> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Eğitim Dünyası > Din Kültürü ve Atatürkçülük
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Din Kültürü ve Atatürkçülük  (Okunma Sayısı 817 defa)
03 Ekim 2012, 17:11:36
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 03 Ekim 2012, 17:11:36 »




Kazım GÜLEÇYÜZ

Din Kültürü ve Atatürkçülük


Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir habere göre, Ders Kitapları ve Eğitim Araçları ile Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliğinde yer alan “Ders kitapları, Atatürk ilke ve inkılâplarına, Atatürk milliyetçiliğine... uygun olarak hazırlanır” ve “Ders kitapları, öğretim programlarında belirtilen Atatürk ilke ve inkılâpları ile ilgili kazanımları içerir” ifadeleri metinden çıkarılmış (Hürriyet, 14.9.12).

Dileğimiz, mâlûm adreslerden yükselen tepkiler üzerine geri adım atılmaması veya değişikliğin Danıştay’da iptali gibi bir yola gidilmemesi.
Ve ders kitaplarının, Atatürkçülük ideolojisinin propaganda araçları olmaktan kurtarılması.
Yeri geldikçe hatırlattığımız gibi, 12 Eylülcülerin hedefi “Atatürkçülüğü herkesin kafasına çakmak”tı. Ders kitaplarını da bu anlayışla hazırlattılar. Ve aradan otuz sene geçmesine rağmen, bu durum hiç değişmeden hâlâ sürüyor.
Başbakanın “Statükocu değiliz” iddiasına en büyük delil olarak gösterdiği 4+4+4 sisteminde ve yeniden açılmalarını büyük coşkuyla anlattığı imam hatip liselerinin orta kısımlarında da.
Eski 5’ler için hazırlanıp imam hatip ortaokullarının 1. sınıflarında da okutulan kitaplara bu nazarla beraberce göz atmaya ne dersiniz?
Önce Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı.
Bayrak ve İstiklâl Marşından hemen sonra tam sayfa “Atatürk’ün gençliğe hitabesi” ve karşısında tam sayfa bir M. Kemal fotoğrafı ile başlayan 148 sayfalık kitabın, 90. sayfada başlayan “Öğrenme alanı: Ahlak” bölümünün birçok yerinde yerli yersiz M. Kemal’den alıntılar yapılıyor. Kaynak, 12 Eylülcülerin hazırlattığı ve Demirel’in “Taaccüple karşılıyorum” diyerek eleştirdiği (Köprü, Kasım-1988; İslâm Demokrasi Laiklik, s. 147) üç ciltlik “Atatürkçülük” kitabı.
“Paylaşmak niçin önemlidir?” konusu işlenirken, bahsin Kurtuluş Savaşına getirilip M. Kemal’den üç söz aktarılması, bunun ilk örnekleri.
Sonra “millî bayramlarımız” bölümü.
Bu bayramlarda yapılanlar sıralanırken “Okulumuzu Atatürk resimleri, renkli kâğıtlar, çiçekler, bayraklar ve balonlarla süsleriz” ve “Resmî kurum ve kuruluşlara ait binalara, evlere Atatürk’ün resimleri ve bayrakları asılır” deniliyor.
Devamında 23 Nisan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos bayramları hakkında, baştan sona M. Kemal eksenli bilgiler verildikten sonra, “Biz vatanımızı ve milletimizi çok severiz” bölümünde Kurtuluş, Trablusgarp ve Çanakkale savaşlarından bahis açılarak yine bol bol M. Kemal anlatılıyor.
Ve aynı sayfada M. Kemal’in Kocatepe’deki görüntüsünü resmeden bir tabloya yer veriliyor.
Sonra, M. Kemal’in Kurtuluş Savaşını takiben yaptıkları anlatılırken, “İlke ve inkılâplarıyla Türk milletinin çağdaş milletler seviyesine yükselmesini hedef olarak göstermiştir” deniliyor.
“Bu vatanda hepimiz bir milletiz” başlıklı bölümde M. Kemal’in “Çankaya’da Türk tarihiyle ilgili bir kitap okurken” çekilmiş fotoğrafıyla birlikte, onun kültür hakkındaki sözleri aktarılıyor.
“Gazilerimize saygı gösterir, şehitlerimizi rahmetle anarız” bölümü de M. Kemal’in “gazi” sıfat ve ünvanını anlatıp, vatan ve millet sevgisiyle ilgili sözlerini aktarma fırsatı olarak değerlendiriliyor ve “Atatürk’ün bu sözlerini her vatandaşımız dikkate almalı, vatan ve millet için üzerine düşen görevleri yapmalıdır” deniliyor.
M. Kemal’in Çanakkale siperlerindeki temsilî resmi ile Anıtkabir fotoğrafının karşılıklı kullanıldığı sayfalardan birindeki “Askerlik yapmak vatan borcumuzdur” bölümünde de Atatürk’ün “Vatan savunmasına ait vazifelerden daha önemli ve yüce vazife olamaz” sözü naklediliyor.
Son olarak “Yurtta barış, dünyada barış temel ilkemizdir” başlıklı bölüm yine M. Kemal’den alıntılarla işlendikten sonra, “Lozan Barış Antlaşmasına katılan Türk heyeti”ni toplu halde gösteren fotoğrafla konuların sonuna geliniyor.
Bütün bunların “din kültürü ve ahlak bilgisi” ana başlığı ile olan ilgi ve bağlantısını sormak ise öğretmenlere, öğrencilere ve velilere düşüyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Din Kültürü ve Atatürkçülük
« Posted on: 20 Nisan 2024, 06:07:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Atatürkçülük rüya tabiri,Din Kültürü ve Atatürkçülük mekke canlı, Din Kültürü ve Atatürkçülük kabe canlı yayın, Din Kültürü ve Atatürkçülük Üç boyutlu kuran oku Din Kültürü ve Atatürkçülük kuran ı kerim, Din Kültürü ve Atatürkçülük peygamber kıssaları,Din Kültürü ve Atatürkçülük ilitam ders soruları, Din Kültürü ve Atatürkçülükönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes