> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Efendimiz > Medine den hareket
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Medine den hareket  (Okunma Sayısı 738 defa)
23 Nisan 2011, 15:39:40
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 23 Nisan 2011, 15:39:40 »



Medine'den Hareket

Hicretin üzerinden sekiz yıl geçmişti ve nebevi davetle birlikte mii'minler akın akın Medine'ye dolmaya başlamıştı. O güne kadar Müslüman olmuş herkes, bu nebevi davete icabet etmiş, Allah Re­snlü'nün davetini alır almaz silahını alıp Medine'ye koşmaya başla­mıştı.

Bir çarşamba günüydü; Ramazan ayının ilk günleriydi. Tabii olarak herkes oruç tutuyordu. Resülullah, önce cemaatine dönüp:

- Dileyen orucuna devam etsin; isteyen de orucu nu bozsun, diye seslendi. Kendileri ise, orucunu bozmayıp devam edenlerdendi.

Bu arada Zübeyr İbn Avvam başkanlığında iki yüz kişilik bir süvari birliğini öncü kuvvet olarak gönderecekti. Ardından da asha­bıyla birlikte ikindi namazını kıldıktan sonra hareket emrini verip kendisi de yola koyuldu. Etrafında, O'nunla birlikte selolup Mek­ke'ye akın eden Ensar, Muhacir ve diğer kabilelerden oluşan tam on bin kişilik bir ordu vardı.t" Yol uzun olduğu için atları yedeklerine almış ve develerine binerek yol alıyorlardı. Hiç dinlenmeden Sulsul denilen yere kadar geldiler ve orada karşılaştıkları bir bulutu işaret ederek Efendiler Efendisi:

- Ben şu bulutun, Beni Ka'b zaferini müjdelediğini görmekte­yim, buyurdu. Havalar oldukça sıcaktı ve Arc'a geldiklerinde Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), bir miktar serinleyebilmek için başın­dan su döküp yüzünü yıkadı. Aynı zamanda bu güzergah, hicret es­nasında tercih ettiği yoldu. Sonra da Taliib istikametinde ilerlemeye başladı. Yolculuk devam ederken Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sel­lem), ashabından yüz atlıyı ayırarak onları daha önden gitmeleri için görevlendirdi. Çok geçmeden bu atlılar, Hevazinlilerderı bir casusla karşılaşacak ve şahsı yakalayıp Allah Resnlü'ne geri getireceklerdi. Adamı sorgulayan Efendiler Efendisi, Hevazinlilerin kendisine karşı asker toplamaya devam ettiklerinin haberini alınca:

- Allah bize yeter; O, ne güzel vekildir, buyurdu ve yanına Halid

311 Yolda katılacaklarla birlikte bu rakamın on iki bini bulduğu ifade edilmektedir.

Bkz. Kurtubi, el-Cami' li ahkami'l-Kur'an, 8/97; İbn Kayyım, Zadu'l-Mead, 3/411; İbn Esir, el-Kamil fi't-Tarih, 1/335; Salihi, Siıbüliı'l-Hiıda ve'r-Reşad, 5/266

İbn Velid'i çağırarak, gidip de haberlerini başkalarına uçurmaması için bu casusu yakın takibine almasım emretti.

Bu sırada az ileride yavrulanm emziren bir köpek dikkatini çek­mişti; etrafına topladığı yavrularını emziriyor ve üzerine gelen in­sanlardan duyduğu endişeyi de dişlerini gösterip hırlayarak göste­riyordu. Anne şefkatine nebevi şefkat mukabelede bulunacaktı ve önce, ashabdan Cemil İbn Süraka'yı yamna çağırdı. Herkes geçip gi­dinceye kadar yavrularım emziren bu köpeğin başında beklemesini ve hem annenin hem de yavrularının herhangi bir zarar görmemesi için de insanlan ondan uzaklaştırmasını emrediyordu!

Yolda ilerlerken hala gelip de orduya katılmalar devam ediyor­du. Bu sırada gelip de Müslüman olanlar vardı. İşin garip tarafı, as­habın büyük çoğunluğu, hala kiminle savaşa gittiklerini bilmiyor­lardı. Önlerinde üç alternatif duruyordu: Kureyş, Hevazin ve Sakif, Önde gözüken Ka'b İbn Malik gibi önemli sahabiler bile gelip Allah Resülü'nden gidilen istikameti öğrenmek için gayret gösterecek ve yarın, bu üç alternatiften hangisiyle yaka paça olacaklarını öğren­mek isteyeceklerdi.

Kudeyd'e geldiklerinde Süleyın ile karşılaştılar. Buraya gelince Allah Resülii (sallallahu aleyhi ve sellern), sancak ve bayrakları çıkarttıra­rak kabileler arasında onlan dağıttırdı. Her kabile kendi sancak ve bayraklarının altında organize olmuştu ve savaşa da bu nizam içinde gireceklerdi. O kadar ki orduda, otuzun üzerinde bayrak vardı!

Cuhfe'ye geldiklerinde kendilerini bir sürpriz bekliyordu. Efen­dimiz'in amcası Hz. Abbas, yükünü omuzuna vurmuş Medine'ye ge­liyordu. Allah Resülü'nün yüzünde yine tebessümler belirmişti; önce Hz. Abbas'ın yükünü Medine'ye gönderdi ve ona:

- Benim niibüvvetim, nasıl peygamberliğin sonuncusuysa, senin hicretin de ey amcacığım, hicretin sonuncusudur, diyerek ilti­fat etti. Bu iltifat aynı zamanda, Mekke'nin Müslümanlaşacağmı ve bundan sonra da hicret kapısının kapanacağını ifade ediyordu.

Mekke yakınlarındaki Merrii'z-Zehrôn denilen vadiye geldikle­rinde hava kararmış, yatsı vakti olmuştu ve orduya istirahat emri ve­rildi. Ancak burada Resülullah'ın bir emri daha vardı; her bir mii'min gidecek ve topladığı çalı çırpıyı bir araya getirerek bulunduğu yerde bir ateş yakacaktı! Nöbetçilerin başında, yine Hz. Ömer vardı.

Bu sırada ashabdan bazıları, erak adı verilen misvak ağacının meyvelerinden toplamaya başlamıştı. Onları bu halde gören Resül-ü Kibriya Hazretleri:

- Size onların, kararmış olanlarını tavsiye ederim; çünkü en tatlı olanları, kararmış olanlarıdır, diyecekti. Bunun üzerine ashab: - Ya Resı1lullah, diyorlardı. Bu yemişin iyisiyle kötüsünü ancak çobanlar bilir; siz de hiç koyun güttünüz mü?

- Evet, dedi Allah Resı1lü (sallallahu aleyhi ve sellern). Her peygam­ber mutlaka koyun gütmüştür; Ben de Ecyad'da ev halkımın koyun­larını otlatırdım!

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Medine den hareket
« Posted on: 25 Nisan 2024, 19:33:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Medine den hareket rüya tabiri,Medine den hareket mekke canlı, Medine den hareket kabe canlı yayın, Medine den hareket Üç boyutlu kuran oku Medine den hareket kuran ı kerim, Medine den hareket peygamber kıssaları,Medine den hareket ilitam ders soruları, Medine den hareketönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes