> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Dosya Yazıları > Tarihçilerin Diliyle
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tarihçilerin Diliyle  (Okunma Sayısı 2210 defa)
05 Haziran 2012, 16:36:13
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 05 Haziran 2012, 16:36:13 »



Tarihçilerin Diliyle
Mostar Dergisi • 56. Sayı / DOSYA YAZILARI


Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Popüler Tarih ve Bilimsel Tarih Üzerine Görüşü

Popüler tarih üzerinde ne düşündüğümü soruyorsunuz. Genellikle, halk, önemli tarih olaylarını kahramanları romanlarda popüler dergilerde ve öteki yayın araçlarında izlemekten büyük zevk alır. Bu çok doğaldır. Batı’da, eskiden beri hikâye-hikâye tarih literatürü çok yaygındır. Türkiye’de son zamanlarda böyle bir edebi sektör ortaya çıktı. Hurrem Sultan, Fatma Sultan Fatih ve Fetih bunun gibi konularda bu tarz birçok eser yayınlandı. Popüler tarih kuşkusuz bir ihtiyaca yanıt vermektedir. Bunun yanında bilimsel, akademik tarih belgelere göre tarihi olay ve kişileri, gerçeğe en yakın bir biçimde tespite çalışır. Bu tespitler popüler tarih yayınlarına ve halkın zihninde yerleşmiş doğru-yanlış görüşlere ters düşebilir. Tarihçilerin ciddi bilimsel tespitleri, popüler yayınlara ya hiç yansımaz yahut zamanla kısmen yansır. Biz akademik alanda çalışanlar için çoğu kez gerçekleri anlatmak imkânsızdır. Zihinlerde yerleşmiş efsaneleri hurafeleri düzeltmeye kalktığınız zaman bazen sert tepkilerle karşılaşırsınız. Mesela İstanbul fethi veya Fatih hakkında halk arasında yaygın yerleşmiş birtakım imgeler vardır. Onların yanlış yönlerini düzeltmeye kalkarsanız sert bir tepki alırsınız, böylece popüler tarih ile akademik tarih arasında her zaman çelişki, hatta çatışma kaçınılmazdır. Popüler tarih okuyan aydın kişi bunda hayalin ulusal duyarlılığın payı olduğunu bilir. O zaman mesele kalmaz. Ama efsane ve hurafeleri benimseyenler karşısında bizim için söylenecek söz yoktur. Ancak, bazı akademik tarihçilerin efsane ve hurafelerden kendilerini kurtaramadıkları da bir gerçektir.

Prof. Dr. Mete Tunçay: "Hamaset yapmak adına tarih çarpıtılıyor."

Sağlam kaynaklara dayanması ve düzgün yorumlar yapması beklenen, ama genellikle sıkıcı bulunan Akademik tarihten farklı olarak Pop tarih ilginçtir; zaten bu tür tarihçiler ilginçlikleri arar ve yansıtırlar. Bir de varolanı yücelten, ideolojik karakterli Resmi tarih vardır. Pop tarih iyi de olabilir, kötü de. Reşat Ekrem Koçu, anlattıklarını köpürtürdü, ama pek yanlış yapmazdı. Oysa özellikle okuyucuların-dinleyicilerin-seyircilerin ulusal geçmişle gurur duymasını sağlamaya çalışan gazeteci tarihçiler bu işi çoğu kez tarihsel gerçekleri çarpıtma pahasına yaparlar. (Ancak Resmi tarihi eleştirenlerin birçoğunun başka bir resmi tarih aradıklarını unutmamak gerekir).

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl:  "Bilimsellikle, popülerlik arasında denge kurulmalı."


Popüler tarih, tarihçi istese de istemese de mevcut bir gerçek. Bilimsel tarihçiler olarak çoğunlukla uzak dururuz bu alandan, ama toplumsal açıdan baktığımızda faydalı olduğunu düşünüyorum. En azından toplumun, halk tabakalarının tarihi anlaması, sevmesi açısından son derece faydalı. Bizim yaptığımız bilimsel çalışmalar daha çok akademik camiaya yönelik. Doğrudan halkın anlayabileceği türden çalışmalar değil. Bu açıdan popülerlik önemli. Bizim gibi okuma alışkanlığının az olduğu toplumlarda, bunun geliştirilmesi açısından, toplumun tarihi sevmesi, geçmişine sahip çıkması, geçmişinden ders çıkarması, analiz yeteneğini geliştirmesi açısından son derece faydalı. Fakat bunu yaparken popülerlik uğruna bilimsellikten de uzaklaşılmamalı. Sıkıntı da burada başlıyor. Bilimsellikle, popülerlik arasında çok sağlıklı bir denge kurulmalı. Olaylar halka anlayabileceği bir üslupla vermeli, ama bunu yaparken de bilimsel gerçekliklerden, ilmî realitelerden de uzaklaşılmamalı. Bu yapılmadığında tarihe, tarihsel değerlendirmelere zarar veriliyor. Toplumda yanlış anlaşılmalara, kavram kargaşasına neden olduğu gibi, gerek toplumun kimliği, gerek sosyal olaylara da şüpheyle bakılmasına yol açıyor.

Prof. Dr. Mehmet Şeker: "Popüler tarihe, karşı olmamakla birlikte, ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum."

Popüler tarih tarihin sevdirilmesi bakımından önem arzediyor. Özellikle tarihle ilgilenmeyen kimselerin tarihi sevmesi ve tarihe olan ilgilerinin artması için popüler tarih ehemmiyetlidir. Ancak popüler tarihin gerçek tarihle yüzde yüz uyuşup uyuşmadığını da araştırmak gerekiyor. O bakımdan ben popüler tarihe, karşı olmamakla birlikte, ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle son yıllarda roman tarzında yazılan tarihi eserler tarihe olan ilgiyi artırdı. Bu da ayrıca popüler tarihin bir çeşidi. Tarihî olayların bir senaryo tarzında anlatılması tarihin insanların zihinlerinde daha kalıcı olmasını sağlıyor. Ancak bu olayların tarihî kaynaklarda anlatıldığı şekilde olup olmadığına bilhassa dikkat etmek gerekiyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tarihçilerin Diliyle
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:38:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tarihçilerin Diliyle rüya tabiri,Tarihçilerin Diliyle mekke canlı, Tarihçilerin Diliyle kabe canlı yayın, Tarihçilerin Diliyle Üç boyutlu kuran oku Tarihçilerin Diliyle kuran ı kerim, Tarihçilerin Diliyle peygamber kıssaları,Tarihçilerin Diliyle ilitam ders soruları, Tarihçilerin Diliyleönlisans arapça,
Logged
05 Mayıs 2019, 21:43:42
yagmur1453

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 24


« Yanıtla #1 : 05 Mayıs 2019, 21:43:42 »

Esselamu aleyküm,
Bilginin hızla çoğaldıgu bu dönemde yanlış bilgin etrafta dolanması cok normal. Tarihte bu durumdan etkilenen bir bölüm. O yüzden tarihyaparken de bir bilgiyi aktarırken de dikkatli olunmalı hem de detayına kadar incelenmeli .Rabbim doğru yolda doğru işler yapanlardan etsin inşallah.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
06 Mayıs 2019, 03:00:43
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2019, 03:00:43 »

Ve aleykümüsselam İlim faydadir Fayda vermeyen ilimden Allah a sığınmak gerekir Fayda veren her ilmin de peşinden koşar adım gitmek gerekir Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

06 Mayıs 2019, 16:58:44
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.947


« Yanıtla #3 : 06 Mayıs 2019, 16:58:44 »

Aleyküm Selâm Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes