> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Eğitim Dünyası > Kaçak dershanelerin maliyeti büyük
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kaçak dershanelerin maliyeti büyük  (Okunma Sayısı 496 defa)
07 Temmuz 2011, 20:26:59
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 07 Temmuz 2011, 20:26:59 »



Kaçak dershanelerin maliyeti büyük   

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’deki 4 bin 200 ruhsatlı dershane yanında bin civarında kaçak dershane bulunduğunu ve kaçak dershanelerin cirosunun yıllık 5,5 milyar TL olarak tahmin edildiğini söyledi.
 
Eğitim sistemindeki dershane kamburunu ve kayıt dışı dershanelerin oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Avcı, Türkiye’deki kaçak dershaneler konusunda bir aydır çalışma sürdürdüklerini, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını anlattı. Avcı, “Bu vahim bir rakam ve tehlikeli bir tablodur. Eğitim sisteminin sorunlarından birisi olan dershaneler, kaçak ve kayıt dışı dershaneler konusuyla da ayrıca bir sıkıntı oluşturuyor” dedi.
Sayıları hızla artan kaçak dershane ve büroların, öğrencilere, eğitime ve dershanecilik sektörüne ciddî zararlar verdiğini, devleti vergi kaybına uğrattığını bildiren Gürkan Avcı, sınav tür ve sayılarının artması başta olmak üzere, çarpık dershane açma yönetmeliği ve fahiş vergiler yüzünden kaçak dershane ve büroların hızla yayılmaya başladığını kaydetti.

DERSHANE SEÇERKEN DİKKAT!
DES Başkanı Avcı, velilerin dershane seçerken, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş olması, sınav başarısı, öğretmen kadrosu, yayınlarının yeterliliği gibi hususları öncelikle sorgulamaları gerektiğini kaydetti. Avcı, kaçak dershanelerin sektörde standartlaşmayı engellediğini, denetim dışı oldukları için onaysız yayın kullandıklarını, kayıt dışı çalıştıkları için vergi ve sigorta primlerini ödemediklerini ve haksız rekabete yol açtıkları için kaliteyi düşürdüklerini söyledi.

9 YILDA YÜZDE 100 ARTTI
Türkiye’de özel dershane sayısının 2002 yılında 2 bin 122 iken, 2011 yılında 4 bin 200’e yaklaştığını bildiren Avcı, 2002 yılında dershanelere giden öğrenci sayısının 606 bin 522 iken, 2011’de 1 milyon 234 bin 738’e; bu dershanelerde çalışan öğretmenlerin sayısı ise 19 bin 881’den, 50 bin 209’a yükseldiğini açıkladı.

ÖĞRENCİLER TEST MAKİNASI
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, şunları kaydetti: “Öğrencileri kelimenin tam anlamıyla test makinesi haline getiren SBS, YGS, LYS, KPSS gibi sınavlar ve dershaneler, eğitim sisteminin ana omurgası haline geldi. İlköğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden üniversiteye geçiş sınavlarında sürekli değişlikler yapılarak, öğrencilerin psikolojisi bozuldu. Biz dershanelere karşı değiliz fakat ülkemizde dershanelerin okulların önüne geçmesinden rahatsızız. Dershane sömürüsünden hicap duyuyoruz. Ailelerin her yıl dershanelere binlerce TL ödemek zorunda bırakılmasından şikâyetçiyiz.”

YILLIK 24 MİLYAR LİRA VERİLİYOR
Devlet okullarında yeterli eğitim verilmiyorsa sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyleyen Avcı, “Eşitlikçi, adaletçi, ücretsiz ve kaliteli bir eğitim sistemi kurmamız gerekiyor. Öğrenciler ve veliler dershanelerin ekonomik ve psikolojik sıkıntısını çekmek zorunda bırakılmamalıdır. İlköğretimden itibaren sınavlarla yarışmaya başlayan bir öğrenci ilköğretim, ortaöğretim, üniversite ve sonrasında 30 yaşına kadar sınavlarla boğuşmak ve dershaneye gitmek zorunda bırakılıyor. Bugün halkımız dershanelere ortalama yıllık 24 milyar TL para veriyor. Öğrencileri dershanelere mecbur ve mahkûm olmaktan kurtarmadığımız sürece, eğitim sorunlarının çözümü için atılacak her adım yetersiz olacaktır” diye konuştu.

 
Vakıf üniversitelerinde  okumanın bedeli yüksek
VAKIF üniversitelerinin sadece yıllık eğitim ücretlerini ödeyebilmek için bir ‘’servet’’ sahibi olmak gerekiyor. Vakıf üniversitelerinin çoğunluğu 2011-2012 eğitim-öğretim yılı fiyatlarını ortalama yüzde 7-27 arasında değişen oranlarda arttırdı. Öğrencilere paralı eğitim veren vakıf üniversiteleri 2011-2012 eğitim-öğretim ücretlerini ilân etti. Buna göre, en fazla fiyat genellikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için belirlenirken, lisans programlarının ücretleri 15-25 bin TL arasında değişiyor. Vakıf üniversitelerinin tıp ve diş hekimliği gibi bölümlerinin yıllık fiyatları 22-43 bin TL arasında değişirken, iki yıllık ön lisans programlarının fiyatları ise daha düşük fiyat aralığında seyrediyor. Çankaya, Atılım, İstanbul 29 Mayıs, Toros üniversiteleri ile Avrupa Meslek Yüksekokulu’nun ücretlerinde ise bu yıl artış olmazken, Ufuk Üniversitesi’nin bazı bölümleri geçen yılki fiyattan belirlendi. Birkaç üniversite ise fiyatlarında yüzde 1-3 oranlarında artış uyguladı. Vakıf üniversitelerinin yıllık eğitim ücretlerine öğrencilerin barınma, ders-araç gereç, yemek ve ulaşım giderleri de dahil edildiğinde öğrenimleri süresince yapacakları masraf bir ‘’servet’’ harcamayı gerektiriyor.

yeniasya

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kaçak dershanelerin maliyeti büyük
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:33:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kaçak dershanelerin maliyeti büyük rüya tabiri,Kaçak dershanelerin maliyeti büyük mekke canlı, Kaçak dershanelerin maliyeti büyük kabe canlı yayın, Kaçak dershanelerin maliyeti büyük Üç boyutlu kuran oku Kaçak dershanelerin maliyeti büyük kuran ı kerim, Kaçak dershanelerin maliyeti büyük peygamber kıssaları,Kaçak dershanelerin maliyeti büyük ilitam ders soruları, Kaçak dershanelerin maliyeti büyükönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes