> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Yaşamdan Seçmeler > Orucu bozan şeyler nelerdir?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Orucu bozan şeyler nelerdir?  (Okunma Sayısı 703 defa)
27 Haziran 2016, 16:39:12
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 27 Haziran 2016, 16:39:12 »



Orucu bozan şeyler nelerdir?

Orucu bozan şeyler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında orucu bozan şeylerin neler olduğunu açıklayarak vatandaşları konu hakkında bilgilendirdi.

Ramazan ayı İslam aleminde mübarek bir dönem olarak kabul edilmektedir. 'On bir ayın sultanı' kabul edilen Ramazan ayında insanlar her zaman yaptıkları ibadetlere devam ederken, bunların yanında bu döneme anlam katan ibadet olan 'Oruç' ibadetini gerçekleştirirler. Oruç ibadeti insanları sadece dinsel açıdan değil, insani yönleri açısından da geliştiren bir faaliyet olarak görülmelidir. En basit tabirle 'halden anlamaya' yarayan ve en zengininden en fakirine kadar herkesin aynı duyguları yaşamasına vesile olan Ramazan ayında oruç ibadeti şükür etmeyi bizlere yeniden hatırlatıyor. İbadetlerin yerine getirilmesi hususunda önemli olan bir durum, bu ibadetleri doru şekilde yerine getirmeye çalışmaktır. Bizler orucu bozan şeylerin tamamını bilmeyebiliriz ancak Ramazan ayına hazırlandığımız günlerde orucu bozan şeylerin neler olduğunu öğrenmeye çalışmamız gerekir. Çünkü yaptığımız ibadetlerin doğru olması, makbul olması demektir. Sonuç getirmeyecek, yanlış olan şeyler varsa düzeltilmeli ve Allah'ın kulları olarak kulluk görevini yerine getirirken, orucu bozan şeyler gibi hususlara dikkat etmeliyiz. Vatandaşlar Ramazan ayı boyunca orucu bozan şeylerden tutun da, nelerin orucu bozmadığına kadar çok sayıda konuda araştırma yapıyorlar. Kimileri sorularına televizyon ve radyolarda cevap ararken, kimileri ise kitaplarda ve dergilerde bu sorularının yanıtını bulmak ister. Günümüzün en çok kullanılan iletişim araçlarından olan internette orucu bozan şeyler hakkında bilgi almak istediğimizde bize bir takım kaynaklara yönlendirmektedir, ancak bu bilgileri alırken de doğru noktalardan almak önemlidir. Bu yönüyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuya nasıl yaklaştığı dikkate alınmalıdır. Ülkemizde din konusunda karar mercii olan bu kurum orucu bozan şeyler hakkında da vatandaşları bilgilendirmektedir.

Ramazan ayında merak edilen konuların başında orucu bozan şeyler veya orucu bozan durumlar gelmektedir. Ülkemizde vatandaşlar orucu bozan şeylere dikkat etse de, genellikle konu sağlık olduğunda bahsi geçen durumun oruca bir engel teşkil edip etmediği konusunda tereddüt yaşanmaktadır. Orucu bozan durumların neler olduğunu öğrenmek, böyle durumlarla karşılaşıldığında nelerin yapılması gerektiği konusunda da bizler için aydınlatıcı olacaktır. Türkiye'nin ilk Türkçe platformu MYNET.COM olarak orucu bozan şeyleri sizler için bir araya getirdik. Ramazan ve oruç hakkında merak edilen konulara da yine Ramazan ayı süresince makaleler hazırlamaya devam edeceğiz.

Dini konularda merak edilen soruları vatandaşlar Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorabiliyor ve bu sorulara yanıt bulunabiliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan, Dini Soruları Cevaplandırma Platformu'nda yer alan fetvalar oruç ibadetinde akıllara takılan sorulara yanıtlar veriyor. Oruç ibadetinde insanı nefsiyle mücadele etmesi gerekir. Bu süreçte dünya nimetlerinden uzak duran insan nefsini terbiye eder ve Allah'ın biz kulları için var ettiği nimetleri daha iyi idrak etmemizi, bu nimetler için Cenab-ı Hak'ka şükretmemizi sağlar. Ayrıca bir kulluk görevidir oruç tutmak. Orucu bozan şeylere değinmeden önce; yeme, içme, cinsel ilişkide bulunmak oruç ibadetini gerçekleştirirken uzak durmamız gereken şeylerdir. Burada yeme ve içme ifadesi yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi ifade eder. Bu nedenle sigara, nargile, dumanlı maddeler, uyuşturucular, tiryakilik yaratan maddelerden oruç sırasında uzak durmak gerekir.

GÖZ DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Göz damlası kullanmanız orucunuza zarar getirmez. Göz konusunda uzma doktorlara göre tedavi amacıyla kullanılan göz damlalarının miktarı oldukça azdır. Zaten bu damlaları kullandığınızda miktarı az olmasına rağmen çoğunluğu gözden dışarıya atılmaktadır. Damlanın sindirim kanallarınıza ulaşması ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle Ramazan ayında oruçlu olduğunuz süre boyunca göz damlası kullanmanız orucunuzu bozmaz. Oruçlu olduğunuzda göz damlanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Vücudumuzun temizliği dinsel anlamda önemli bir konudur. Ramazan ayında da temizliğimize dikkat etmemiz gerekir. Zaman zaman oruçlu olduğumuz vakitlerde banyo yapmamız gerekebilir, yahut gereklilik dışında da banyo yapmak isteyebilirsiniz. Ancak banyo yaparken ağız ve burnunuza su kaçırmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu nedenle ağız ve burnunuza su kaçırmadan banyonuzu yapabilirsiniz. Bu orucunuzu etkilemeyecektir. Ayrıca denize ya da suya girmenizde de bir mahsur bulunmamaktadır fakat denize girdiğinizde ağız ya da burnunuza su kaçması ihtimali olabilir ve bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir.

MERHEMLER YA DA NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?

Orucun bozulmaması için en temel şey, vücuda normal yollarla giren şeylerden ve cinsel ilişkiden uzak durulmasıdır. Zaman zaman vücudunuza sürdüğünüz yağların sürülme amacı doyma hissini sağlamak değildir yahut bunlar besin olarak kullanılmazlar ve doygunluk hissi yaşatmazlar. Bu nedenle oruçlu olduğunuzda da bu merhem, yağ v.s vücudunuza sürebilirsiniz. Yine sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandıkları nikotin bantları da oruca bir zarar vermez. Oruçlu olduğunuzda da bu maddeleri kullanabilirsiniz.

DİŞ TEDAVİSİ VE DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayında oruçlu olduğunuz vakitte diş tedavisi yaptırmanız orucunuza zarar vermez. Tedavinizin ağrısız geçmesi için yapılan enjeksiyonlar, vucüda besin verme amacı taşımaz. Bu nedenle orucu bozmaz. Ancak diş tedavisi esnasında yapılan işlemlerden ötürü boğazınıza kan, su yahut tedavide kullanılan maddeler kaçarsa orucunuz kazaya gelir. Öte yandan orucu bozan şeyler arasında yer alan bir diğer madde de diş fırçalamaktır. boğazınıza su ya da diş macunu kaçırmadığınızda orucunuz bozulmaz. Ancak boğaza kaçarsa orucunuz bozulur ve kaza etmeniz gerekir. Bu nedenlerden dolayı diş fırçalama işleminin imsak öncesinde ve iftar vaktinden sonra yapılması daha doğrudur.

AŞI OLMAK, İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

İğne ve aşı gibi uygulamalar orucu bozmaz ancak iftardan sonra yahut imsaktan önce yaptırılması doğrudur. Öte yandan vucüdunuza vitamin enjekte eden iğneler ya da aşılar orucu bozar. Yine gıda takviyeleri, serumlar ve kan verilmesi de orucunuzu bozar. Bu oruçların sonra kaza edilmesi gerekir.

HAMİLELİK, LOHUSALIK VE EMZİRME SÜRECİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Hamileler, lohusalık sürecindekiler ve bebek emzirenler hasta hükmünde kabul edilirler. Bu nedenle bu kişilerin oruç tutmamalarında bir sakınca yoktur. Bu süreçte kendilerine ya da çocuklarına bir zarar gelmesinden korkan kişiler tutmayabilir. Ancak oruç tutmak istediklerinde hekimlere başvurmaları ve onlardan gelen görüşler ışığında hareket etmeleri gerekmektedir. Bu zamanlarda tutulmayan oruçlar yine ileride şartların uygun olduğu bir zamanda kaza edilir.

BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Orucu bozan şeylerden biri olup olmadığı merak edilenlerden biri de burun damlasıdır. Tedavi amacıyla buruna damlatılan bu ilaçların bir damlası yaklaşık olarak 0,06 cm3'tür ve bunun bir kısmı burun çeperleri tarafından emilir. Burun damlasının bir kısmı mideye gitse de bu tutar, guslederken ağzı çalkalamada olduğu gibi affedilen miktardadır ve oruca engel olmaz.

ANESTEZİ ORUCU BOZAR MI?

Anestezi üç türlü yapılır. Bunlar; lokal anestezi, bölgesel anestezi ve genel anestezidir. Lokal anestezide vucüdun küçük bir bölgesi uyuşturulur. Bu işlem sırasında hastaya normal şartlarda serum ve benzeri maddeler verilmez. Bu nedenle lokal anestezi orucu bozmaz. Öte yandan bölgesel ve genel anestezide ise serum/ilaç takviyeleri yapılır ve bu nedenle oruç tutmaya engel teşkil eder. Böyle durumlarda oruç bozulur.

AKUPUNKTUR ORUCU BOZAR MI?

Akupunktur tedavisi vucüdun belli bölgelerine iğneler batırılarak çeşitli hastalıkların tedavi edildiği bir metodtur. Burada iğneler beslenme amacı taşımaz ve u nedenle orucun bozulması gibi bir durum söz konusu olmaz. Oruçlu olduğunuzda da akupunktur tedavisi olabilirsiniz.

ANJİYO ORUCU BOZAR MI?

Anjiyo olarak bilinen tedavi ve teşhiş yönteminin iki uygulaması vardır. Teşhise yönelik (anjiyografi) ve tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hale gelmesini sağlayan ve kontrast madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, anjiyogram adı verilen filmler elde edilir. Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler edinilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise, dar veya tam tıkalı damarların balon ya da stent denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır. Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz.

BÖBREK TAŞI KIRDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Böbrek taşı kırdırmak orucu bozmaz. Vucüda br madde entegre edilmeden yapılan işlemde böbreklere kan aksa da oruç bozulmaz veya kazaya gelmez.

ORUCU NELER BOZMAZ?

Oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek ya da cinsel ilişkiye girmek orucu bozmaz ancak orucun hatırlandığında yapılan faaliyeti bırakmak gerekmektedir. Birinin yemek yediğini ya da içtiğini gördüğünüzde yaşlı ve zayıf biriyse hatırlatmamak daha iyidir ancak güçlü kuvvetli birine hatırlatmak doğrudur. Zayıf birine hatırlatmamak ona ikram edilen bir rızık olarak görülmesinden dolayıdır. Öte yandan uyurken ihtilam olmak or...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Orucu bozan şeyler nelerdir?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 12:45:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Orucu bozan şeyler nelerdir? rüya tabiri,Orucu bozan şeyler nelerdir? mekke canlı, Orucu bozan şeyler nelerdir? kabe canlı yayın, Orucu bozan şeyler nelerdir? Üç boyutlu kuran oku Orucu bozan şeyler nelerdir? kuran ı kerim, Orucu bozan şeyler nelerdir? peygamber kıssaları,Orucu bozan şeyler nelerdir? ilitam ders soruları, Orucu bozan şeyler nelerdir? önlisans arapça,
Logged
27 Haziran 2016, 16:53:05
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 27 Haziran 2016, 16:53:05 »

Rabbim hepimize sağlık sıhhat versin .. Orucumuzu  rahat tutmamız nasip eylesin ..Ramazanın son günlerini yaşadığımız vu lerdeyiz ..Ve Bu faydalı paylaşımını için Allah razi olsun ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
27 Haziran 2016, 17:40:15
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #2 : 27 Haziran 2016, 17:40:15 »

Esselamü aleyküm ve rahmetüllah.  Yeniden hatırlamış olduk. Rabbim bizleri boş yere orucunu bozanlardan eylemesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

27 Haziran 2016, 17:55:01
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 27 Haziran 2016, 17:55:01 »

Aleykumselam.Orucu bozan durumlardan kacinan ve allah rizasi icin orucunu hakkiyla tutup faziletine eren kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun bilgilerden halim abi...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

23 Ocak 2017, 18:48:06
Mustafa/Samed
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2.832



« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2017, 18:48:06 »

Ve Aleykümüsselam. Rabbim tuttuğumuz oruçları kabul eylesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes