๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Dosya Yazıları => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 13 Temmuz 2012, 18:43:55



Konu Başlığı: Yılların intikamı alınıyor
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 13 Temmuz 2012, 18:43:55
Yılların intikamı alınıyor
Metin MUTANOĞLU • 73. Sayı / DOSYA YAZILARI


Arap dünyasında tarihî bir değişim ve tasfiye süreci yaşanıyor. Özellikle son yarım yüzyılı baskıcı rejimler ve diktatörlükler altında yaşayan halklar, geleceklerine ilişkin umutsuzluktan dolayı ses çıkaramıyorlardı. Bu baskıcı rejimler halkı korku altında kontrol edebiliyorlardı. Güçlü istihbarat yapıları yüzünden insanların muhalif sesler çıkarmasının, gasp edilen haklarını aramasının önüne geçiliyordu. Rejimi eleştirdiği için yakalananlar ya gözaltında kayboluyor ya da ağır işkenceler sonrası “gereken dersi almış” olarak salınıyordu. Diktatör rejimler kendi kanunlarını, halklara sormadan istedikleri gibi çıkarıyorlardı. Bu anti-demokratik rejimlerin en büyük destekçisi şüphesiz bu ülkelerde yatırımları ve çıkarları olan ABD ve AB ülkeleriydi. Onların desteğini alan diktatör rejimler, bu rehavet ve şımarıklıkla ülkelerinin kaynaklarını ailelerine ve yakınlarına peşkeş çektiler. İnsanlar diktatörlerin yolsuzluğu karşısında yoksulluk içinde hayatlarını sürdürdüler.

Tunus'ta yaşanan devrim işte bu sindirilmiş ve korkutulmuş halkların suskunluğunun bozulmasını sağladı. Korku duvarlarının yıkılması için son tekmeyi indirdi.
Şüphesiz ki bu korku duvarında ilk açılan delik İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan 2006 Temmuz savaşında gerçekleşti. ABD ve AB'nin tam desteğini arkasına alan İsrail, bütün gücünü kullanmasına rağmen Hizbullah karşısında başarısız oldu. Bu başarısızlık Genelkurmay Başkanı'nın istifası ve ardından hükümetin düşmesiyle sonuçlandı. Arap halkları için İsrail'in yenilmesi, hem de bir örgütün karşısında yenilmesi, kulaktan kulağa dolaşan bir efsaneye dönüştü. Kendileri açısından ise gözlerini diktatör rejimlere çevirmelerine yol açtı. Ardından 2009'un başında Gazze savaşı geldi. İsrail denizden, havadan ve karadan operasyonlar düzenlemesine, bomba yağdırmasına rağmen Gazze'yi ele geçiremedi. Bu İsrail'in ikinci yenilgisi oldu.

Sondan bir önceki darbe, Mavi Marmara baskınıydı. İsrail'in gemiye saldırması ve masum insanları katletmesi, buna karşın Arap liderlerinin sessizliği onlar için sonun başlangıcı oldu. Tunus'ta yaşanan ayaklanma ve kısa süre içinde Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçması, kaybedecek hiçbir şeyi olmayan insanları büyük bir cesaretle sokağa döktü. Bugün üzerlerine bombalar ve kurşunlar yağdırılsa da geri adım atmamaları, üzerlerine çöken liderlerden kurtulmaları son şansı yakalamış olmalarındandır.

Metin Mutanoğlu; gazeteci.