> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Dosya Yazıları > Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi  (Okunma Sayısı 1660 defa)
01 Ağustos 2012, 13:13:40
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 01 Ağustos 2012, 13:13:40 »



Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi?
Semih YILDIRIM • 83. Sayı / DOSYA YAZILARI


Dünyamız son otuz yılda yeni bir ekonomik yapının ortaya çıkışına şahit oldu. Herkesin kendi ölçeğinde bir pay sahibi olduğu ama hiç kimsenin tek başına kontrol edemediği bir piyasa olarak tanımlayabileceğimiz entegre bir yapı bu. 1990'lı yıllarda coğrafi sınırları kaldıran teknolojik gelişmeler dünyamızı adeta küçük bir köy haline getirirken insanlığa tarihin üçüncü ekonomik devrimini yaşattı. İnsanlık tarihinde tarım devrimi kabaca üç bin yıllık uzun bir süreçten ibaretken, sanayi devrimini gerçekleştirmek yaklaşık üç yüz yıl aldı. Teknoloji destekli küresel devrim ise sadece 30 küsur yılda gerçekleşti. Bugün hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan e-mail kavramının daha 1990’ların başında günlük hayatımızda bir karşılığı olmadığını hatırlayalım. Bu yeni ekonomik yapı genel anlamda daha önce emsali görülmemiş bir refah ve gelişmişlik sağlasa da, içerik ve etki alanını yeni yeni tecrübe etmeye başladığımız krizler ve riskleri de beraberinde getirdi.

Her ne kadar doğrudan yabancı yatırım ve ticaret önemli unsurları olsa da küreselleşme kavramının birden fazla anlamı var. Küreselleşmeyi, ulaşım ve iletişim maliyetlerini azaltan teknolojik gelişmelerle fertlerin, ticarî malların ve bilginin serbestçe dolaşımına imkan veren fikir ve politikalar sayesinde ülkeler arasındaki her türlü sınır ve engellerin kaybolduğu entegre bir dünyaya gidiş olarak tanımlayabiliriz. Bugün internet sayesinde Hindistan’ın ücra bir köyünde hasat ettiği ekini pazara götüren bir çiftçi, dünyanın öteki ucunda bulunan Chicago Ticaret Borsası’nda belirlenen fiyatlardan ürününü satabiliyor. Uçak bileti satın almak isteyen Amerika’lı bir tüketici, ilgili havayolu şirketini aradığında telefonun diğer ucunda Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yerleşik bir çağrı merkezinde aksansız İngilizce konuşabilen bir müşteri temsilcisi ile muhatap olduğunun farkında bile değil.

Küreselleşmenin tarihçesi
Finansal ve ekonomik entegrasyonu da içine alan küreselleşme olgusu aslında kökleri Mezopotamya orijinli Babil ve Acem krallıkları ile kadim Yunan ve Roma İmparatorluğu dönemlerine uzanan ve özellikle Rönesans devrinden bu yana iyi bir şekilde kayıt altına alınmış oldukça eski bir süreç. Bu uzun yıllara yayılmış tarihî süreçte küreselleşme olgusu yayılma ve gerileme, büyüme ve çözülme gibi çeşitli safhalar tecrübe etti. 19. yüzyılın sonlarına doğru küresel ekonomi Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da hayat standardının yükselmesine imkân tanıyan sınır ötesi mal ve sermaye akışının gayet serbest olduğu bir döneme şahit oldu. 20. yüzyılda ise sert ve beklenmedik ekonomik bozulmaların yaşandığı ve küreselleşmenin geriye doğru gittiği bir döneme girildi. İkinci Dünya Savaşı’nı takiben teknolojik gelişmelerin desteğiyle ve uluslararası ekonomi politikalarında ülkelerin ortak bir bakış akışı benimsemesiyle yeni bir safhaya girildi. Son otuz yılda uluslararası ticaret ve sermaye akışının önündeki engellerin azalması ile küreselleşmenin bu son safhası önceki yüzyıldakine göre dünyanın çok daha geniş bir bölgesinde üretim ve hayat standardının artmasına imkân sağladı. Küresel ekonomi ile bütünleşen ülkeler ve bölgelerde, sefalet ve yoksulluk azalarak daha geniş ve zengin bir orta sınıf meydana çıktı.

Giderek büyüyen uluslararası ticaret ve sermaye akışının beslediği finansal küreselleşmenin önemi, özellikle ABD ve Avrupa’da baş gösteren son krizlerle birlikte arttı. Akademik kurumlar, araştırma merkezleri ve politika üreten çevrelerde görülen küreselleşme ile ilgili tartışmaların yoğunluk ve kapsamı konunun artan önemine işaret ediyor. Kimileri küreselleşmeyi büyümeyi teşvik eden mucize bir iksir olarak görürken kimisi de bünyesinde yönetilemeyecek kadar büyük riskleri barındıran bir felaket olarak tasvir ediyor. İşin ilginç tarafı ise konuyla ilgilenen ciddi araştırma programları tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar çoğu zaman birbiri ile çelişen sonuçlar üretiyor. Kamuoyunun yakından tanıdığı dünya çapında ünlü araştırmacı ve analistlerin görüşleri de tamamen farklı kutuplarda yer alabiliyor.

Küreselleşmenin refah artırıcı cömert yönü
Finansal küreselleşmenin refah artırıcı cömert bir tarafı olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Örneğin gelişmekte olan birçok ülke son ekonomik krize kadar küresel piyasalardan temin ettiği ucuz sermaye sayesinde ihtiyaç duyduğu yurtiçi yatırımlarını gerçekleştirmeyi başardı. Uluslararası piyasalarda geçerli olan düşük kredi maliyetleri, bu ülkelerin yatırımlarını yerli tasarruflara kıyasla çok daha ucuza finanse etme imkânı sağladı. Aynı şekilde gelişmiş endüstriyel ekonomiler, gelişmekte olan ülkelere yaptıkları yatırımlar sayesinde bir yanda portföy çeşitlemesiyle risklerini dağıtırken diğer yanda kendi iç piyasalarına göre daha yüksek getiriler elde ederek zenginliklerini artırdılar. Ayrıca yabancı banka ve finans kuruluşlarının kendi iç piyasalarında faaliyet göstermesine müsaade eden ülkeler, bu sayede kendi kurumlarının modern yönetim ilke ve yöntemlerini öğrenip daha profesyonel ve disiplin içerisinde çalışarak verimliliklerinin artmasına katkıda bulundular. Bundan da önemlisi, hükümetler finansal küreselleşme sayesinde piyasa disiplininin önemini idrak ederek makroekonomik politikaları hoyratça belirleyip uygulamanın ağır bir maliyeti olduğunu kavramaya başladılar.

Küreselleşmenin çirkin yüzü

Bugün içinde bulunduğumuz krizler ve bunların diğer ülkelere çabucak yayılma eğilimi finansal küreselleşmenin çirkin yüzünü temsil ediyor. Son otuz yılda dünyanın nerdeyse dört bir tarafında yaşanan makro ekonomik ve mali krizler ile kur dalgalanmaları, küreselleşmenin herkesin kazandığı bir süreç olmadığını gösterdi. Ekonomik ve mali dengelerin bozulması, banka ve şirket iflasları, sermaye piyasalarındaki dalgalanmalar, döviz rezervlerinin tükenmesi, yerli paradaki değer kaybı gibi ağır maliyetlere yol açabilen bir süreçten bahsediyoruz. Küreselleşen piyasaların en belirgin özelliği ise borç alan bir ülkenin kredibilitesine ait piyasa algısının değişmesi durumunda bu ülkeye olan sermaye akışının aniden kesilip tersine dönmesi. Türkiye’nin 1994 ve 1999 yıllarında yaşadığı krizlerde bir gecede milyarlarca dolar yurtdışına kaçmıştı. 2001 yılında faturasını 56 milyar dolar ve yüzde 9,5 küçülme olarak milletçe ödediğimiz krizin hatırası daha taptaze. Küreselleşmenin önemli bir dezavantajı da bir ülkede çıkan krizin kısa sürede alâkalı alâkasız diğer ülkelere kısa sürede yayılması. Hatırlarsak 2008 yılında ABD’de konut ve kredi piyasalarında başlayan krizin Avrupa ve Asya ülkelerine ulaşması çok uzun sürmemişti. Ayrıca bu finansal krizler sebep oldukları ciddi ekonomik durgunluklar nedeniyle sistemi adeta işlemez hale getirebiliyor.

Dolayısıyla birbirine entegre bir şekilde işleyen küresel piyasaların faydaları olduğu gibi kusur ve eksikliklerinin de olduğunu unutmamak gerekiyor. Daha genel bir ifade ile serbest piyasalar kaynakların etkin ve verimli dağılımını temin etse de kusursuz değiller. Finansal küreselleşmeyi kategorik olarak iyi veya kötü olarak tanımlamak işin kolayına kaçmak olur. Küreselleşme belirli koşul ve durumlarda güzel ve refah artırıcı bir güç olabildiği gibi belirli dönemlerde ekonomik ve sosyal yıkımlara neden olabilen karanlık bir yüze de sahip. Bu önemli politika alanının temel sorunlarına çok daha dikkatlice kafa yorup uygun bir anlayış geliştirmek gerekiyor.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:45:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi rüya tabiri,Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi mekke canlı, Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi kabe canlı yayın, Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi Üç boyutlu kuran oku Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi kuran ı kerim, Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi peygamber kıssaları,Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi ilitam ders soruları, Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit miönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes