๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 15 Ekim 2011, 20:38:27



Konu Başlığı: Roman çocuklarıda ilim dünyasında
Gönderen: Sefil üzerinde 15 Ekim 2011, 20:38:27
Roman çocukların da hayalleri olacak...
(http://medya.zaman.com.tr/2011/10/15/roman.jpg)
Üsküdar'ın Selamsız semti, Romanların yaşadığı, okuma-yazma oranının çok düşük olduğu, parçalanmış ailelerin fazlaca bulunduğu bir bölge. Yeni açılan Selami Ali Gençlik Merkezi, Roman çocukları hayata hazırlamaya çalışıyor.

15 yaşındaki Duygu, plastik cerrah olmak istiyor. 9 yaşındaki Petek ise girişimler sonucu daha bu sene 1. sınıfa kaydı yaptırılmış. Anneleri onları terk ettiği için Petek ve ablası Elif'e, halaları bakıyor. Petek, zekâsıyla, hareketleriyle merkezin maskotu olmuş. Pınar (8) ve Şifanur (5) da iki kardeş. Pınar, zihinsel engelli, Şifanur ise çok zeki. Annelerinin terk ettiği çocuklara komşuları bir kömürlük tutarak bakmaya çalışıyor. Yan sınıfta kavram çalışması yapılıyor ve "yalan söylemek, hırslı olmak, öfkeli olmak" konuları anlatılıyor. Üsküdar'ın Selamsız semtinde çoğunlukla Roman vatandaşlar oturuyor. Mahallede okuma-yazma oranı çok düşük. Parçalanmış aile ise çok fazla.

Uluslararası Genç Derneği, Üsküdar Kayma-kamlığı'nın desteği ile Selami Ali Mahallesi'nde, Selami Ali Gençlik Merkezi (SAGEM) adıyla bir projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında Roman çocukların sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanması, okumaya teşvik edilmesi, etütler ve sosyal-kültürel etkinliklerle hayata hazırlanması hedefleniyor. Bugün resmi açılışı yapılacak olan merkezden aileler de istifade edecek.

ÜNİVERSİTEYE ÖĞRENCİ GÖNDERMEK İSTİYORUZ

Projeye, binanın kirasından tefrişine kadar kaymakamlığın ve birçok gönüllünün katkıları var. SAGEM Genel Koordinatörü Selman Özpınar, 90 kayıt aldıklarını söylüyor. Özpınar, Selamsız bölgesinin özü sözü bir insanlardan oluştuğunu, hırsızlık ve uyuşturucunun olmadığını belirtiyor. Çocuklar genelde yüzmeye ve müziğe çok düşkünler. Eğitimlerine devam etmeleri şartıyla matematik, Türkçe, İngilizce dersleri verilmeye başlanmış. Sinema günleri, halı saha maçları, yüzme, tiyatro, müzik, el becerileri gibi kurslar da başlamak üzere. "7 çocuğumuzun ailesini ikna ederek okula kayıtlarını yaptırdık." diyen Özpınar, çocukların durumunu e-okuldan sürekli takip ettiklerini ifade ediyor. Özpınar en büyük hayallerinin ise üniversiteye öğrenci gönderebilmek olduğunu açıklıyor.

Çocuk yaşta evleniyorlar

20'si bayan ve daha çok psikoloji ağırlıklı bölümlerde okuyan 30 öğrenci, projede gönüllü görev alıyor. Projenin eğitim koordinatörü Emine Satılmışoğlu, Romanları anlatırken, "Harikulade düzenleri olan, temiz evleri var. O kadar ki; halı yıkarken bile yere naylon serip öyle yıkıyorlar." diyor. Satılmışoğlu, halk eğitim merkezinin desteğiyle annelerin de kasım ayından itibaren merkeze geleceğini söylüyor. Satılmışoğlu, özellikle kız çocukların, 12-13 yaşından sonra nişanlılık ve evlilik sürecine girdiğini, daha 20-25'inde 2-3 çocuk sahibi genç annelerin olduğunu belirtiyor. Satılmışoğlu, onlara rol model olmaya çalıştıklarını aktarıyor.

zaman