> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Efendimiz > Bilal-i Habeşi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bilal-i Habeşi  (Okunma Sayısı 1727 defa)
09 Mayıs 2011, 13:13:02
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 09 Mayıs 2011, 13:13:02 »



Bilal-ı Habeşi

Hz. Ebu Bekir'le birlikte Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellem) bir gün Mekke dışında bir yere gitmiş; gelen ayetleri müzakere edip namaz kılıyordu. Bu arada, yakınlannda ko­yun otlatmakta olan Bilal-i Habeşi yaklaştı yanlanna. Ayla güneş gibiydiler; göz kamaştıran bu manzaraya meftun olma­mak mümkün değildi. Önce, yanlanna gitmesi için bir vesile bulması gerekiyordu, bir kase süt aldı eline ve takdim etti iki sadık yare, Herkesin gönlüne Allah sevgisini koyma gayreti, onu da cezp edecek ve böylece, nice hürlerden önce Bilal de İslam'la tanışacaktı.

Bir ... İki ... Üç derken ondaki hızlı değişimin farkına van­lacak ve arkasından amansız bir takip başlatılacaktı. Bir gün, Kabe'deki putlara karşı haşin davrandığı ve onlann aleyhine söz saydığını duymuşlardı. Nasıl olur da bir köle, efendileri­nin kullukta bulunduğu bu taş ve ağaç parçalan hakkında ile­ri-geri konuşabilirdi. Sahabe Ümeyye İbn Halefi sıkıştırdılar; bir köle için riske girmeye hiç niyeti yoktu onun. Zaten Bilal de, kölelerinden bir köleydi. Minnetsizdi ve:

- Alın sizin olsun. Ne yaparsanız yapın, deyiverdi. Artık Bilal, Ümeyye İbn Halerin ellerinde, Ebu Cehil'in insafına (!) kalmıştı. Ve, aldıl~r Bilal'i sahraya götürdüler. Çölün kızgın kumlan üzerinde yatınyor, dayanılmaz işkencelere maruz bı­rakıyorlardı. Üzerine kilolarca ağırlıkta taşlar koyup inim inim inlettikleri yetmiyormuş gibi bir de, düşüncesini ipotek altına almaya çalışıyorlar ve ondan gönlünün gülü Muhammed'i ve dinini inkar etmesini istiyorlardı.

Bilhassa Ebu Cehil'de, bitip tükenme bilmeyen bir kin vardı ve bu kinini, salyalar dökülen ağzından her fırsatta ku­suyordu. Bir efendi olarak aklı almıyordu: Kendi iradesi dı­şında bir başka güç nasıl kabul edilebilirdi! Hele bir köle ... Konumuna bakmadan böyle bir kabule nasıl ciir'et edebilir­di? Yüz üstü kızgın kumlara yatınyor ve güneşte kızanneaya

kadar işkence yapıyordu. Zaten takati tükenen Bilal'in, söz söylemeye mecali kalmıyor; dudaklanndan sadece bir kelime dökülüyordu:

- Ehad .. Ehad . .!208

Bilal, o dünyayı da bilen birisiydi. Hayatı boyunca işkence altında yaşamaktansa, bugün katlanıp ebedi huzuru yakala­mak vardı işin ucunda. Onun için dişini sıkmış ve 'zilletle ya­şamaktansa izzetle ölümü' çoktan göze almıştı. O gün Bilal'e, kimse güç yetirip isteklerini kabul ettiremedi. Bulduğu yolda sabit kadem kalmaya kararlıydı ve her türlü işkenceye rağ­men bu kararlılığından zerre kadar taviz vermedi.

Ancak o ne kin ki, boynuna ipler bağlıyor ve onu çocuk­ların eline verip sokaklarda, Mekke dağlannın arasında sürük­letiyorlardı. Allah'ın, 'kulum'; Resülii'niin de, 'ümmetim' dediği Bilal'i, çoluk çocuğun oyuncağı haline getirmişlerdi. Çölde yalınayak yürüyüp yanmadan Bilal'i anlamaya, çilesini görüp bilmeden mihnetlerin ortaya çıkardığı kadr u kıymetini idrake imkan olabilir mi!.,

Bilal'in yanık sesiyle 'Ehad!' diye inleyişini duymayan kalmamıştı artık Mekke' de. İnim inim inlemesine rağmen, ne Ümeyye'nin ne de Ebu Cehil'in insafa geleceği vardı! Yine iş başa düşüyordu. Bir çırpıda yanlarında bitiverdi Hz. Ebu Be­kir. Elindeki mal, zaten bir gün tükenip gidecekti; hiç olmaz­sa onu, ahireti adına büyük bir yatınma çevirme fırsatı vardı önünde. Bununla hem, Bilal'i işkenceden kurtaracak hem de Resul-ii Kibriya'yı memnun edecekti. Geldi yanlarına ve:

- Bu insana bu kadar işkenceyi niye yapıyorsunuz, diye tepki gösterdi önce. Ardından da onu satın alarak, önce işken­ceden kurtardı; ardından da hürriyete giden yollan gösterdi.

208 Onun bu haline yaşlı Varaka İbn Nevfel'in de şahit olduğu, "Ehad Ehad" seslerini duyunca da, "Ey Bilôl! Vallahi de sen, eğer bu halde iken ölürsen ben, senin mezarının üzerine türbe yaparım." dediği anlatılmaktadır. Bkz. İbnii'l-Esir, Üsiidii'l-Ğabe, 1/236

Hz. Bilal, sabnnın semeresini alıyordu. Ümeyye'nin ya­nında sessiz kalmış olsaydı, hayatı boyunca belki bir köle ola­rak kalacak ve öylece son nefesini verecekti. Ama şimdi, hem bütün sıkıntılan sona ermiş hem de Habib-i Zişan'ın yanında bir efendi gibi muamele görme fırsatını bulmuştu.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bilal-i Habeşi
« Posted on: 19 Nisan 2024, 04:38:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bilal-i Habeşi rüya tabiri,Bilal-i Habeşi mekke canlı, Bilal-i Habeşi kabe canlı yayın, Bilal-i Habeşi Üç boyutlu kuran oku Bilal-i Habeşi kuran ı kerim, Bilal-i Habeşi peygamber kıssaları,Bilal-i Habeşi ilitam ders soruları, Bilal-i Habeşiönlisans arapça,
Logged
18 Nisan 2019, 15:43:32
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2019, 15:43:32 »

Esselamu aleykum. Peygamber efendimize hakkiyla sahabelik yapan islama hizmet eden ve bizlere örnek olan bilali habeşi habeşistan binler rahmetine binler selam olsun inşallah. ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

19 Nisan 2019, 16:21:25
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2019, 16:21:25 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğruların yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

02 Mayıs 2019, 19:00:15
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.956


« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2019, 19:00:15 »

Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herdaim doğruların yolunda gidenlerden eylesin inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes