๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 05 Haziran 2012, 11:30:42



Konu Başlığı: Hedef siz gençler
Gönderen: Sefil üzerinde 05 Haziran 2012, 11:30:42
Hedef siz gençler

Hedefsizlik günümüz gençlerinin en büyük sorunlarından biridir. Bütün ihtiyaçları aile tarafından karşılanan ve el bebek gül bebek büyütülen gencin, elle tutulur gözle görülür bir hedefi yoktur.

Bunun en büyük nedeni gencin yaratılış gayesinden haberdar olmamasıdır. Hayata niçin geldiğini bilmeyen genç ne yapacağını da tam olarak kestiremiyor. "Gençliğini yaşayacaksın" söylemiyle hiçbir sınır tanımayan gençler, aşk, para, eğlence ve güç peşinde koşuyor. Hedefleri sadece bu unsurlar arasında gidip gelen gençler artık önlerini görmekten aciz kalıyorlar.

Her insanın kendine sorması gereken sorular

Dünyaya niçin geldik?

Nereye gidiyoruz?

Sorumluluklarım nelerdir?

Hayatın gayesi nedir?
Okul ve aile işbirliği yapmalıdır

Anne babalar sorumluluk sahibi ve Allah'tan korkan bir nesil yetiştirebilirse pek çok sorunun kaynağını kurutmuş olurlar. Ancak her anne baba hayırlı bir evlat yetiştirmeyi hayal ederken, suça bulaşan ve şiddet eğilimi gösteren gençlerin sayıları hızla artıyor. Gençlerde görülen şiddet nedenlerinin başında gencin Allah korkusu taşımaması ve kendini ispat etme niyeti vardır. Şiddet içeren filmler ve diziler ise bu konuda tetikleyici oluyor. Şiddetin ortadan kaldırılması için okul ve ailenin birlikte çalışması gerekir. Okuldaki eğitim ve terbiye çocuğu manevi olarak da beslemeli ve ona sorumluluk aşılamalıdır. Aile ise çocuğun empati yeteneğinin gelişmesi için destek vermelidir.
Gençlerin korkuları

Gençler kendilerini aileye ve topluma ispat etme yarışı içinde olduklarından yoğun korku ve endişe içinde yaşarlar.

Yaşamla ilgili korkuları: Fiziki olarak görüntülerine büyük önem veren gençler sivilcelerden, güzel ya da yakışıklı olamamaktan, beğenilmemekten korkalar.

Yetersizlik korkuları: Kendileri yetersiz gördüklerinde hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü toplum tarafından beğenilen biri olmayı arzu ederler ve yetersiz görülmeyi kabullenemezler.

Kaybetme korkaları: Arkadaşlarını kaybetmekten ya da terk edilmekten korkalar.

Sosyal ilişkilerine dair korkuları: Yeni tanıştıkları kişilerle hemen kaynaşamazlar, beğenilmeme endişesi yaşarlar.

Derslerle ilgili korkular: Dikkati toplayamamak, çalışma yöntemini bilememek ders başarısını etkiler. Başaramama, etkili olamama ve arkadaşları arasında küçük düşürülmekten korkarlar.

Okulla ilgili kaygıları: Dikkatini toplayamamak, çalışma yöntemini bilememek, çalışırken hayal kurmak, derse kendini verememek, çalışmak isteyip de çalışamamak, kendini derste ifade edememek, etkili bir programın olamaması, not kaygısı, sınav kaygısı, uzun süre kendisini televizyondan, bilgisayardan ve internetten alamama, zaman kaybı...Gencin korkularını tetikler.
Anne babanın sorumluluğu

Anne baba gence sorumluluk bilinci vermeli

Taktir etmeli

Boş zamanlarında kitap okumaya teşvik etmeli

Maddi ve manevi olarak desteklemeli

Öğretmenle bilgi alış verişinde bulunmalı

Arkadaş seçiminde destek vermeli

Sigara içki kumar gibi yanlış alışkanlıklardan korumalı

Yeni hedefler ve idealler edinmesi için yardımcı olmalı.
Kendinize sorun

Eğer çocuğunuz öfke patlaması yaşıyorsa

Küfürlü sözler sarf ediyorsa,

Arkadaşına vuruyorsa

Yalan konuşuyorsa

Sizi dinlemiyor anlamak istemiyorsa

Kendinize şu soruları sormayı ihmal etmeyin.

Yalan konuşuyor muyum?

Eşimle ilişkilerimde şiddet eğilimli miyim?

Çocuğumu dinliyor muyum, anlayabiliyor muyum?

Yaramazlık yaptığında şiddet uyguluyor muyum?

milligazete