๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Edebul Mufred => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 24 Aralık 2010, 13:11:58



Konu Başlığı: Sövmek
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 24 Aralık 2010, 13:11:58
(198) Sövmek


419— Resûlüllah (Sav)in zamanında iki adam arasında sövme vuku buldu. Bunlardan biri sövdü, diğeri sustu; Peygamber (Sav); de oturuyordu. Sonra diğeri (sövülen adam) aynı sözü geri çevirdi   (sövene iade etti). Bunun üzerine  Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) kalktı (meclisten gitti), Hazreti Peygamber'e, niçin kalktın? diye soruldu Peygamber şöyle buyurdu :             

«— Melekler kalktı,ben de onlarla beraber kalktım. Bu sövülen, sü­kût ettiği müddet, melekler sövene, sözünü geri çeviriyorlardı. Ne zaman ki bu adam, şovenin sözünü geri çevirdi, melekler kalktı (gitti).»
[820]

 

sibab Bir kimseyi ayıplamaya, ırzına tecavüz etmeye ve kötü söyle­meye denir.
Bir Müslümanın din kardeşine böyle tecavüzde bulunması ona zulmetmektir, onu incitmektir. Bir kimseyi incitmek ise yasaktır. Böyle bir harekete muhatab olan, aynı sözü geri çevirmek hakkına sahiptir; bununla beraber susar ve mukabele etmezse daha büyüklük göstermiş olur ve de­recesi yükselir. Sustuğu müddet melekler onun yardımcısı olur; fakat mu­kabele edince melekler aradan çıkar, yardımcı olmazlar. Cenabı Hak şöyle buyuruyor:

«Kötülüğün cezası, ona denk bir kötülüktür; fakat kim bağışlar ve (kendisi ile hasmı arasını) düzeltirse, onun mükâfatı Allah'a aittir. » (Şûra Sûresi, Âyet: 40)


Âyet-i kerîmeden de anlaşılıyor ki, bir fenalığa ancak misli ile muka­bele edilir. Bununla beraber kim mukabele etmez ve bağışlarsa, hasmı İle arasını düzeltirse, Allah katında İiüyük sevaba nail olur. Birinci hareket avam tabakasının hareketi ve İkincisi de seçkinlerin hareketi olur.

Ebu Davud bu hadîs-İ şerifi daha geniş olarak ve Hz. Ebu Bekir   üzerine cereyan etmiş bir vak'a olarak tesbit etmiştir.[821]

 

420— (99-s.> Ümmud-Derdâ'dan rivayet edildiğine göre, bir adam kendisine gelip şöyle dedi:

— Bir adam, Abdülmelik'in yanında sana dil uzatmıştır. Ümmü'd -Derdâ şöyle cevab verdi:

«— Bizde olmayan bir şeyle ayıplanmamız mı, bizde olmayan şeyle ne kadar övüldük...»[822]

 

Ömmö'd-Derda, ashabı kiramın hanımlarından olup, takva ve fazileti ile şöhret bulmuştur. Kocası Ebu'd-Derda 'dan daha ön­ce, Hz.   Osman  hilâfeti zamanında Şam'da vefat etmiştir.  İsmi Hayre 'dir. Ümmü'd-Derda El Kübra diye maruftur.
Peygamberimizden ve kocasından hadîsler ezberlemiş ve kendisinden de, tabiîn'den Meymûn ibni Mihran, Safvar ibni Ab­dullah ve Zeyd ibni Eşlem gibi şahsiyetler rivayet et­mişlerdir.

Ümmü'd-Derda hazretlerini ayıplayan ve onu küçük düşüren adamın sözlerine, Ümmü'd-Derda 'nın önem vermeyip geçmesi ve herhangi kötü bir mukabelede bulunmayışı, derecesinin büyüklüğüne ve ol­gunluğuna delâlet eder. Bu sabrının mükâfatını Cenab-ı Hak verecektir.[823]

 

421— Kays'dan rivayet edildiğine göre, Kay s demiştir ki:

 —  Abdullah (İbni Med'ud) şöyle buyurdu:

— Bir adam arkadaşına, sen benim düşmanimsm, dediği zaman;(bı lardan biri İslâm'dan çıkmıştır; yahut arkadaşından beri kalmıştır. Kays demiştir ki:

—  Bundan sonra Ebu Cuheyfe, Abdullah'ın şöyle dediğini bana haber verdi:

—  (Bu dargınlardan) tevbe eden müstesnadır, (o kurtulmuştur).[824]

 

Bİr kimseye düşmanımsın demek, çok ağır bir ithamdır. Bir Müslümana düşman ancak kâfirler olur. Böyle bir niyyetle söylendiği zaman, eğer mu-hatab olan kâfir durumunda değilse, söyleyen kâfir olur; yani küfür işlemiş kadar günahkâr olur. Bunların kurtuluşu ancak tevbe etmeleriyle müm­kündür.[825]



[819] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/432.

[820] Ebu Davud: K. Edeb, tntisar babı, CilÖ :  2, Sayfa:  673/ Mısır/1952.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/432.

[821] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/433.

[822] El-İsabe: Cild : 4, Sayfa : 238, Sayı : 386.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/433.

[823] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/433-434.

[824] Bu haber için başka bir kaynak bulunamamıştır.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/434.

[825] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/434.



Konu Başlığı: Ynt: Sövmek
Gönderen: Ceren üzerinde 11 Kasım 2017, 20:50:08
Esselamu aleykum.rabbim bizleri agzimizdan çıkan kötü sözler için tevbe eden ve allahdan magfiret dileyen kullardan olalim inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: Sövmek
Gönderen: Sevgi. üzerinde 12 Kasım 2017, 07:21:03
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu 🌸

Bir müslümana kötü söz söylemek yakışmaz. Bu konuda çok dikkatli olmamız gerekir. Mevlam bizleri herdaim emir ve yasaklarına uyanlardan eylesin inşaAllah. Amin ecmain 🌹





Konu Başlığı: Ynt: Sövmek
Gönderen: Mehmed. üzerinde 12 Kasım 2017, 14:54:48
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri diline hakim olanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun