๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Dosya Yazıları => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 05 Haziran 2012, 16:34:47



Konu Başlığı: En Popüler Tarih Tartışmaları
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 05 Haziran 2012, 16:34:47
En “Popüler” Tarih Tartışmaları
Mostar Dergisi • 56. Sayı / DOSYA YAZILARI


Kızıl Sultan mı Ulu Hakan mı?

Osmanlı İmparatorluğu’nun en tartışmalı padişahlarından biridir Sultan II. Abdülhamid Han. Tahtta geçirdiği 32 yıllık süre bir kısım yazarlar tarafından “devr-i istibdat” olarak nitelendirilmiştir. Kurduğu istihbarat teşkilatı “Yıldız” nedeniyle paranoyak olduğu iddia edilmiştir. Vefatının ardından kendisine haksızlık yapıldığı bizzat onu suçlayanlar tarafından kabul edilen Sultan II. Abdülhamit ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Vahdettin hain miydi?

36. Osmanlı padişahı Sultan Mehmet Vahidüddin’in en büyük talihsizliğiydi yıkılmak üzere olan bir imparatorluğun başına geçmek belki de. 1918 yılında kâğıt üzerinde bitmiş bir devletin padişahı olarak Sultan Vahidüddin’in yapacağı çok da bir şey yoktu aslında. Ancak “Hain miydi, değil miydi? Vatanı İngilizlere sattı mı satmadı mı?” tartışmaları henüz bitmiş değil. Kimileri onun hain olduğunu elindeki belgelerle tescillemeye çalışırken, kimileri de Nutuk’tan değişik satırlar okuyarak Kurtuluş Savaşı’nı kendisinin başlattığını iddia ediyor.

Fatih öldü mü öldürüldü mü?

Sultan II. Mehmet (Fatih) İstanbul’u fethederek çağ açıp çağ kapayan ender insanlardan biri. Kuşkusuz İstanbul’u fethetmek o’nu Hıristiyan dünyasının düşman bellemesi için yeterli bir sebepti. Fatih İstanbul’un fethinden sonra Doğu’ya sefere çıkarken Gebze’de vefat etti. Ölümüne ilişkin değişik rivayetler ise herhangi bir belge bulunmaksızın bugün bile devam ediyor. İddiaya göre Sultan Fatih eceliyle değil, Venedik ajanı Yakup Paşa tarafından zehirlenerek öldürüldü. Buna kaynak olarak da Fatih’in Venedikliler tarafından 14 defa suikaste maruz kalması gösteriliyor.

Baltacı ile Katherina’nın aşkı!

Tarihin en çok ilgi çeken konularından biri de Baltacı Mehmet Paşa’nın Rus Çariçe Katherina’nın çadırında ne aradığı sorusudur. İddiaya göre Prut bataklığında Rus ordusunu kıstıran Osmanlı ordusunun kumandanı Baltacı Mehmet Paşa çadırında kendisini ziyaret eden Katerina’nın teklifine razı olmuş ve İmparator Deli Petro ile anlaşma imzalamıştı. Magazin tarihçilerinin aklına takılan soru ise Baltacı Paşa ile Katherina’nın çadırda 1,5 saat ne konuştuğu ve Katherina’nın kendisini nasıl ikna ettiği.

Osmanlı gerçekte ne zaman kuruldu?

Tarih derslerinde hepimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun 1299 yılında kurulduğunu okumuşuzdur. Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ise geçtiğimiz günlerde ortaya attığı bir iddia ile bütün varsayımları alt üst etti. İnalcık’ın elindeki kaynaklara göre Osmanlı İmparatorluğu 1302 yılında kuruldu. 70 yıldan beri bunu anlatmaya çalıştığını ifade eden İnalcık’ın ortaya attığı bu iddia şimdilerde sadece tarihçilerin değil, medyanın da odağında.

Küpeli resim Yavuz’a mı ait?

Tarih kitaplarında Yavuz Sultan Selim bahsinin geçtiği hemen her yerde karşımıza çıkan pos bıyıklı küpeli bir Yavuz resmi var. Yıllardır Yavuz Sultan Selim’in resmi diyerek incelediğimiz hatta kimimizin duvarına astığı bu resim, iddialara göre aslında Yavuz Sultan Selim’in değil, İran şahı Şah İsmail’in resmi. Bu gerçeğin ortaya çıkması da yıllardan beri tartışıla gelen “Yavuz küpe takıyordu” iddialarına inceden inceye gülümsüyor.