๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Edebul Mufred => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 22 Aralık 2010, 14:47:15



Konu Başlığı: İstihare vaktinde dua
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 22 Aralık 2010, 14:47:15
(293)  İstihare Vaktinde Dua


703— Cabir'den rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber (Sav), Kur'an'dan sûre öğretir gibi, bize işlerde isti­hareyi Öğretir :

«(Sizden biriniz) bir iş tasarladığı zaman iki rekât na­maz kılsın; sonra şöyle desin: ALLAH'ım! Senin ilminden ötürü senden hayır istiyorum ve senin kudretine dayanarak (işimde) bana güç verme­ni diliyorum; ve senin büyük fazlından senden istiyorum. Zira sen takdir edersin» ben takdir edip güç yetiremem ve sen (her şeyi) bilirsin, ben bi­lemem. Sen bütün gaybi bilensin. ALLAH'ım! Eğer bu işin dinimde ve ya­şayışımda, işimin sonunda (yahut dedi ki, işimin Önünde) ve akıbetinde benim için hayır olduğunu biliyorsan, onu bana takdir et. Eğer bu işin di­nimde ve yaşayışımda, işimin sonunda (yahut dedi ki, işimin önünde) ve akibetinde kötü olduğunu biliyorsan, onu benden uzaklaştır, beni de ondan uzaklaştır ve hayır nerede ise bana onu takdir et; sonra beni (verdiğine) razı kıl. Sonra dileği ne ise onu söyler.»[127]

 

Istİhare'nin manâsı, hayır istemek ve gaybi bilen ALLAH'a niyazda bu­lunarak ona ulaşmaktır; yoksa gaybdan haber beklemek değildir. İstihare eden kimse, gaybi bileceğim diye bîr İnanç taşımamalıdır. ALLAH, hakkında hayırlı olanı takdir edecektir diye istiharenin bir dua vasıtası olacağına inanmalıdır.

Meselâ; bir insan, satın almayı tasarladığı bir ev için istihare edip ALLAH'dan hayırlı ise ona sahip olmayı, değilse olmamayı istese ona sahip olsa, hakkında hayırlı bulunduğuna inanç beslemelidir. Şayet o eve sahip olamamişsa, yine hakkında hayırlı olduğuna inanç beslemelidir. Çünkü fri­san, geleceği ve gaybi bilmediği için, hayrın nerede olduğunu keşfedemez. Ancak ALLAH'dan hayırlı olanı ister ve ALLAH'ın takdir eylediğine rıza gös­terir. Istihare'nin gerçek manası budur.

Tabakat-ı Sübkî, Cild  5, sayfa : 285 de şu ifade var: Bir kimse iki rekât istihare namazını kılıp, duasını yaptıktan sonra önündeki işi hemen yapmaya başlasın; meşru olan iş ister nefsine ferahlık versin, ister verme­sin. Çünkü kalb ferahlığı olmasa bile onda hayır vardır.

İstihare farz ve vacib gibi işleri yerine getirmek için yapılmadığı gibi, haram ve mekruh olan işleri terk İçîn de yapılmaz. Hac gibi edası geniş zamana bağlı farz İbadetlerin tayininde hayırlı olan vakti istemek için is­tihare yapılabilir. İstihare daha çok önemli olan, fayda ve zararları büyük bilinen işler için yapılır. Daha doğrusu mubah olan bir işin yapılıp yapılmamasındaki tereddüdü gidermek için istihare yapılır ve böylece Allahdan hayırlı olan taraf İstenir. ALLAH rızası için kılınan iki rekât namaz, ay­nen diğer namazlar gibi kılınır. İstenen her sûre okunabilir. Bazı rivayet­lerde «Kâfirûn» ve «Ihlas» sûrelerini okumak tavsiyesi vardır. Böyle iki re­kât namaz kıldıktan sonra metindeki dua edilir ve İsın hayırlı tarafı istenir. Bundan sonra hangi tarafa sahip olunursa, hayrın orada olduğuna kanaat getirilir.[128]

 

704— Cabir ibni Abdullah'dan şöyle dediği işitilmiştir:

— Resûlüllah (Sav)  pazartesi, salı ve çarşam­ba günü bu mescidde — Fetih Mescidi'nde — dua etti de, çarşamba günü iki namaz vakti arasında duası kabul olundu. Cabir dedi ki:

— Şiddetli mühim bîr iş başıma düşmüş de bu vakti araştırıp o saatte çarşamba günü iki namaz arasında o iş için ALLAH'a dua ettimse, ancak kabul olunduğunu bilmişimdir.»[129]

 

Fetih mescidi, Medine'nin batısında bir tepe üzerinde olan mescidin adıdır. Buna Mescid-i Ahzab ve Mescid-İ A'lâ da denir. Medine'nin müş­rikler tarafından kuşatıldığı Hendek Savaşı sırasında Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bu mescidde düşmanların helak ve perişan olmaları için ALLAH'a dua etmiş ve duası kabul olunarak gece şiddetli bir rüzgârın esmesiyle çadırlar darmadağın olmuş, ateşleri sönmüş, toprak ve kum fırtınası üzerlerine çökmüş ve böylece perişan bir halde düşman o gece kaçarak geri dönmüştü. Anlaşıldığına göre, dua namaz kıldıktan sonra, ikinci nam az vakti girmeden yapılmış olması itibariyle «istihare» namazı ile ilgili bulunmuştur. Ayrıca duanın kabul edilmiş olması da, istiharenin önemine bir işaret teşkil etmektedir.

Pazartesi, salı ve çarşamba günleri bu mescide varıp üç gün öğle ile ikindi vakti arasında bu duanın yapılmış olduğu rivayeti de vardır. Bunu İmam Ahmed rivayet etmektedir.

(Bu hadîs-i şerîf Kütüb-i S itte'd e yoktur. Fadlu'llah : C. II, s. 167, 168).[130]

 

705— Enes'den rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber (Sav) ile beraberdim. Bir adam dua edip, şöyle dedi:

— Ey gökleri yaratan, ey Hayy ve Kayyûm olan (ALLAH)! Ben sen­den istiyorum.» Peygamber buyurdu:

Nasıl dua ediyor, bitiyor musunuz? Nefsim kudret elinde olana yemin ederim ki, bu adam ALLAH'a öyle bir ismi ile dua etti ki, ALLAH'a bununla dua edilince onu kabul eder.»
[131]

 

Hayy ve Kayyûm isimleri, ALLAH'ın kemal sıfatlarındandır. Hayy, hayat sahibi, ölümsüz demektir. ALLAH'ın ilim, kudret ve iradesi bu sıfatın varlığı İle ezeten ve ebeden kaimdir.

Kayyûm demek, yaratıkların rızık, iş ve ecellerini tedbîr ve idare eden varlık demektir. Bu mübarek isimlere iltica ederek ihlâsla edilen duaların makbul olacağını Hz. Peygamber haber vermektedir.[132]

 

706— Abdullah ibni Amr'dan işitildiğine göre demiştir ki, Ebû Bekir (Radiyallahu anh) , Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e şöyle söyledi:

— Bana bir dua öğret ki, onunla namazımda dua edeyim.

Peygamber buyurdu:

«— Şöyle söyle: ALLAH'ım, ben nefsime çok zulmettim; günahları ise ancak sen bağışlarsın. Yüce katından tana mağfiret buyur; çünkü sen günahları bağışlayan merhamet sahibisin.»[133]

 

Bu duanın, namazın hangi yerinde okunacağına dair hadîs-i şerifte bir tayin yoktur. Namaz içinde dua İçin en uygun yer, teşehhüd İle secdedir. Çünkü bu yerlerde dua edilmesi emrolunmuştur; ve bu yerlerde duanın makbul olduğu açıklanmıştır. Bu da selâm vermezden önce namaz İçinde ve belirtilen yerlerde okunacak bir duadır. Namaz İçinde duanın meşru olduğuna da bir delildir.

Duada tam bir teslimiyetle kusurları itiraf edip ALLAH'ın lütfunu isteme vardır. Kısa ve kesin dilekte ALLAH'ın azabından, Cehennem ateşinden uzak kalmak ve Cennetine girmek istenmektedir.[134]


[127] Buhârî: (19) Kitabu't-Teheccüd, (26.) Bab. Timizi: Kitabu's-Salât, (349.) Bab, Hadîs: 480. îbni Mace: (5) Kitabu Ikamett's-Salât, (188.) Bab, Hadis: 1383. Ebû Davud: Kitabu's-Salat, C*. I, s. 352, 1952/Mısır bsk. Fadlu'lîah: C. II, s. 161-167.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/59-60.

[128] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/60-61.

[129] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/61.

[130] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/61-62.

[131] EbÛ Davud: (40) Kitabu'l-Vltri, (İZ.) Bab, Hadis :  1495. Tirmizl: Cüz : IX, s. 196. (109.) Bab, Hadis: 3538. Fadlu'llah: C. II. s. 168-169.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/62.          

[132] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/62.

[133] Buhârl:  (80) Kİtabu'd-Dua,  (17.) Bab. Müslim: (48) Kitabu'z-Zikri, Hadis : 48. Tirmizİ;  (49) Kitabu'd-Dua,  (98.) Bab, Hadis :  3521. Fadlu'llah; C. II, s. 170.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/62-63.

[134] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/63.



Konu Başlığı: Ynt: İstihare vaktinde dua
Gönderen: Sümeyye üzerinde 20 Mart 2013, 16:04:25
s.a.. ; birçok konuya detayli değinilmis konuda , elhamdulillah istifade ettim..Rabbim c.c razi olsun değerli kardesim.


Konu Başlığı: Ynt: İstihare vaktinde dua
Gönderen: Rüveyha üzerinde 03 Kasım 2014, 00:01:48
Ve aleykumusselam ve Rahmetullah ve Berakatuh.Mevlam razı olsun kardeşim. Allaha dayananlar her daim karda olurlar inşallah.Rabbim  istiharelerimizde en  hayırlısını bildirsin inşallah.


Konu Başlığı: Ynt: İstihare vaktinde dua
Gönderen: Ceren üzerinde 26 Nisan 2018, 11:19:10
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..


Konu Başlığı: Ynt: İstihare vaktinde dua
Gönderen: Sevgi. üzerinde 26 Nisan 2018, 13:17:14
Aleyküm Selam. Paylaşım için Allah Razı olsun. Rabbim bizleri istifade edenlerden eylesin


Konu Başlığı: Ynt: İstihare vaktinde dua
Gönderen: Mehmed. üzerinde 26 Nisan 2018, 19:01:55
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri duasiz eylemesin Rabbim paylaşım için razı olsun