๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 06 Ekim 2011, 13:25:35



Konu Başlığı: Osmanlıca dersinde de
Gönderen: Sefil üzerinde 06 Ekim 2011, 13:25:35
Osmanlıca dersinde de Atatürk    
   
Sosyal bilimler liselerinde zorunlu olarak okutulan Osmanlı Türkçesi dersinin hazırlanan öğretim programında öğrencilerin Atatürk’e ait Osmanlı Türkçesi alfabesiyle yazılmış özdeyişler ile kısa metinleri, günlük diyalogları, atasözleri, şiir ve fıkra örneklerini de sınıfta okumaları öneriliyor. nHaberi sayfa 3’te
 
Osmanlıca dersinde de Atatürk var
 
SOSYAL bilimler liselerinde zorunlu olarak okutulan Osmanlı Türkçesi dersinin öğretim programı hazırlandı.
Yaklaşık altı yüz yıllık bir sürece şahitlik eden, Türk edebiyatına binlerce eser kazandıran, milyonlarca arşiv belgesinin oluşturulduğu tarihî bir yazı dili olan Osmanlı Türkçesinin dersi, Sosyal Bilimler Lisesinin kurulduğu 2003 yılından bu yana bu okullarda okutuluyor. Osmanlı Türkçesi dersi, öğrencilere yazı inkılâbının sebeplerini, Türk dilinin incelik ve zenginliği, Türk san'atının ve san'atçısının estetik yaklaşımını, san'at anlayışını, Türk milletinin duyuş ve düşünüşünü, yaklaşık bin yıllık siyasî, sosyal, ekonomik, askerî ve kültürel yaşantısını, o döneme şahitlik eden eser ve belgelerden okuma, anlama imkânı sağlıyor. Ders kapsamında, Osmanlı Türkçesinin genel özellikleri, Osmanlı Türkçesi metinlerinin okunması, bu metinlerin okunmasını kolaylaştıracak kurallar ele alınıyor. Osmanlı Türkçesinin alfabesinin tanıtıldığı derste, Türkçe-Farsça-Arapça dillerinin ilişkileri, Osmanlı Türkçesinde kullanılan yabancı kökenli kelimelerin yapı özellikleri de öğretiliyor.
Öte yandan, dersin öğretim programında öğrenci faaliyetleri arasında, öğrencilerin Atatürk’e ait Osmanlı Türkçesi alfabesiyle yazılmış özdeyişler ile kısa metinleri, günlük diyalogları, atasözleri, şiir ve fıkra örneklerini de sınıfta okumaları da öneriliyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, bu dersin Sosyal Bilimler Lisesi’nin 10, 11 ve 12. sınıflarında okutulduğunu hatırlattı. Dersin programının yeni hazırlandığını bildiren Tufan, programın bu eğitim yılından itibaren uygulanmak üzere yayımlandığını söyledi. Sosyal bilimler liselerinin daha çok sosyal derslere ağırlık veren ve daha çok o alanda ilerlemek isteyen öğrenciler için oluşturulduğunu ifade eden Tufan, haftalık iki saat ile Osmanlı ürkçesini öğrenmenin elbette mümkün olmadığını belirtti.

yeniasya