> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Yevm-i Şek Orucu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yevm-i Şek Orucu  (Okunma Sayısı 7971 defa)
30 Ocak 2010, 15:10:54
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 30 Ocak 2010, 15:10:54 »




Yevm-i şekkin tanımı ve o günde oruç tutmanın hükmüne ilişkin olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Yevm-i şek, Şaban ayının son günüdür. Bugünün Ramazan ayına dahil olma ihtimali de vardır. Şöyle ki: Şaban ayının yirmi dokuzuncu günü, gün batımından sonra havanın bulutlu ol­ması nedeniyle hilâl görülmez de, bu günün Şaban’dan mı yoksa Rama­zandan mı olduğu hususunda şüphe edilirse, bu güne yevm-i şek denir. Ya da tanıkların hilâli görme tanıklıklarını kadının reddetmesi veya in­sanların hilâli görmekten bahsedip de hilâlin sabit olmaması sebepiyle şüp­heye düşülürse bu güne yevm-i şek denir.

Bu günde oruç tutmaya gelince, bu bazan tahrîmen mekruh, bazan tenzîhen mekruh, bazan mendub, bazan da batıl olur. Bu günün kesinlik­le Ramazan olduğunu kasdederek oruca niyet eden kişinin oruç tutması tahrîmen mekruh olur. Farzla vâcib arasında tereddüt ederek oruç tutma­ya niyet eden kişinin oruç tutması ise tenzîhen mekruh olur. Meselâ, “ya­rın eğer Ramazansa, Ramazan orucunu tutmaya, değilse başka bir vâcib orucu tutmaya niyet ettim” demek gibi. Yevm-i sekte bu niyetle oruç tutmak, tenzîhen mekruh olur.

Farzla nafile arasında tereddüt ederek oruç tutmaya niyet eden kişi­nin de tuttuğu oruç tenzîhen mekruh olur. Meselâ, “yarın eğer Ramazansa, Ramazan orucu tutmaya, eğer Şabansa nafile bir oruç tutmaya niyet ettim” demek gibi. Yevm-i şekte bu niyetle oruç tutmak da tenzîhen mekruh olur.

Daha önceden nafile oruç tutmayı alışkanlık hâline getirmiş bir kim­senin orucu bu güne rastlarsa, bu günde oruç tutması mendub olur. Yevm-i şek, âdet hâline getirilmiş oruç günlerinden birine rastlamasa bile, bu günde nafile niyetiyle oruç tutmanın bir sakıncası olmaz.

Oruç tutmakla tutmamak arasında tereddüt eden kişinin orucu batıl olur. Meselâ, “yarın eğer Ramazandansa oruç tutmaya, değilse oruç tut­mamaya niyet ettim” diyen kimsenin orucu batıl olur.

Yevm-i şekkin Ramdan olduğu tesbit edilirse, tutulan oruç tahrîmen veya tenzîhen mekruh M olsa, mendub veya mubah da olsa, Ramazan orucu yerine geçer.

Şafiiler dediler ki: Gecesinde hilâli görmekten bahsetmelerine rağ­men hiç kimsenin hilâli göremediği veya kadın ya da çocuk gibi tanıklık­ları kabul edilmeyen kimselerce görüldüğü güne yevm-i şek denir ki bu, Şaban ayının otuzuncu günüdür. Önceki günün gurûb vaktinde hava açık da olsa, bulutlu da olsa, bu günde oruç tutmak haramdır. Havanın bu­lutlu olması durumunda bu günde oruç tutmak vâcib olur diyen Ahmed İbn Hanbel’in muhalefetine riâyet edilmez. Çünkü sarîh hadise ters düş­tüğünde, muhalefete riâyet etmek müstehab olmaz. Bu husutaki sarih ha­dîs şudur:

“Eğer (sema) size kapalı olursa Şaban ayını otuz güne tamamlayın.”[174]

Eğer insanlar hilâlin görülmesinden söz etmiyorlarsa, bu gün kesin­likle Şaban ayındandır. Eğer âdil bir kişi hilâli gördüğüne tanıklık ederse, bu gün kesinlikle Ramazan ayındadır. Bu günde oruç tutmanın haram olmadığı bazı istisnai durumlar vardır. Adak veya kaza, ya da itiyad gibi oruç tutmayı gerekli kılan bir sebepten ötürü bu günde oruç tutmak ha­ram olmaz. İtiyad hâline getirme durumu da şöyle olur: Meselâ bir kişi her Perşembe günü oruç tutmayı âdet haline getirmişse, yevm-i sekte oruç tutması haram olmaz. Aksine bu oruç vâcibse bu günde tutulması vâcib, nafile ise bu günde tutulması mendub olur. Yevm-i sekte bir kişi oruçsuz olarak sabahlar da sonra bu günün Ramazan ayına dahil olduğu açığa çıkarsa, günün geri kalan kısmında oruçlu gibi hareket etmeli; yemekten, içmekten ve benzeri şeylerden geri durmalıdır. Ramazandan hemen sonra da acele olarak bu günün orucunu kaza etmelidir. Bir kişi yevm-i şekte oruca Ramazan niyetiyle niyet ederek oruç tutar da, sonra bu günün Şa­ban ayından olduğu açığa çıkarsa, niyeti olmadığından dolayı bu orucu asla sahîh olmaz. Bu günün Ramazan ayından olduğu açığa çıkmış ve bu oruç da köle ve fâsık gibi tanıklığı kabul edilmeyen bir kişinin haberi­ni tasdik etmekten ötürü tutulmuşsa, Ramazan orucu olarak kabul edilir. Yok, eğer bu oruç, böyle bir haberi tasdik etmekten ötürü tutulmamışsa, Ramazan orucu olarak kabul edilmez. Bİr kişi yevm-i sekte “bu gün eğer Şaban ayından ise nafile olarak oruç tutmaya, yok eğer Ramazan ayın­dan ise Ramazan orucu olarak oruç tutmaya niyet ettim” diyerek oruç tutar da sonra bu günün Şaban ayından olduğu açığa çıkarsa, tuttuğu oruç nafile yerine geçer. Bu günün Ramazan ayından olduğu açığa çıkar­sa tuttuğu oruç ne nafile, ne de Ramazan orucu yerine geçmez.

Mâlikîler: Yevm-i şekki iki şekilde tanımlamışlardır:

1. Gecesinde köle, fâsık ve kadın gibi tanıklıkları kabul edilmeyen kimselerin Ramazan hilâlini gördüklerini söyledikleri Şaban ayının otu­zuncu günüdür.

2. Gecesinde, havanın bulutlu olduğu ve Ramazan hilâlinin görül­mediği Şaban ayının otuzuncu günüdür. Mâlikîlere göre meşhur olan ta­rif budur.

Bir kimse itiyadı olmaksızın veya sözgelimi her Perşembe günü oruç tutmayı âdet edinmiş olur da, yevm-i şek Perşembeye rastlarsa, bu günde nafile oruç tuttuğunda orucu mendub olur. Bir kişi yevm-i sekte, geçmiş Ramazandan kazaya kalan orucunu tutarsa veya yemin, ya da başka bir şeyin kefaret orucunu bu günde tutarsa, veyahut da bugüne rastlayan bir adak orucunu tutarsa, meselâ Cuma günü oruç tutmayı adayan kişi için yevm-i şek, Cumaya rastlar da o gün oruç tutarsa ve tutmuş olduğu bu günün de Ramazandan olmadığı anlaşılırsa, tutmuş olduğu oruçları hangi niyetle tutmuşsa orucu ona göre kabul edilir. Ama bir günün Ra­mazandan olduğu anlaşılırsa, Ramazana niyet etmemiş olması sebepiyle orucu, Ramazan orucu yerine geçmez. Ramazan orucu yerine geçmediği gibi diğer kaza, kefaret ve adak oruçları yerine de geçmez. Zîrâ Ramazan ayı, Ramazan orucundan başka oruçları kabul etmez. Böyle olunca da hazırdaki Ramazanın birinci gününün orucunu ve ayrıca bu günde geçen Ramazandan kazaya kalıp tutmaya niyetlendiği orucu da kaza etmesi ge­rekir. Bu günde bir kefaret orucunu tutmaya niyetlenmişse, bu orucu da bilâhare kaza etmesi gerekir. Ama bu günde bir adak orucunu tutmaya niyet etmiş ise, bu adağı vakti belirli olduğu ve aynı zamanda geçmiş olduğu gerekçesiyle bilâhare kaza etmesi gerekmez. Bir kişi yevm-i şekte, “bugün eğer Ramazan ise Ramazan orucu yerine geçmesi için oruç tut­maya niyet ettim” diyerek oruç tutarsa, bu orucu mekruh olur. Bu günün Ramazan olduğu anlaşılırsa, her ne kadar Ramazana saygının bir gereği olarak yeme, içme ve benzeri şeylerden geri durması vâcib olsa da, bu orucu Ramazan orucu yerine geçmez. Sonra bir gün kaza etmesi gerekir.

