> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Efendimiz > Bir suikast girişimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir suikast girişimi  (Okunma Sayısı 681 defa)
30 Nisan 2011, 10:38:39
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 30 Nisan 2011, 10:38:39 »



Bir Suikast Girişimi

Bedir Savaşı'ndan oğlu Vehb İbn Umeyr Müslümanların elinde esir olan Umeyr İbn Vehb, Kabe'de karşılaştığı Sa.fvô.n İbn Ümey­ye'ye dert yanacak ve Bedir'de aldıkları mağlubiyetin acısını dile ge­tirecekti. O da dertliydi ve bunun üzerine Umeyr, Safvan'a şunları söyleyecekti:

- Allah'a yemin olsun ki, ödeme imkanı bulamadığım şu üze­rimdeki borçlar ve benden sonra perişan olacaklarından endişe etti­ğim çoluk çocuk olmasaydı vallahi de deverne biner ve Muhammed'i öldürmek için Medine'ye giderdim! Çünkü benim başıma ne gelmiş­se onlardan geldi; hala oğlum onların elinde esir!

Safvan için böyle bir adam, bulunmaz fırsat demekti ve hemen ileri atıldı:

- Borçların benim borcum; onları ben öderim! Çoluk çocuğun da benim ailem sayılır; hayatta kaldıkları sürece onları kimseye muh­taç etmem ve elimde olan hiçbir şeyden onları mahrum kılmam!

Bir tarafta, bu işi yapmak isteyen ancak bunu yaparken hayatın­dan olma durumunda arkada bırakacağı borçlarıyla ailesinin geçim sıkıntısına düşüreceğinden endişe duyan bir adam, diğer yanda ise onun bu endişelerini tamamen göğüsleyecek fedakar bir destekçi! Anlaşmış görünüyorlardı. Göz göze gelecek ve birbirlerine bakacak­lardı uzun uzun. Bu bakışlar, planlanan işin her ikisi tarafından da kabul gördüğünün göstergesiydi. Sonunda Umeyr, Safvan'a şunu tembih edecekti:

- Bu, aramızda kalsın! Ne senin yapacaklarını ne de benim ha­limi kimseye söyle!

- Tamam, söylemem, diye cevapladı Safvan. Mesele tamamdı ve işe koyulmak üzere oradan ayrıldılar.

Evine gelir gelmez yol hazırlıklarına başlayan Umeyr İbn Vehb, kılıcını keskinleştirecek ve zehirleyerek düşündüğü suikasta hazır hale getirecekti. Görünürde ise, esir olan oğlu Vehb'i kurtarmaya gi­diyordu.

Derken yola koyuldu ve günler sonra Medine'ye geldi. Mescid-i Nebevi'nin önünde devesini çökertirken onun gelişini görüp de te­laşlanan feraset sahibi Hz. Ömer, o sırada etrafında toplanıp da ken­disinden Bedir zaferini dinleyenlere şunu söyleyecekti:

- Allah düşmanı köpek Umeyrl Mutlaka kötü bir şey için gel­miştir!

Bunu söylemesiyle ayağa kalkıp Mescid-i Nebevi'ye girmesi de bir olacaktı. Efendimiz'in huzuruna koşmuş ve O'na şöyle seslen­mişti:

- Ya Resfılullah! Şu Allah düşmanı Urneyr, kılıcını kuşanıp bu­raya gelmiş!

- Onun yanıma gelmesine izin ver, diye mukabelede bulundu Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern).

Hz. Ömer'in hiç beklemediği bir izindi bu. Adam resmen kötü bir niyetle gelmişti; her halinden bu anlaşılıyordu ama Resül-ü Kib­riya Hazretleri bu adamın huzuruna girmesine izin vermişti. Yapıla­cak bir şey yoktu; sadece daha ihtiyatlı davranmalan gerekiyordu.

Umeyr'e doğru yöneldi. Bu arada kılıcının askısından tutup kavramış ve etrafındaki Ensar'a da:

-Bu pis adamın huzura girmesine müsaade edin; ancak gözü­nüzü de üzerinden ayırmayın. Çünkü bu, emin bir adam değildir, demeyi ihmal etmemişti.

Nihayet mescide girmişlerdi. Onların bu halini görünce Efendi-

ler Efendisi:

- Onu bırak ya Ömer, diye seslendi. Bu arada Umeyr'e de:

- Yaklaş, ey Umeyr, diyordu.

Bu arada Umeyr de, Efendimiz'e yaklaşmış ve:

- Hayırlı sabahlar, demişti. İçinde gizlediği niyetini aşikar kıl­mamak için kendini zorluyordu.

Şefkat ve merhamet insanı Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellern), önce:

- Allah (celle celaluhü) bizi, senin selamından daha hayırlı bir se­lamla serfiraz kıldı ey Umeyrl Şüphesiz 'selam', cennet ehlinin tahıy­yesidir, buyurdu. Ardından da sordu:

- Seni buraya getiren şey de nedir ey Umeyr?

- Elinizin altındaki esir için geldim. Onun için ihsanınızı esirge-

meyin, diye cevapladı Umeyr, Soruların ardı arkası kesilmiyordu ve Resül-ii Kibriya Hazretleri, izhar ettiği niyetiyle gizlediğinin arasın­daki çelişkiyi ortaya koyan silahı sordu:

- Peki öyleyse boynunda asılı duran kılıcın hali nedir?
Bu soru üzerine Umeyr

- Allah kahretsin bu kılıcı da! Bundan başka elimizde ne kaldı ki, diyebildi. Bunu söylerken, ikna edici bir şey söyleyemediğinin farkındaydı. Her gelen soru, foyasını meydana çıkarmaya matuf­tu. Sanki Efendimiz'in olup bitenlerin hepsinden haberi var gibiydi. Geldiğinden beri Eendimiz'den kaçırmaya çalıştığı gözlerini kaldırıp da yüzüne bakmak istedi Umeyr. O (sallallahu aleyhi ve sellem) da ken­disine bakıyordu. Bir aralık göz göze geldiler ve "Bütün bunları bir kenara koy ve Ben sana söylemeden önce sen Bana esas niyetini söyle." dereesine yine sordu:

- Bana doğruyu söyle! Sen buraya hangi niyetle geldin?

- Bundan başka bir niyetim yok; bunun için geldim, diyebildi.

Kendi kendini ele veremezdi ya! Ancak köşeye sıkıştığını hissediyor­du. Bu sırada Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellern), olanca heybetiyle konuşmaya başlamıştı:

- Hayır! Sen ve Safvan İbn Ümeyye, Hıcr'da oturdunuz ve Bedir kuyularında ölen Kureyş hakkında konuştunuz. Sonra sen: "Şayet benim borçlarını ve çoluk çocuğum olmasaydı gider ve Muhamme­d'i öldürürdüm." dedin ve bunun üzerine de Safvan. Beni öldürmen karşılığında, borçlarınla ailenin geçimini üstüne aldı. Ancak unutma ki Allah (celle celaluhü), seninle bunun arasına engel koyacak ve sana bunu yaptırmayacak!

Dizlerinin bağı çözülüvermişti Umeyre'nin. Renkten renge gi­riyordu. Nasıl olur da bir adam, beş yüz kilometrelik bir mesafede ve başka kimsenin olmadığı bir yerde konuşulanları aynen duyup aktarabilir ve içinde gizlediği her şeyden haberdar olabilirdi! Bunu söyle se söylese Safvan söyleyebilirdi; çünkü ondan başka bu konuş­maya şahit olan kimse yoktu. O ise, bu konuda kendisinden daha hırslıydı. Zaten yapacağı bu iş karşılığında borçlarını üstlenip ailesi­nin hayat boyu geçimini tekeffiil etmesi de bunu gösteriyordu. Yok ... Yok ... Bunu bir beşerin yapma imkan ve ihtimali yoktu! Öyleyse tek bir seçenek kalıyordu. Yelkenlerini indiren Umeyr, malıcup bir eda ile Allah Resülü'ne döndü ve şunları söylemeye başladı:

- Ben şehadet ederim ki Sen, Resülullah'sın! Biz Sana, sema­dan getirdiğin haberler ve Sana gelen vahiyler konusunda hep yalan söyledik ya Resülullahl Bu, sadece benimle Safvan'ın bildiği bir işti;

vallahi de bunu Sana, Allah'tan başkasının bildirmesine imkan yok­tur! Beni İslam'a hidayet eden ve bu yolla da olsa beni kendisine sevk eden O Allah'a hamd olsun! Eşhedü en la ilahe iHallah ve eşhe­dü enne Muhammeden abdühü ve Resülüh,

Başta Hz. Ömer olmak üzere etrafta toplanıp da olup bitenleri seyreden ashab şaşkınlık içindeydi. Gelirken her halinden şer akan bir adam nasılolmuştu da, güneş görmüş buz gibi eriyip bal mumu haline gelivermişti! Resülullah farkıydı bu ve Resülullah bu haliyle de ders veriyordu. Demek ki, insanları öldürüp bir kenara atmak çok kolaydı; önemli olan, Umeyr gibi en katı olanlarını İslam'ın engin atmosferinde eritip topluma yeni bir fert olarak kazandırabilmekti. Öyle bir hayat ortaya konulmalıydı ki, bedenini ortadan kaldırmak için bütün hazırlıklarını tamamlayıp da huzura gelenler, bu huzur­dan nasipsiz geri dönmemeli ve dönerken de, gelişlerinden çok fark­lı olabilmeliydi!

Bu sırada Allah Resülii (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabına dön­müş, Umeyr için şunları söylüyordu:

- Kardeşinize dinini öğrenme konusunda yardım edin! Ona Kur'an öğretin ve esirini de serbest bırakın!

Bütün bunlar Medine'de olup biterken Safvan. Mekke'de dur­muş insanlara şunları söylüyordu:

- Çok yakında size, Bedir gününden bu yana yaşadığınız acılı günleri unutturacak kadar önemli ve büyük bir müjde gelecek!

Bir taraftan da, Medine'den gelen herkese Umeyr'i soruyor ve bu müjdeli haberi Mekke'de paylaşabilmek için can atıyordu. Der­ken, birisi gelmiş ve Umeyr'in Medine'de Müslüman olduğu haberi­ni vermişti Safvan'a. Hayatının şokunu yaşıyordu; nasılolur da bir adam, öldürmek için bu kadar riske girdiği birisinin dizinin dibin­de teslim olur ve bütün ideallerinden vazgeçebilirdi! Şayet bu haber doğruysa, insanlar arasına hangi yüzle çıkıp, "Size vereceğim müjde şu idi." diyebilirdi!

Yemin billah edip etrafındakilerle Umeyr'e olan kızgınlığını paylaşıyordu. Onunla bir daha asla konuşmayacak ve bundan sonra ona, malından zırnık bile koklatmayacaktıl''?

89 Daha sonra Mekke'ye gelen Umeyr İbn Vehb, Müslüman olduğunu açıklayacak

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bir suikast girişimi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 17:29:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bir suikast girişimi rüya tabiri,Bir suikast girişimi mekke canlı, Bir suikast girişimi kabe canlı yayın, Bir suikast girişimi Üç boyutlu kuran oku Bir suikast girişimi kuran ı kerim, Bir suikast girişimi peygamber kıssaları,Bir suikast girişimi ilitam ders soruları, Bir suikast girişimiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes