๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: zahdem üzerinde 03 Haziran 2010, 18:25:55



Konu Başlığı: LYS adayları için önemli tavsiyeler
Gönderen: zahdem üzerinde 03 Haziran 2010, 18:25:55
(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/2009712/79528.jpg)

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) stresini geride bırakan öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı için şafak saymaya başladı.

ABDULREZZAK ÇİL - FEM Dergileri Rehberlik ve Sınav Hizmetleri Uzmanı


LYS adayları, son günleri nasıl verimli hale getirebilir?


Sınava sayılı günler kalması, öğrencileri yoğun bir stres altına alıyor. Stresten motivasyonu azalan öğrenci, son günleri verimli değerlendiremiyor. Ancak YGS'den kötü puan alan adaylar LYS ile durumu telafi edebilir. Az zamanda çok mesafe kat edilebilir.

Sayısal öğrencilerin yol haritası ne olmalı?

Sayısalcı öğrencilerin bu dönemde çalışacakları konular özel bir eleme ile seçilmelidir. Bu seçim fayda esaslı olmalı ve kısa zamanda halledilebilecek konular seçilmeli. Branş öğretmenleri ile hemen görüşülmeli ve deneme raporları esas alınarak bir çalışma takvimi çıkarılmalı. Bu takvimde belirleyici etken, denemeler sonrasında yapılan yanlışlara veya doğrulara bakılarak güncellenmeli.

Uzun bir konu hiç bilinmiyorsa onunla uğraşmak yerine belli bir kıvama gelmiş az yanlış yapılan konular seçilmeli. Az zamanda çok mesafe alma esas olmalı.

Fizik, kimya ve biyoloji derslerine çalışırken bazı dersleri 'ben zaten bunları anlamıyorum, yapamıyorum' demeden işe sonuna kadar devam edilmeli. Bu derslerden de bazı başlıklar seçilmeli ve onlara odaklanılmalı ki bu esnada öğretmenlerinden tavsiyeler alınmalı.

Eşit ağırlık öğrencileri, coğrafyayı haritalaştırın

Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya 1 başlığındaki konuları çalışırken mutlaka sözel bir ders çalışma ile ilgili yol kullanılmalı. Yazmanın yanı sıra edebiyatta senaryolaştırmak, coğrafyada haritalaştırmak veya şekillendirmek faydalı olur. Büyük ebattaki kâğıtlara konular özetlenebilmeli ve son tekrarlar oradan yapılmalıdır. Yani görsel ve işitsel materyallerden yararlanılmalıdır.

Sözelci öğrenciler, tarihi senaryolaştırarak çalışın

Sosyal Bilimler başlığındaki dersleri çalışma ile alakalı olarak bir ayrıştırma yaparsak; tarih tam senoryalaştırmaya müsait bir branş. Bu ders çalışılırken veya tekrar edilirken ezberleme yerine öğrenme esas olursa ve büyük resim görülmeye çalışılırsa tarihteki birbiri ardında gelen olaylar daha iyi kavranmış olur.

Tarihe kronolojik yaklaşma ve bölgelerin ve devletlerin haritalarından tekrarlar yapmak daha doğru bir yöntem olacaktır. Resmetmek, şekillendirmek veya görsel materyallerle çalışmak tarih ve coğrafyayı anlamak ve kavramak için en güzel yollardan bir tanesidir. Bu yöntemle yaptığınız tekrarları oldukça büyük kâğıtlara yaparak hafızanıza kazıyabilirsiniz. Sosyoloji-psikoloji-mantık dersleri çalışılırken mutlaka yazarak çalışmak yöntemi kullanılmalıdır.

Dilci öğrenciler, bol bol çeviri yapın

Yabancı dil sınavına girecek öğrenciler, son günleri sürekli soru çözerek ve okumalar yaparak geçirmelidir. Ne kadar farklı paragraf okur ve onları çözümleme yaparlarsa daha çok net çıkarma imkânları olacaktır. Bolca çeviri yapmalılar. Öğretmelerinin yönlendirmesine mutlak ihtiyaç olunan bir branştır. Bundan dolayı öğretmenleri ile birlikte bir 15 günlük program yapmalıdırlar. *