๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 05 Temmuz 2011, 20:55:31



Konu Başlığı: Artuklu Üniversitesinde bir ilk
Gönderen: Zehibe üzerinde 05 Temmuz 2011, 20:55:31
Artuklu Üniversitesi'nde bir ilk

(http://static.samanyoluhaber.com/Images/News/20101128/161905_kpss.jpg)

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü'nde Süryanice kursu başladı.

Artuklu Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitüsü'ne bağlı olarak açılacak olan Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı başkanlığını yürütecek olan Prof. Dr. Abdulmesih Sadi, Süryanice kursunun ilk dersini Zinciriye Medresesi Ahmed-i Hani sınıfında verdi. 9'u kadın, 27 kişinin katıldığı ilk derse, MAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da katıldı.

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, kursun başlaması nedeniyle yaptığı konuşmada, bir hayalin gerçekleştiğini belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir gelenek tekrar canlanıyor'' dedi.

Zinciriye Medresesi'nde, bu medresenin kuruluşuna yol açan olayların başladığı şehirde, 2 bin yıl sonra tekrar Aramice'yi öğrenmeye ve konuşmaya çalışacaklarını ifade eden Omay, şöyle konuştu:

''Bu herhalde dünya tarihinin belki çok küçük bir noktası ama bence çok önemli bir noktası. Nusaybin Akademisinde dünya medeniyetinin çok önemli bir adımı atılmıştı. O dönemde Aramice dersi verildi. Kürdoloji için de daha önce dediğimiz, medeniyetin üzerindeki o çok ağır toz ve tortu tabakasını yaklaşık 200 yıllık korku, bir baskı ve unutulmuşluk, inkar edilmişlik hastalığını aşmak için önemli bir fırsat bence. Bunu kullanalım.TürkiyeCumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir gelenek tekrar canlanıyor. Üniversitemiz bu konuda yoğun bir destek verecek. Ve Süryaniyat'ın mühim bir merkezi olacağını hayal ediyorum. Allah ömür verdikçe destekleyeceğim. Ayrıca gelecek Nisan ayında Büyük Süryaniyat Kongresi'ne Mardin olarak aday olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kısmet olursa Nisan ayında düzenlemek istiyoruz.''

Prof.Dr. Yıldırım da 3 hafta boyunca yoğunlaştırılmış Süryanice kursu vereceklerini, kursun içeriğinin, Süryani dili, alfabesi, okuma ve yazmaya ilişkin temel bilgiler ile temel gramer kurallarını içerdiğini anlattı.

Yıldırım, geçen yıl Kürt dili ve kültürü alanında çalıştıklarını, bu yılda 2 Süryanice hocasını istihdam ettiklerini belirterek, ilk dersin ardından kursun üniversitenin alt katında devam edeceğini, büyük olasılıkla da Eylül ayında yüksek lisans açma girişimlerinin önemli bir sonuç vereceğini kaydetti.

-YENİ BİR RÖNESANS-

Prof. Dr. Abdulmesih Sadi de bugünün önemli bir gün olduğunu ifade ederek, ''Yeni bir Rönesans'a tanıklık ediyoruz. Bu Rönesans, Zinciriye Medresesi'nden, Artuklu Üniversitesi'nden ve Türkiye'den başlamaktadır. Son derece mutluyuz'' dedi.

Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz de kendileri için tarihi bir gün olduğunu, Mardin'de bir üniversitenin açılması, buüniversiteiçinde Süryanice kürsünün açılmasına hiç ihtimal vermediklerini belirterek, ''Ama bugün burada gördüğümüz manzara bizleri çok mutlu etti. Buradaki hocalarımızın söylediği sözler de bizleri çok mutlu etti. Artuklu Üniversitesi'nin tarihi yeniden yazacağına inanıyorum ve Ortadoğu Üniversitesi olacağına inanıyorum. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz' diye konuştu.

Süryanice öğrenmek için İzmir'den geldiğini belirten Zeynep Tozduman ise çok heyecanlı olduğunu söyledi.



ZAMAN