> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Yaşamdan Seçmeler > Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur?  (Okunma Sayısı 637 defa)
06 Kasım 2016, 23:53:09
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 06 Kasım 2016, 23:53:09 »



Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur?

Vade faizi yani diğer adıyla ‘riben nesie’ ile okuduklarım kafama takıldı. Vade faizine örnek verilirken kitaplarda şöyle deniliyor: "Mesela bir kişi kışın iki kile buğdayı yazın almak üzere iki kile buğdaya veresiye verirse bu faiz olur, caiz değildir." Oysa köyde yaşayan insanlar sürekli bu şekilde borçlanıyorlar, yazın geri ödüyorlar. Burada faizi teşkil eden nedir? İkinci olarak annem komşusu ile sürekli süt değiş tokuşunda bulunuyorlar; yani on gün annem komşuya süt veriyor on gün de komşu veriyor, bu da faize girer mi?

Aynı cins malların alım-satımı, hem eşit hem de peşin olmalıdır. Ödünç vermelerde ise, eşit olması yeterlidir. Peşin olması gerekmez.

Konunun daha iyi anlaşılması için alışverişlerdeki fazlalık faizinin ve veresiye faizinin açıklanması gerekir.

Alışveriş faizi, Araplar’ın daha önce bilmedikleri, ilk defa Hz. Peygamber (asm) tarafından açıklanan bir faiz çeşididir. Peşin alışverişlerde ortaya çıkan faize “fazlalık faizi” (ribe’l-fadl), vadeli alışverişlerde ortaya çıkan faize de “veresiye faizi” (ribe’n-nesîe) denilmiştir.

Ubâde b. Sâmit’in rivayet ettiği hadis, alışveriş faizinin iki çeşidini de açıklamakta ve bu konudaki hadislerin bütünlük ve mükemmellik açısından en önemlisi olarak görülmektedir. Hadisin meali şöyledir: “Altına karşılık altın, gümüşe karşılık gümüş, buğdaya karşılık buğday, arpaya karşılık arpa, hurmaya karşılık hurma, tuza karşılık tuz cinsi cinsine birbirine eşit ve peşin olarak satılır. Malların sınıfları değişirse peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın.” (Müslim, Müsakat, 81; Tirmizî, Büyû, 23)

Veresiye faizi, ister aynı ister farklı cinsten olsun, faize konu teşkil eden iki malın mübadelesinde bedellerden birinin veya her ikisinin vadeli olması halinde gerçekleşir. Karşılıklı bedeller eşit tutulmuş olsa bile vade halinde veresiye faizi doğar.

Meselâ 10 gram altın, vadeli 10 gram altın veya 750 gram gümüş karşılığında satılırsa veresiye faizi ortaya çıkar.

Alınan ve verilen miktarların eşit olması şartıyla ödünç akdinde faizin söz konusu olmadığını belirtmek gerekir. Bunun sebebi ödünç akdinin teberru sayılması ve konan vadenin bağlayıcı olmamasıdır.

İslâm’ın izin verdiği vadeli satış türü bedellerden birinin para olduğu muameledir. Paralı bir muamelede ister mal peşin, para vadeli, ister para peşin, mal vadeli olsun alım satım caizdir.

Demek ki, herhangi bir malın ödünç verilmesi faiz olmaz.

Anneniz komşusuyla süt alış verişi yapmasın, ödünç alsın veya versin.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur?
« Posted on: 27 Nisan 2024, 07:32:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? rüya tabiri,Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? mekke canlı, Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? kabe canlı yayın, Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? Üç boyutlu kuran oku Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? kuran ı kerim, Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? peygamber kıssaları,Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur? ilitam ders soruları, Malı ödünç vermek, veresiye (nesîe) faizi mi olur?önlisans arapça,
Logged
07 Kasım 2016, 05:04:48
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2016, 05:04:48 »

Islâm’ın izin verdiği vadeli satış türü bedellerden birinin para olduğu muameledir. Paralı bir muamelede ister mal peşin, para vadeli, ister para peşin, mal vadeli olsun alım satım caizdir.
Rabbim bizleri ıslamın izin verdiği ölçülerde yaşamamızı nasip.etsin
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
07 Kasım 2016, 11:56:14
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2016, 11:56:14 »

Esselamu aleykum.Verilen malin alma vaktinde ayni miktari ve es degeri ile aliniyorsa faize dusmez.Rabbim ticaret yaparken islami boyutda dusunen ve yasayan kullardan eylesin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes