> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Efendimiz > Esirler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Esirler  (Okunma Sayısı 720 defa)
25 Nisan 2011, 11:33:35
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 25 Nisan 2011, 11:33:35 »



Esirler

Hayber' de esir alınanlar arasında, amcasının kızıyla birlikte Hz. Harün'un'<" soyundan gelen Huyeyy İbn Ahtab'ın kızı Safiyye276 Validemiz de vardı. Kinane İbn Ebi'l-Hukayk ile Hayber öncesinde evlenmiş ve onun öldürülmesiyle de dul kalmış bulunuyordu.

Efendimiz'in elçi olarak etrafa gönderdiği ve çoğu zaman da Cibril-i Emin'in onun suretinde geldiği Dıhışetis'l-Kelbi Allah Resü­lü'nün yanına gelerek kendisine esirler arasından birisinin verilme­si talebinde bulundu. Kendisine müsaade edilince de gidip Safiyye

274 Bu arada Uyeyne İbn Hısn ile Beni Fezareler ganimetten payalmak için yeniden gelmiş ve Efendimiz'i ikna etmeye çalışıyorlardı. İkna edemeyeceklerini anlayın­ca ağız değiştirecek ve bu sefer de tehdit etme yolunu deneyeceklerdi. Ancak bu da sonuçsuzdu; zira Resülullah (s.a.s.) onlara, buluşma yerlerini bile gösteriyor, meydan okumalarına kulak bile vermiyordu. Elleri boş geri giderken aralarından Haris İbn Avf şunları söyleyecekti onlara:

- Ben size dememiş miydim? Muhammed'in doğu ve batıya malik olacağını ben size söylememiş miydim! Bunu bize Yahudiler haber verip duruyorlardı! Yemin ederim ki ben, Ebü Rafi' Sellam İbn Mişkem'in, "Nubiivvet konusunda biz Muham­med'i kıskanıyoruz; halbuki O, Harün neslinden çıkmalıydı! Ancak ne yapalım ki O, gönderilmiş bir peygamberdir! Ancak bu konuda Yahudiler beni dinlemezler; bdlbuki biz O'na iki kurban vereceğiz; birisi Yesrib'de, diğeri de Hayher kalelerinde." dediğini dün gibi hatırlıyorum. Bkz. Vadıdi, Megôzi, 1/676 vd.; İbn Kesir, Sire, 3/401

275 Bir gün diğer Ezvac-a Tahirat, kendilerinin Allah Resülü'ne akrabalık yönüyle de daha yakın olduklarını ileri sürerek Safiyye Validimizi rencide etmişlerdi. Hane-i saadetlerine girip de onu hüzünlü gören Efendimiz (s.a.s.), duruma muttali olun­ca onu karşısına alacak ve, "Sen de onlara, benim kocam Muhammed, babam Hdrün ve amcan: da Musa deseydin ya" diyerek onu teselli edecekti. Bkz. İbn Sa'd, Ta­bakat, 8/127; Kurtubi, el-Cami' H ahkami'l-Kur'an, 16/326; İbn Hacer, el-İsabe, 8/101; İbn Esir, Usudu'l-Ğabe, 3/375

276 Hz. Safiyye Validemizin esas adının Zeyneb olduğu ve Allah Resülü'nün seçi­minden dolayı kendisine bu ismin verildiği de söylenmektedir. Zira o gün için savaşlarda orduyu sevk ve idare eden şahsın hakkı olarak ya bir at, ya bir köle ya da bir cariyenin başkumandana tahsisi adettendi ve buna, 'Seçme' manasında 'Safif deniliyordu ve Allah Resülü de o gün, Huyeyy İbn Ahtab'ın kızını kendisi için seçmişti ve bu seçimle birlikte Huyeyy'in kızı Zeyneb'e artık Safiyye denile­cekti. Bkz. İbn Hacer, Fethu'l-Bari, 7/480

Validemizi aldı. Bunu gören ashabdan biri, hemen Allah Resülü'nün yanına gelerek:

- Ya Resı1lullah! Beni Kurayza ve Beni Nadirleriri hanımefendi­si ve onların reisi Huyeyy İbn Alıtab'ın kızını Dıhye'ye vermen valIa­hi de uygun olmaz; onu ancak Sen almalısın, dedi.

Allah Resülii'nün sahabisi doğru söylüyordu; böyle bir tercih aynı zamanda Hayber'i içeriden fethetmek demekti ve bunun üzeri­ne Efendiler Efendisi, Hz. Dıhye'yi yanına çağırarak Hz. Safiyye'nin yerine bir başkasını almasını istedi. Daha sonra da Hz. Bilal'e sesle­nerek onları huzuruna getirmelerini emir buyurdu.

Beri tarafta ise Safiyye Validemiz, gelişmeleri dikkatle takip edi­yordu; içinden bir his, sanki zifaf gecesi gördüğü rüyanın tahakkuk edeceğini söylüyordu. Zira Kinane İbn Ebi'l-Hukayk ile evlendiği gece rüyasında, Medine tarafından bir ayın gelip kucağına düştüğü­nü görmüştü. Hatta sabah olup da bunu Kinane'ye anlatınca o, bu işe fena şekilde öfkelenmiş ve:

- Yoksa senin niyetin, Hicaz hükümdarı Muhammed'e varmak mı, diyerek tepki göstermiş; sadece tepki göstermekle de kalmamış ve okkalı bir sil1e indirerek yüzünü gözünü morartmıştı. 277

İşte tam bu hislerle dolu olduğu sırada yanlarına Hz. Bilal gel­miş kendilerini Resı1lullah'a götüreceğini söylüyordu. Peygamber­ler torunu olan Safiyye Validemiz, babasından duyup durduğu ahir zaman peygamberinin has harimine girmek üzereydi!

Bu sırada ashab, Allah Resülü'nün bir inceliğine daha şahit ola­caktı; zira huzura getirirken Hz. Bilal onları iki Hayberlinin cesetle­rinin yanından geçirmiş ve ölüleri görür görmez de Safiyye validemi­zin amca kızı, çığlığı basıp bağırmaya, üstüne başına toprak saçmaya başlamıştı. Bunları Allah Resı1lü de duyuyordu; insanlara gereksiz yere acı çektirmenin doğru olmadığını söyleyecekti ve gelir gelmez Hz. Bilal'e dönerek:

- Ey Bilal! Sende hiç merhamet duygusu yok mu ki, bu kadınca­ğızları ölülerinin yanından geçiriyorsun, diyecekti.

277 Efendimiz'in yanına getirildiği gün hala bu sillenin morartısı yüzünde duruyor­du; sebebini sorunca bu olayı Allah Resül ii'rıe O anlatacaktı. Bkz. Vakıdi, Megaz], 1/674; İbn Kesir, Sire, 3/374; İbn Kayyım, Zadu'l-Mead, 3/290

Huzuruna gelince Safiyye Validemizi karşısına alan Allah Re­sülü (sallallahu aleyhi ve sellern), ona İslam'ı anlattı ve kabullenip kabul­lenmemede muhayyer bıraktı; şayet kabullenirse, kendisiyle izdivaç yapacağını; kabullenmediği takdirde ise, hürriyete kavuşturup kav­minin arasına göndereceğini söylüyordu. Safiyye Validemiz:

- Ya Resülullah, diye başladı sözlerine. Zaten bu, bir kabulün neticesiydi ve şöyle devam etti:

- Şu konak yerine gelip de Sen beni İslam' a davet etmeden önce zaten ben, Müslüman olmayı arzulamış ve Seni de tasdik etmek is­temiştim. Artık benim, ne Yahudilikte bir emelim, ne de orada bir yakınım var! Yani şimdi Sen, küfürle İslam'dan birini seçme konu­sunda serbest bırakıyorsun ve ben de, Allah ve Resülü'nü seçiyorum. Allah ve Resülü bana, hürriyete kavuşmamdan da kavmimin arasına geri dönmemden de daha hayırlıdır!

Bunun üzerine Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), Hz. Safiy­ye Validemizi hürriyete kavuşturup zevceliğe kabul etti. Onun için artık, gördüğü rüyanın gerçekleşmiş olmasından duyduğu huzur, o güne kadar yaşadığı bütün sıkıntılarını unutturacak güzellikteydi! Onu, Enes İbn Malik'in annesi Ümmü Süleym validemiz hazırlıyor­du; akşam olup da çadırına girdiklerinde dışarıda birinin ayak ses­leri duyulmuştu. Hayber'de kocası ve babasıyla kavminden birçok insanın öldürüldüğü bir kadının, Efendimiz'le baş başa kaldığında O'na bir kötülük yapacağından endişe duyan Ebu Eyyüb el-Ensari, kılıcını kuşanmış ve her ihtimale karşı Allah Resülü'nün çadırı ba­şında nöbet tutmak istemişti. Dışarı çıkıp da onu kılıcını kuşanmış vaziyette görünce Allah Resfılii (sallallahu aleyhi ve sellem) ona:

- Bu ne iş, ya Eba Eyyüb, diye seslendi.

- Ya Resülullahl Bu kadının Sana bir şey yapacağından endişe

duydum; çünkü o, babası, kocası ve kavmi Hayber'de öldürülen bir kadındır; hem daha küfürden yeni çıkmıştır! Onun Sana bir şey ya­pacağından endişe duydum, dedi.

Takdir edilmesi gereken bir duyarlılıktı ve Allah Resülü de, elle­rini açıp Hz. Halid'e şöyle dua edecekti:

- Allah'ım! Gecenin bir vaktinde gelip de Ebu Eyyüb Beni nasıl korumak istemişse Sen de onu muhafaza eyle!

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Esirler
« Posted on: 29 Mart 2024, 04:32:24 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Esirler rüya tabiri,Esirler mekke canlı, Esirler kabe canlı yayın, Esirler Üç boyutlu kuran oku Esirler kuran ı kerim, Esirler peygamber kıssaları,Esirler ilitam ders soruları, Esirlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes