๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 01 Ocak 2012, 19:07:57



Konu Başlığı: Gençler ders kitabı bile okumuyor
Gönderen: Sefil üzerinde 01 Ocak 2012, 19:07:57
GENÇLİK KİTAPTAN İYİCE UZAKLAŞTI
   
DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Sınavlara, dershanelere ve testlere endeksli ezberci eğitim sistemi ile internet, sosyal ağlar, bilgisayar oyunları ve cep telefonları arasında sıkışan gençlik kitaplardan uzaklaştı.
 
Gençler, ders kitabı bile okumuyor

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Sınavlara, dershanelere ve testlere endeksli ezberci eğitim sistemi ile internet, sosyal ağlar, bilgisayar oyunları ve cep telefonları arasında sıkışan gençlik kitaplardan uzaklaştı. Gençlik ders kitabı bile okumuyor” dedi. Son yıllarda özellikle gençliğin kitap okuma alışkanlıklarında büyük bir azalma gözlendiğini, okul ödevlerini bilgisayarlarda kes yapıştır yöntemiyle hazırlandığını söyleyen Avcı, “Bilgisayar teknolojisi sayesinde yazılması gereken sayfalar bile taratılarak hazır hale getiriliyor. Oysa kitap okuma alışkanlığı çocuğun bilişsel ve dil gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bilgisayarlar, kitaplar kadar hayal gücünü geliştiremez. Kitapların gençlerin algısal, bilişsel ve dilsel gelişimi üzerinde çok hayatî bir etkisi vardır. Son yıllarda gençlerin kullandığı kelime sayısındaki azalma, az kitap okumanın dilsel etkisinin en üzücü örneklerindendir” diye konuştu.

  KİTAP OKUMUYORUZ, MAGAZİNCİYİZ
Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre, Türkiye okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Fildişi Cumhuriyeti gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ıncı sırada yer olduğunu, kKitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da 4 milyar 200 milyon adet kitap basıldığını bildiren Gürkan avcı şu bilgileri verdi: “Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, Türkiye’de ise 6 bin 31 kitap yayımlanıyor. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar. Kütüphane sayısı Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 8, İspanya’da 5 bin 209. Türkiye’de ise 490 bin kahvehane ve Cafeye karşılık sadece bin 433 kütüphane var. 267’sı ise kapalı. Açık olanların sadece 400 tanesi AB standardında. İngiltere’de, ortalama bir gazete Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor.”
SUÇLU, EĞİTİM SİSTEMİ VE AİLE
Öğrencilerin ders kitabından başka kitap okumadığını bildiren Avcı, “Gençlik televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, dedikodularını öğrenmeyi daha çok önemsiyor. Değil kitap okumayı, ciddî televizyon programlarını bile izlemiyor. Elbirliği ile futbolcuların künyesini ezbere bilen, ama gazeteleri, kitapları ‘yalan makinesi’ diye ifade eden bir gençlik meydana getirildi. Kitapların ve gazetelerin yalnızca resmine bakan ve katlayıp köşeye koyan, lâzım olunca soba tutuşturan, sofra bezi ve külâh yapan bir halk oluşturuldu. Çocukların ve gençlerin kitap okumamasının en önemli nedeninin ezberci ve testçi eğitim sistemi yanı sıra ailelerimizde kitap okuma alışkanlığının kazanılmamasıdır.”

FATİH KARAGÖZ