla miktarda kortizol verilen farelerin öğrendikleri davranışı unutamadıkları, tekrarlayıp durdukları ve yeni şeyler öğrenemedikleri görülmüştür. Kortizol fazlalığı ile insanın psikolojik takıntısı ve psikolojik takıntıların ilaçla düzelebilmesini bu mekanizma açıklamaktadır. Zekâmızı doğru kullanabilmemiz için stresimizi iyi yönetebilmemiz çok önemlidir.”

Moralhaber

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı!
« Posted on: 16 Nisan 2024, 09:30:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! rüya tabiri, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! mekke canlı, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! kabe canlı yayın, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! Üç boyutlu kuran oku Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! kuran ı kerim, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! peygamber kıssaları, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı! ilitam ders soruları, Stres zekanın ve öğrenmenin düşmanı!önlisans arapça,
Logged
19 Şubat 2015, 15:27:13
Burcu 8D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.332



« Yanıtla #1 : 19 Şubat 2015, 15:27:13 »

stres'in yıpratması çok büyük sıkıntılardan birisi özellikle öğrencilik için
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Ne kadar acıdır insanın teselliyi sigara da araması. Çok mu zor elini semaya kaldırıp yalvarması!
16 Mayıs 2015, 05:48:21
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2015, 05:48:21 »

Esselamu aleykum ve rahmetullah.Allah razi olsun Halim abi.onemli bilgiler.
Fazla stres ogrenmeye zaten direkt engel oluyor bu bariz gorulebiliyor.ancak az miktarda stresin ogrenmeyi arttirdigi da soyleniyor..bunu nasil kpntrol edebiliriz acaba?
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2015, 05:48:38 Gönderen: Mevlüde »
Kayıtlı

16 Mayıs 2015, 11:20:23
Gülbahar Aktay
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 581



« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2015, 11:20:23 »

aslında insanların en büyük sıkıntılarından biride stres.işimizden aşımızdan hayatımız gibi bir çok şey yüzünden stres oluyoruz.aslında bu büyükler de olduğu gibi öğrenciler de de oluyor.ve bu yüzden başarımızı düşebiliyor ve öğrenmemizi engellenebiliyor.stresten kaynaklı şeylerden uzak durmalıyız.paylaşandan ALLAH razı olsun.bu bilgileri vererek bilgimize bilgi kattın.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Kainatta en yüksek hakikat imandır, imandan sonra namazdır.
05 Aralık 2015, 02:47:23
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2015, 02:47:23 »

Stressiz bir insan yoktur. Çünkü insanlar çevrede olup bitenlere tepki verirler. Eğer stres hiç yoksa kişi tepki veremez. Çünkü enerjisi yoktur. Bu da ölüm demektir. Bu yüzden stresi hayatın bir parçası olarak kabul etmemiz gerekir.. Bunun tam tersi bir durumda, yani aşırı streste de insan yaşayamaz. Çünkü aşırı bir şekilde enerjisini sarfetmektedir. Bu yüzden olması gereken düzeyde stres olmalıdır.
Stresle başa çıkabilmenin en önemli yollarından birisi zamanı ele almaktır. Yani düzenli bir şekilde herşeye vakit ayırmamiz  gerekir. Sadece ders, iş veya mecburi işler değil, beslenme, çeşitli aktivite, eğlence, egzersiz gibi konulara da vakit ayırmalıyız. , Egzersiz yapmak, vücudun fizyolojik şartlarını düzene sokmaktadır. Kalp daha rahat oksijen gönderir, bireyin zindeliği ve gücü artar. Stres hormonlarından kurtulmak kolaylaşır. Bu egzersizlerin yanında gevşeme hareketleri yapılması bedenin rahat bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Bunun için bir uzmandan yardım almak en iyisidir. Çünkü yapılması gereken egzersiz hareketlerini bize en iyi bir şekilde aktaracaktır. Bunun dışında beslenmeye dikkat etmeliyiz. Kahve, çay, kola gib içecekler stresi arttırır. Bitki içecekleri,doğal  meyve sularını vs daha çok tercih etmeliyız. Böykecehem  enerji düzeyi hem de strese karşı oluşacak tepkiler düzeltilir.

Kişilerle olan ilişkilerimizi ve sosyal etkinliklerimizi geliştirmek de stresi azaltmamıza büyük katkı sağlayacaktır. Karşıdaki kişiyle tartışırken sorumluluğu ona yüklemek yerine kendi üstüne almak daha olumludur. Farklı bir şeyler denemek de kişiyi rahatlatan aktivitelerdir. Örneğin imaj yenileyerek, konsere giderek, yürüyüş yaparak ortamın oluşturduğu stresten uzaklaşmaya katkı sağlar.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes