๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 02 Şubat 2010, 17:20:13



Konu Başlığı: Umre Bahisleri
Gönderen: Eflaki üzerinde 02 Şubat 2010, 17:20:13

Tanımı:

Umre nin sözlük anlamı"ziyâretmtir. Şeriatta ise, daha son­ra açıklanacak olan özel şekilleriyle Beytullah´ı ziyaret etmektir.

Hükmü ve delili:

Umre, fevrî (âcil) veya tehirli olarak ve ayrıntıları daha önce "Hac" bahsinde geçtiği üzere, hayatta bir kere yapılması farz-i ayn olan bir iba­dettir. Ancak Mâlikîler ve Hanefîler bu görüşe muhalefet etmişlerdir*1*.

Umre´nin farz oluşunun delili şu âyet-i kerîmedir:

"Allah için haccı ve umreyi tamamlayın. (Bakara: 196).

(1) Mâlikî Ve Hanefîler dediler ki: Şu hadîs-i şerif gereğince, ha­yatta bir kere umre yapmak farz değil, m´üekked bir sünnettir:

"Hac farz, umre ise tatavvûdur" (ibn Mâce, Menâsik, 44).

AllahüTeâla´nın: "Allah için haccı ve umreyi tamamlayın" buyruğu ise, farziyeti değil, başlanılmış olan bir umrenin tamamlanmasının zorunlu olduğunu anlatmaktadır. Çünkü nafile de olsa, başlanılan bir ibadeti sonuç­landırmak vâcibdir. Rasûlullah´m Hz.Âişe´nin sorusuna verdiği cevap da um­renin farzlığma işaret etmez. Çünkü hadîste geçen ( ^U ) kelimesi, hem vaciblik, hem de nafileliği ifade etmektedir. Vaciblik hacca, nâfileiik de um­reye nisbetledir. Bu da "hac farz, umre ise tatavvû (nafile) dur" hadisinden anlaşılmaktadır. Haccın farz oluşuna ise Âl-i İmran sûresinin 97. ayetindeki "Beyti haccetmesi, insanlar üzerinde Allah´ın bir hakkıdır" cümlesi ile, hac bahsinin baş tarafında zikrettiğimiz diğer deliller işaret etmektedir.

Bu âyet, "haccı ve umreyi, bütün şartları ve rükünleriyle yerine getiriniz" anlamındadır. Tıpkı bunun gibi, Hz. Âişe´den rivayet edilen şu hadîs-i şerif de Umre´nin farz oluşuna işaret etmektedir:

"Âişe sordu: ´Ey Allah´ın Rasûlü, kadınlar üzerine farz kılınmış bir ci-had var mıdır?´ Rasûlullah: ´Evet, onlar için, içinde kıtal (vuruşma ve öl­dürme) olmayan farz bir cihad vardır: Hac ve Umre´ diye cevap verdi"

(İbn Mâce, Menâsik, 8; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/165).

Ebû Rezîn el-Ukeylî´den rivayet edilen bir hadîste de, onun Rasûlul­lah (s.a.v.)´a: "Babam çok yaşlı, ne hacca, ne umreye ve ne de yolculuğa güç yetiremiyor (ne yapmalıyım) " diye sorması üzerine, Peygamber Efen­dimiz şu cevabı vermiştir:

"Babanın yerine hac ve umre yap" (EbûDâvud, Menâsik, 25; Tirmîzî, Hac, 87). Birçok kereler yapılan umrenin birden fazlası nafile olur.