> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Efendimiz > Miras hükümleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Miras hükümleri  (Okunma Sayısı 766 defa)
28 Nisan 2011, 10:50:35
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 28 Nisan 2011, 10:50:35 »



Miras Hükümleri

Beri tarafta her şeye rağmen devam eden bir hayat vardı ve ha­yatın bu akışı içinde yaşanan olaylara paralelolarak Cibril-i Emin'le olan münasebet bütün canlılığıyla devam ediyordu. Uhud'da kocası Sa'd İbn Rebi'i şehit veren Hz. Amre Binti Hazm,144 karnı burnunda ve yanında Hz. Sa'd'ın emanetleriyle birlikte huzura gelecek ve şun­ları söyleyecekti:

- Ya Resülullahl İşte şunlar, Seninle birlikte Uhud'da savaşır­ken şehit olan Sa'd'ın kızlarıdır! Bunların amcaları ise gelip bütün mallarına el koydu ve yeğenlerine hiçbir şey bırakmadı. Bu konu­da bize nasıl bir yol gösterirsin ya Resülullah? Halbuki bunlar, elle­rinde imkan olmadığı halde yarınları adına hiçbir mesafe alamaz ve kendi yuvalarını da kuramazlar!

Gerçekten acı bir durumdu; bir tarafta kocasını kaybetmiş bir

144 Hz. Sa'd'ın hanımının adı, Amre Binti Haram olarak da zikredilmektedir. Hz.

Sa'd'ın mirasına el koyma işi, Efendimiz (s.a.s.) Hamraii'l-Esed'e gittiği sırada yaşanmış ve Hz. Amre de Efendimiz (s.a.s.) döndükten sonra huzura gelerek du­rumunu arz etmiştir. Bkz. Vakıdi, Megazi, 1/330; İbn Esir, Üsiidü'l-Ğabe, 3/388; İbn Hacer, el-İsabe, 8/30 (11495)

kadın ve diğer tarafta da, o güne kadarki genel teamüle uyarak şehit olan kardeşinin mallarına el koyan bir anlayış.v'? Huzurunda bu­lunan iki yetim masuma bakarak Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sel­lern):

- Umulur ki Allah (celle celaluhü), bu hususta da son hükmü verir, buyurdu. Anlaşılan Cibril-i Emin'den gelecek cevabı bekliyordu ve bu cevabın gelmesi de gecikmeyecekti,

Çok geçmeden mirasla ilgili hükümleri getiren Cibril-i Emin, vefat edip de arkada yakınlarını bırakanlar için Allah'ın nihai hü­kümlerini bildiren mesajları birer vahiy olarak Resülullah'a arz edi­yordu.t-"

Bunun üzerine Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), Cabir İbn Abdillah'ı göndererek Sa' d İbn Rebi'in hanımıyla kardeşini huzuruna çağırttı. O sırada Belliaris İbn Hazreçliler arasında bulunan ve emr-i nebevi karşısında koşarak icabet eden yorgun kardeşe döndü ve:

- Sa' d'ın iki kızına malın üçte ikisini, kızların annesine de se­kizde birini ver; geri kalanı da senindir, buyurdu. İlk defa bir miras taksiminde bulunuluyordu ve bunu duyan Sa'd'ın hanımı Amre, bu­lunduğu yerden kendini tutamayıp:

- Allahu Ekber, diye tekbir getirmeye başladı. Zira ilahi adalet tecelli ediyordu. Demek ki kadına da mirastan pay verilebiliyordu! Demek ki miras konusunda da artık, gücü elinde bulunduranların dedikleri değil, Allah'ın adaleti tecelli edecek ve insanlar mağdur ol­maktan kurtulacaklardı! O kadar sevinçliydi ki onun bu tekbiri mes­cidin diğer köşelerinden de duyulacaktı.ts?

Aynı zamanda bu, ilahi hükümlere göre yapılan ilk miras tak­simi anlamına geliyordu. Medine için bu yeni bir haber demekti ve

145 o gün için mirastan kız çocuklara pay verilmez, erkek çocuklardan da, sadece eli kılıç tutabilecek olanlara pay ayrılırdı, Konuyla ilgili İslami hükümler henüz ortaya konulmadığı için, insanlar eski anlayışlarına göre muamele ediyor ve aralanndaki malı da bu anlayışa göre taksim ediyorlardı. Bkz. Taberi, el-Camiu­'I-Beyan, 4/275; İbn Esir, Üsiidü'l-Ğabe, 2/96; Vakıdi, Megazi, 1/330

146 Bkz. Nisa, 4/11; Vahıdi, Esbabu Niizüli'l-Kur'an, 1/50

147 Hz. Amre'nin, kocası Hz. Sa'd şehit olduğunda karnında taşıdığı çocuğuna bu mi­rastan pay verilmemişti. Bkz. Ahmed İbn Hanbel, Müsned, 3/374 (15062); EbU Davüd, Sünen, 3/121 (2892); Tirmizi, el-Camiu's-Sahih, 4/414 (2092); İbn Mace, Sünen,2/908(2720)

bazı insanlar, o güne kadarki uygulamalarına son veren bu hüküm­leri duyar duymaz huzura gelerek önce:

- Ya Resülullah! Senden bize ulaşan haberin aslı nedir, diye tet­kik edip işin aslını öğrendikten sonra da şu tepkide bulunacaklardı:

- Ya Resülullah! Yani şimdi biz, babasının bıraktığı mirastan kızlara hisse mi vereceğiz! Halbuki onlar, ne ata binebilir ne de cep­hede cenk yapabilirler. Aynı zamanda onlar, elde ettikleri bu mal­larla evlenip başkalarına gidecek kızlardır! Hem biz, henüz eli kılıç tutmayan küçük çocuklara da mirastan pay mı vereceğiz! Halbuki onların bize bir faydası yoktur!

Bunun üzerine Efendimiz de, huzuruna gelip de yeni uygula­mayı garipseyen bu insanlara gelen Kur'an ayetlerini okuyacak ve Allah'ın bu husustaki son hükümlerini onlara tebliğ edecekti.t-" Em­reden O olduktan sonra ne denebilirdi ki! Hükmün kesinleştiği an­laşıldıktan sonra da sahabe olmanın gereği hemen yerine getirilecek ve bundan sonra kimse, kendi arzu ve isteklerine göre mal taksimine girişmeyecekti.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Miras hükümleri
« Posted on: 26 Nisan 2024, 13:40:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Miras hükümleri rüya tabiri,Miras hükümleri mekke canlı, Miras hükümleri kabe canlı yayın, Miras hükümleri Üç boyutlu kuran oku Miras hükümleri kuran ı kerim, Miras hükümleri peygamber kıssaları,Miras hükümleri ilitam ders soruları, Miras hükümleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes