> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Teyemmümün Sünnetleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Teyemmümün Sünnetleri  (Okunma Sayısı 1040 defa)
26 Ocak 2010, 19:06:01
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 26 Ocak 2010, 19:06:01 »




Teyemmümün sünnetlerine gelince bunları şöylece sıralayabiliriz:

1. Besmele” çekmek. Bununla ilgili olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanbeliler dediler ki: Teyemmüm için “besmele” çekmek vâcibtir. Kasden terkedilmesi hâlinde teyemmüm bâtıl olur. Bilinmediği veya unu­tulduğu takdirde bu vâciblik düşer.

Malikiler dediler ki: Teyemmüm için “besmele” çekmek, sünnet olmayıp mendubtur.

Şafiiler dediler ki: Teyemmüm için “besmele” çekmek, sünnettir. Ama teyemmüm edecek olan kişi cünüb ise, tilâvet kasdiyle “besmele” çe­kemez. Ancak zikir kasdı ile veya kasıtsız olarak “besmele” çekebilir.

Hanefiler dediler ki: Teyemmüm edecek kişinin, cünübken tilâvet veya zikir kasdiyle veya hiçbir şeye kasdetmeksizin “besmele” çekmesi sün­net olur.


2. Tertibe riâyet etmek.


Şâfîî ve Hanbeliler dediler ki: Daha önce de anlatıldığı gibi te­yemmümde tertib farzdır.


3. Diğer sünnetler de mezheblere göre ayrı ayrı aşağıda anlatılmış­tır.

Hanefîler: Teyemmümün sünnetlerini şu şekilde sıralamışlardır:

1. Toprağa avucun içiyle vurmak.

2. Ellerin önünü ve arkasını çevirmek.

3. Elleri silkelemek.

4. Parmakları ayrık tutmak.

5.Besmele” çekmek.

6. Tertibe riâyet etmek.

7. Muvâlât (çabuk davranmak).

8. Sakal ve parmakları hilâllemek.

9. Yüzüğü hareket ettirmek.

10. Sağdan başlamak.

11. Parmakların arasına toprak girmesi için vuruşu özellikle temiz toprağın üzerine yapmak.

12. Anlatılan biçimde meshetmek. Yani, elleri temiz toprağın üzerine vurup silkelemek. Sonra da bir öne bir arkaya çevirip bunlarla yüzü kaplayacak şekilde meshetmek. Meshten sonra elleri ikinci defa toprağa vurmak. Öncekinde olduğu gibi elleri silkelemek. Avuçların içiyle kollan dirseklere kadar meshetmek.

13. Misvak kullanmak.

Şâfiîler: Teyemmümün sünnetlerini şu şekilde sıralamışlardır:

1. Besmele” çekmek.

2. Misvak kullanmak. Misvakın vakti de “besmele” den sonra ve top­rağı organlara nakletmeden öncedir.

3. Elleri silkelemek. Şayet ellerde fazla toz varsa üfürerek bu tozlan gidermek.

4. Sol elden önce sağ eli meshetmek.

5. Kıbleye yönelmek.

6. Yüzü meshederken üst taraftan başlamak.

7. Elleri meshederken parmaklardan başlamak. Yani başparmak dı­şındaki sol el parmaklarını, yine başparmak dışındaki sağ el parmaklarının üstüne koyup sağ elin parmak uçlarını sol elin işaret parmağının dışına çıkmayacak şekilde yerleştirmek. Sonra da sağ elini bileklere kadar meshettikten sonra sol elin parmak uçlarını sağ kolun kenarına doğru yumar ve kolla­rına kadar böylece mesheder. Daha sonra avucunun içiyle de kolunun iç ta­rafım mesheder. Bunu yaparken de başparmağını kaldırır. Bileğe vardıktan sonra da sol elinin başparmağını sağ elinin başparmağının üzerine sürerek mesheder. Bundan sonra da sol elini aynı şekilde mesheder. Bunun peşi sıra da mendub olarak avuçlarının birini diğeriyle mesheder.

Kişi eğer sağlıklı ise yüzü ile ellerinin meshi arasında muvâlât yapmalı­dır. (İkisinin meshi arasında fasıla koymamalıdır.) Eğer özürlüyse abdestte olduğu gibi, teyemmümde de muvâlât ile yükümlü olmaz.

8. Her vuruştan önce parmaklan ayrık tutmak, ilk vuruşta yüzüğü parmaktan çıkarmak sünnettir. İkinci vuruşta çıkarmak ise vâcibtir. İkinci vuruşta parmaklarını ayrık tutmuşsa ellerini meshettikten sonra parmaklarını hilâllemesi sünnettir. Ama ayrık tutmamışsa, parmaklarını hilâllemesi vâ­cibtir.

9. Gurre ve tahcil de sünnettir. Yani yüzü ve elleri meshederken farz olan miktardan biraz daha fazlasını meshetmek. Meshi tamamlamadan ön­ce elleri ilgili organın üzerinden kaldırmamak da sünnettir.

10. Abdestte yüz ve eller yıkanırken okunması istenen duaları, teyem­mümde de yüzü ve elleri meshederken okumak. Abdestten sonra okunması istenen duayı teyemmümün bitiminde de okumak sünnettir.

Mâlîkîler: teyemmümün sünnetlerini dört olarak belirlemişlerdir:

1. Tertib. Yani ellerden önce yüzü meshetmek. Eğer kişi bunun aksi­ni yapıp önce ellerini, sonra yüzünü meshetmiş ve bu teyemmümle namaz kılmamışsa meshi iade etmelidir. Eğer namaz kılmışsa namazı yerini bulmuş olup iadesine gerek kalmaz.

2. Elleri bileklerden dirseklere kadar meshetmek.

3. Eller için ikinci vuruşu yenilemek.

4. Ellerine bulaşan tozu, meshedilmek istenen organa nakletmek. Yani eline bulaşan bu tozlan yüzünü veya ellerini meshetmeden önce başka bir tarafa sürmemesi sünnettir.

Hanbelîler: Teyemmümün sünnetleriyle ilgili olarak sadece bir tek sünnetin olduğunu söylemişlerdir. Ki o da teyemmümün, muhtar olan vak­tin sonuna kadar geciktirilmesidir. Tabiî bu da, suyun vakit içerisinde bulunacağının bilinmesi veya zannedilmesi yahut bu ikisinin aynı eşitlikte olması hâlinde teyemmümün muhtar vaktin sonuna ertelenmesi ile sünnet olur. Ama bunu yapmayıp da vaktin ilk başlangıcında teyemmüm edilip namaz kılınırsa, vakit içinde daha sonra su bulunduğunda da namaz sahîh olup iade edil­mesine gerek kalmaz.[119]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Teyemmümün Sünnetleri
« Posted on: 28 Nisan 2024, 16:22:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Teyemmümün Sünnetleri rüya tabiri,Teyemmümün Sünnetleri mekke canlı, Teyemmümün Sünnetleri kabe canlı yayın, Teyemmümün Sünnetleri Üç boyutlu kuran oku Teyemmümün Sünnetleri kuran ı kerim, Teyemmümün Sünnetleri peygamber kıssaları,Teyemmümün Sünnetleri ilitam ders soruları, Teyemmümün Sünnetleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes