๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 06 Haziran 2012, 18:38:42



Konu Başlığı: Dikkat Hoca aranıyor
Gönderen: Sefil üzerinde 06 Haziran 2012, 18:38:42
Dikkat Hoca aranıyor

Güneydoğu’da terör eğitimi de vuruyor. Akademisyen bulmakta zorlanan Dicle, Harran ve Hakkari Üniversiteleri yönetimleri, kadro, ek ödenekler ve lojman vererek cazibelerini arttırmaya çalışıyor.

DİCLE, Hakkari ve Harran Üniversiteleri terör korkusu yüzünden akademisyen sıkıntısı çekiyor. Terörün yanı sıra bu bölgelerde sosyal hayatın da zengin olmaması nedeniyle tercih edilmeyen bu üniversitelerde yeterli sayıda öğretim elemanı bulamayan üniversite rektörleri durumdan şikayetçi. Aralarında akademisyen çekebilmek için ilan veren bile var. Hepsi olumsuz imajların yıkılıp yerine cazip uygulamalar sunulması gerektiğini söylüyor. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli yeterli sayıda öğretim elemanı bulunmadığı için 432 öğrencisinin Çukurova Üniversitesi’nde eğitim gördüğünü belirterek, şunları söyledi: “ Bünyemizde şu anda 25’i öğretim üyesi 300 civarında akademik personel bulunuyor. Üniversitede profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarında görev yapacak öğretim üyesi bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunu aşmak için Türkiye’de öğretim üyesi yetiştirme programları var. Bu programların yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda dezavantajlı yerlerde görev yapanlara üç kat daha fazla maaş ödenmeli. Aksi takdirde bu üniversitelerin gelişmesi kısa dönemde mümkün olmayacak. Çoğu kişi sokakları düzenli, sosyal hayatı etkin olduğu için şehirleri bırakıp Hakkari’ye gelmek istemiyor. Bu tip yerleşim yerlerinin cazip hale getirilmesi gerekiyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Akademisyenlere huzurlu bir çalışma ortamı sunuyoruz, hizmet içi eğitimler veriyoruz. Ama şehirde terör ortamının olması insanları tedirgin ediyor. Bunun dışında diğer olumsuz faktörlerin de düzeltilmesi gerekiyor. ”
Diğer iki rektörün görüşleri ise şöyle:

Kadro vermeye hazırız

Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu (Harran Üniversitesi Rektörü) İletişim, bilgisayar, güzel sanatlar, resim, müzik gibi alanlarda öğretim üyesi bulamıyoruz. Mesela burada çocuk doğum oranı oldukça yüksek, anaokulu öğretmenliği bölümü var ama burada eğitim verecek doktoralı eleman yok. Devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısının çoğalması ile akademik personel sıkıntımız had safhaya ulaştı. Bu sorunu kısa vadede çözmek adına ilan bastırdık ve diğer üniversitelere dağıttık. Lojman imkanımız var. Güneydoğu deyince insanlar tedirgin oluyorlar. Doktorasını bitirmiş, büyükşehirlerde kadro imkanı bulamayanlara biz burada kadro vermeye hazırız.

Gelen tedirgin oluyor

Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç (Dicle Üniversitesi Rektörü) Üniversitemizden çok sayıda bilim insanı ayrıldı. Buralı olmayan hocalar, bir konferans için davet ettiğimizde bile gelmiyor. İlk etapta tedirgin oluyorlar. Halbuki Diyarbakır, emniyet açısından üst sıralarda yer alan şehirler arasında. Ayrılan aralarında profesör, doçentlerin de bulunduğu akademisyenlerimizin sayısı 50 ’yi geçti. Çok sayıda üniversite açıldı ve şu anki sayı 170 ’e ulaştı. Ayrıca özel üniversiteler çok daha tatminkar ücretler sunuyor. Bu nedenden dolayı da sıkıntı yaşıyoruz. Diyarbakır hep terörle anılır hale geldi. Bu etiketi kaldırmamız gerekiyor.               

Hürriyet