๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 30 Eylül 2010, 15:08:33



Konu Başlığı: Çocuğa yeteneklerine göre hedef belirleyin
Gönderen: Sefil üzerinde 30 Eylül 2010, 15:08:33
Çocuğa yeteneklerine göre hedef belirleyin

Konya Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Kesici, okula yeni başlayan öğrencilerin ailelerine uyarılarda bulundu. Yeteneklerine göre çocuklara hedefler konulması gerektiğini belirten Kesici, "Aileler eğitim öğretime yeni başlayan çocuklarının kişisel yeteneklerini iyi öğrenmeli, onların neler yapabileceğini iyi saptamalı." dedi.

Bazı okullarda sınıfların kalabalık olduğunu, bu nedenle öğretmenlerin öğrenciyi yeterince tanıyamadığını belirten Doç. Dr. Şahin Kesici, ailelerin okula yeni başlayan çocuklarını bu başlangıç sürecinde iyi gözlemlemesi gerektiğini vurguladı. Okul korkusu oluşmaması için çocuklarla iyi diyalog kurulmasını öneren eksici, "Özellikle anneler bu başlangıç döneminde çocuğu okula götürmelidir. Babalar akşam eve geldiğinde çocuğun okulda neler yaptığını sormalı, öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla nasıl iletişim kurduğunu sorarak çocuğu okula alıştırmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Çocukların hedef seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Kesici, "Türkiye'de çocuklarımıza hedef seçtirme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Çocuklarımıza potansiyelinin çok üstünde hedef seçtiriyoruz. En fazla dikkat etmemiz gereken çocuğumuzun çaba ve gayret gösterebileceği alanları tespit ederek onu onaylamamızdır. Çocuğumuzun belirlediği hedef için ne kadar çalışması gerektiğini belirtmeliyiz, çocuğumuzun duygu ve düşüncelerini iyi anlamalıyız." diye konuştu.

Sürekli yargılanıp, eleştirilen çocukların çekindiği için duygularını anlatamadığını ve iletişim kurmakta güçlük çektiğini bildiren Kesici, "Çocuğumuzu sevdiğimizi göstermeliyiz. Ona sadece çocuğumuz olduğu için değil, insan olduğu için saygı göstermeliyiz. Çocuğumuza sadece başarılı olduğu zaman sevgi gösteriyoruz, bu çok yanlıştır. Çocuk bu durumda sosyal kaygı içinde oluyor." değerlendirmesini yaptı.

 Cihan