Yevm-i şekte güneşin yükselmesine ve Ramazanın girip girmedi­ğinin anlaşılmasına kadar yemekten, içmekten ve benzeri şeylerden geri durmak mendub olur. Ramazanın girmiş olduğu anlaşılınca, günün geri kalan kısmında oruçlu gibi hareket etmek ve bilâhare bir gün kaza etmek vâcib olur. Ramazanın girmiş olduğu kesin olarak anlaşıldıktan sonra bi­lerek ve kasıtlı olarak oruç bozucu işleri yapan kişinin hem kaza, hem de kefaret orucu tutması gerekir.

Hanbeliler dediler ki: Yevm-i şek, gecesinde havanın açık ve bulutsuz olmasına rağmen, Ramazan hilâlinin görülmediği Şaban ayının otuzuncu günüdür. Bu günde nafile oruç tutmak mekruhtur. Meğerki bu gün, kişinin daha önceden tutagelmekte olduğu sürekli oruçlara tesa­düf etsin, ya da bu günden önce iki veya daha çok gün oruç tutulmuş olsun... Bu takdirde yevm-i şekte oruç tutmak mekruh olmaz. Bu günde oruç tutulur da sonra bu günün Ramazandan olduğu açığa çıkarsa tutu­lan oruç Ramazan orucu yerine geçerli olmaz ve günün geri kalan kıs­mında oruçlu gibi durması, bilâhare de bir gün kaza etmesi gerekir. Bir kişi yevm-i şekte, geçen Ramazandan kazaya kalan bir orucu tutarsa, bu günün Şabandan olduğu anlaşıldığında orucu sahîh olur. Ramazandan olduğu anlaşılırsa tuttuğu oruçlar sahîh olmadıkları gibi, Ramazan orucu yerine de geçmezler. Bu günün Ramazan olduğu anlaşılırsa günün geri kalan kısmında oruçlu gibi davranmalı, sonra da bu günün yerine bir gün kaza etmelidir. Bir kişi yevm-i şekte, “Eğer yarın Ramazan ise Ra­mazan orucunu tutmaya niyet ettim” diyerek oruç tutar da, bu günün Ramazan olduğu anlaşırsa, her ne kadar oruçlu gibi davranması gerekse bile yine de Ramazan orucunu tutmuş sayılmaz. Ramazan olmadığı anla­şılsa bile tuttuğu oruç ne nafile, ne de diğer oruçların yerine geçerli olur.[175]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yevm-i Şek Orucu
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:42:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yevm-i Şek Orucu rüya tabiri,Yevm-i Şek Orucu mekke canlı, Yevm-i Şek Orucu kabe canlı yayın, Yevm-i Şek Orucu Üç boyutlu kuran oku Yevm-i Şek Orucu kuran ı kerim, Yevm-i Şek Orucu peygamber kıssaları,Yevm-i Şek Orucu ilitam ders soruları, Yevm-i Şek Orucuönlisans arapça,
Logged
28 Eylül 2015, 13:14:33
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2015, 13:14:33 »

Esselamu aleykum ve rahmetullah.Yevm-i şek,orucunu vesilenle kardeşim öğrenmiş olduk İnşaAllah..Rabbim razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes