๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Efendimiz => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 28 Nisan 2011, 10:26:29



Konu Başlığı: İçte hüzün dışta şefaat
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 28 Nisan 2011, 10:26:29
İçte Hüzün Dışta Şatafat

Derken, istemeye istemeye ve arkalarında sağlam bina bırakma­mak için evlerini de yakıp yıkarak Beni Nadir yurdunu terk etmeye başladılar. Kapı kollarına kadar evlerini yıkmışlardı. Çoluk çocukla­rını da alarak yurtlarından öyle ayrılıyorlardı. Ancak dış görünüşleri itibarıyla hiç de sürülmüşe benzemiyorlardı; kadınlar en güzel elbi­selerini giymiş, düğüne gidiyor gibi süslenmiş ve hevdeçlere kurula­rak güle oynaya bir yolculuğa çıkmışlardı. Belli ki, başlarına gelenler karşısında üzüntülerini belli edip de düşmanlarını (!) sevindirmek istemiyorlardı. Müslümanların yoğun oldukları bir mıntıkadan ge­çerken Ebu Rafi' Sellam İbn Ebi Hukayk, devenin üzerindeki çulu kaldırarak:

- Biz bunu, dünyanın iniş çıkışı olarak algılıyoruz; her ne kadar hurmalıklarımızı burada bırakıp gidiyor olsak da biz, Hayber hur­malıklarının arasına gidiyoruz, diye aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmiyordu.

Eşyalarını, tam altı yüz deveye yüklemişlerdi, Kafile kafile geçip giderken def sesleri davullara karışmış, Medine semalarını neşide­lerle şenlendirmeye çalışıyorlardı. Arkada bıraktıklan manzara, tam bir ibret vesilesiydi; Allah'ın Resülü'rıü bilip tanımalarına, risalet va­zifesiyle serfiraz kılındığını yakinen görmelerine rağmen gerçeği göz ardı ediyor ve yok yere yurtlarını terk edip gidiyorlardı. Medine'yi, görünürde güle oynaya, ancak içleri kan ağlayarak terk eden Beni Nadir Yahudilerinin ekserisi, Hayber'e gidip oraya yerleşecek ve bundan böyle, Huyey İbn Ahtab, Sellam İbn Eb'i'l-Hukayk ve Kİna­ne İbn Suveurô. gibi önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu Beni N adir, Hayber Yahudilerinin baş konuğu olarak ihtiram görecekti.

Her ne kadar onlar giderken böyle bir tavır sergilese de, beri ta­rafta Medine' de gizlenmeye devam eden münafıklar bu duruma çok iizülrnüşlerdi.

Onlar bırakıp gittikten sonra gelen Cibril-i Emin, çoğunlukla Beni N adir Yahudilerinin ikili davranışlarından, dünya malına karşı tutumlarından, kendilerini güçlü görüp de kalelerinin kendilerini

alıp Medine'yi terk edecekti. Bkz. Vakıdi, Megazi, 1/372; Salihi, Sübülü'l-Hüda ve'r-Reşad.u/gzq

koruyacağı zannıyla karşı çıkışlanndan, münafıklann vaadine alda­nıp da nasıl bir yanılgı içine düştüklerinden, dışandan bakıldığın­da birlik içinde yaşadıklan zannı veren bu insanların, aslında korku içinde geçen azap dolu yaşantılanndan, kendilerini akıllı sanarak çıktıklan yolda akılsızlıklannın altında kalışıanndan .. Hasılı dünya adına dünyevi her şeyden mahrumiyet yaşadıklanndan bahseden Haşir süresini getirecek ve bundan sonra söz konusu süre, aynı za­manda Beni Nadir süresi diye de anılacak.