> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Teyemmüm Bahsi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Teyemmüm Bahsi  (Okunma Sayısı 1476 defa)
26 Ocak 2010, 13:56:18
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 26 Ocak 2010, 13:56:18 »




Tanımı Ve Delili


Teyemmüm, lügatte kasdetmek ve yeltenmek anlamına gelir. Bu mâ­nâda kullanıldığını şu âyet-i kerîme de ispatlamaktadır:

“Kendinizin göz yummadan alıcısı olmadığınız pis (kötü) şeyleri vermeye yeltenmeyin.” [111]

Bu âyet-i kerîmedeki “teyemmemû” kelimesi, kasdet­mek ve yeltenmek anlamına gelmektedir.

Teyemmümün ıstılah anlamına gelince, bu; temizleyici niteliğe sahip özel toprakla yüzü ve elleri anlatılan özel şekilde meshetmek demektir.


Malikiler ve Şâfiîler: Bu tanıma “niyet” kelimesini de eklemiş­lerdir. Zîrâ bunlara göre niyet, teyemmümün bir rüknüdür.


Burada meshetmekten amaç, yüzü ve elleri toprağa sürmek ve kirletmek demek değildir. Maksat, elleri temizleyici toprağın veya taşın ya da bun­lara benzer bir şeyin üzerine koyup gerekli yerleri meshetmektir. Teyem­müm, su bulunmadığı veya bulunup da bazı sebeplerden ötürü kullanıla­madığı zamanlarda meşru olur. Meşruluğu da Kitap, Sünnet ve İcmâ ile sabittir. Kitab´tan delîlimiz şudur:

“Eğer hasta olmuşsanız veyahut bir sefer üzerindeyseniz veya içi­nizden biri ayak yolundan gelmişse, veyahut da kadınlara dokunmuşsanız ve bu hâlde su da bulamamışsaniz o vakit tertemiz bir toprakla teyem­müm edin. Binâenaleyh (niyetle) ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Al­lah, sizin üzerinize bir güçlük yapmayı dilemez.” [112]

Bu âyet-i kerîme, su bulunmadığı veya bulunup da bazı nedenlerden ötürü kullanılamadığı hallerde insanların teyemmüm edebileceklerine işaret etmektedir.

Teyemmümün hikmetine gelince: Yüce Allah; kendilerini ibâdetle mü­kellef kıldığı müslüman kulları üzerinden zorluk ve sıkıntıyı kaldırmıştır. Bazıları diyebilir ki, zorluğu kaldırma prensibi, su bulunmadığı veya bulu­nup da kullanılamadığı zamanlarda teyemmüm mükellefiyetinin de konulmamasını gerektirir. Zîrâ teyemmüm mükellefiyeti de başlı başına bir zor­luk ve sıkıntıdır. Bu söz bozuk ve kuraldışı bir sözdür. Çünkü zorluğu ve sıkıntıyı kaldırmanın anlamı, Cenâb-i Allah´ın insanları güçlerinin yetebi­leceği işlerle mükellef kılmasıdır. Abdest alma veya gusül yapmaktan âciz olan kişi teyemmüm yapmaya muktedir olur. Bu durumda Allah Teâlâ´nın emrine uyması vâcibtir. İbâdetini de kendisine açıklanan şekilde yap­ması gerekir. Zîrâ ibâdetlerin ana hedefi, Allah´ın emirlerine uymak, kalblere O´nun yüceliğini hissettirip anlatmaktır. İbâdetlerde kendisine yönelinecek tek varlık O´dur. Ayrıca açıkça anlaşılmaktadır ki, insanların emrolundukları ibâdetlerin bir kısmı da kulların fayda ve maslâhatınadır. Söz­gelimi gusül abdesti, abdest, namazlardaki hareketler, oruçluyken lezzetlerden uzak durmak ve daha bunlara benzer bir takım ibâdetler insan vü­cûduna birçok faydalar sağlar. Diğer bazı ibâdetlerde de gizli faydalar vardır ki, bunları yapmakla kişinin kalbi temizlenir; ruhu kirlerden arınır. Ayrıca bunlar, insana maddî menfâatler de temin ederler. Çünkü Rabbinden kor­kup, O´nun emirlerine itaat eden kişinin, insanlarla olan ilişkisi de norma­le dönüp güzelleşir. Onların kötülüklerinden emîn olur. Kendilerinden bir takım faydalar da sağlar. Bu da insanın hayatı boyunca arzuladığı bir du­rumdur. İlâhî emirlere uymak, İnsan topluluklarının fayda ve maslahatını her bakımdan garanti altına alır. Teyemmümün, insanı mutluluğa götü­ren ibâdetlerin bir aracı olduğu şüphe götürmez bir gerçektir.

Toplumun mutluluğunu gerçekleştiren ve İnsanların ahlâkını güzel­leştiren İslâm dîninin amaçlarından habersiz bazı kimseler, bazan topra­ğın zararlı mikroplarla karışmış olduğunu, dolayısıyla toprakla yüzü ve el­leri meshetmenin de, faydayı bir yana bırakalım, zararlı olacağını zanne­derler.

Bu iddiada bulunanlar teyemmümün mânâsını ve amacını anlama­yan kimselerdir. Zîrâ, şeriat koyucu, teyemmüm edilecek toprağın pislik­lerden arınmış ve temizleyici bir toprak olmasını şart koşmuştur. Ayrıca toprağın yerden alınıp yüze sürülmesi de zorunlu değildir. Aksine farz olan husus, ancak abdest ve gusle dayalı olarak yapılması mümkün olan ibâ­detleri, su bulunamadığı durumlarda mubah kılacak teyemmümü, istenen şekilde yapmaktır. Elleri temiz kuma; temiz, düz ve kaygan taşlara, çakıl­lara ve benzeri şeylere sürmek, zararlı mikropların insana bulaşmasına neden olur diyenlerin, herşeyden önce ellerini ekmeğe, meyve ve sebze­lere de sürmemeleri gerekir. Yine bunların görüşüne göre hareket edile­cek olursa, insanların ellerini madenlere sürmemeleri, hayvan derilerini tabaklamamaları, ayakkabı yapmamaları, tahtaları ellememeleri gerekir. Bu sayılanların tümünde de mikrop bulunabilir. O halde bunlara yanaş­mamak gerekir!

Bu ve buna benzer sözler, dinî yükümlülüklerden sıyrılıp kurtulmak ve sonu harap ve helak olan şehvet yollarına dalmak isteyen kimselerin sözleridir. Ki bunu da ancak bahtsız gönüller arzular. Yoksa bizler, yerle­ri gübreleyen, ekinlerin abasını haşerelerden ve zararlı otlardan temizle­yen nice işçileri görmüşüz ki, dinle alay eden ve dini hiçe sayan bu herif­lerden çok daha güçlü, sağlıklı ve rahat bir yaşantı içindedirler. Mikrop­lar, acaba bunları niye parçalamıyorlar? Ayrıca şunu da söylemekte ya­rar vardır ki: İslâm dîni, sürekli olarak temiz ve nazîf olmaya teşvik eder; pisliklerden uzak durmayı emreder. Hastalıklara sebeb olan vesîlelere ya­naşmamalarını tenbihler. Bu nedenle de teyemmüm eden kişinin, üze­rine elini sürdüğü toprağın temiz bir elbise veya mendil gibi pislikler­den arınmış olmasını şart koşar. Şayet toprak pis ve kirli ise, onunla teyemmüm yapmak sahîh olmaz.

Bir hususa daha değinmeden geçemiyeceğim: Teyemmüm niçin ab­dest organlarından sadece ikisi üzerinde uygulanıyor? Yani teyemmümün kapsamına neden sadece ellerle yüz giriyor?

Buna verilecek cevabımız şudur: Teyemmümden maksad zorluğu ha­fifletmektir. Şu halde abdest organlarından sadece ikisiyle teyemmüm yap­mak yeterli olur. Şu nedenle ki ellerle yüz, abdest alırken mutlaka her za­man yıkanırlar. Baş ise her zaman meshedilir. Ayaklara gelince bunlar mestli değilken yıkanır, mestli iken meshedilir. Bu nedenle Yüce Allah, her zaman yıkanılmaları gereken ellerle yüzü teyemmümün kapsamına almış bulunmaktadır. Ki hafifletme ve zorluğu giderme prensibi burada da göze çarpmaktadır.

Teyemmümün farziyetinin sünnetteki deliline gelince bu hususta bir­çok hadîs-i şerifler mevcuttur. Biz bunlardan sadece Buhârî ile Müslim´­in, İmrân bin Husayn´dan rivayet etmiş oldukları hadîsi nakletmekle yeti­neceğiz:

Rasûlullah (s.a.s.), cemâatin yanında bulunmasına rağmen kenara çekilip de onlarla birlikte namaz kılmayan bir kişiyi gördüğünde kendisi­ne yanaşıp sordu:

Neden cemâatle birlikte namaz kılmıyorsun?” Adam dedi ki:

Ya Rasûlallah! Bana cünüblük isabet etti. Gusletmek için su da bulamadım.” Bunun üzerine Rasûlallah (s.a.s.) kendisine şu cevâbı ver­di:

O halde (teyemmüm için) sana temiz toprak gerekli. Temiz toprak(la teyemmüm etmek) senin için yeterli olur”.[113]

Bu yüzden müslümanlar, her ne kadar teyemmümün nedenleri ve yere ait eşyaların hangisiyle teyemmüm edebilecekleri hususunda görüş ayrı­lığına düşmüşlerse de, prensip olarak teyemmümün abdest ve gusül ye­rine geçerli olacağı hususunda icmâ etmişlerdir.[114]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Teyemmüm Bahsi
« Posted on: 24 Nisan 2024, 14:16:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Teyemmüm Bahsi rüya tabiri,Teyemmüm Bahsi mekke canlı, Teyemmüm Bahsi kabe canlı yayın, Teyemmüm Bahsi Üç boyutlu kuran oku Teyemmüm Bahsi kuran ı kerim, Teyemmüm Bahsi peygamber kıssaları,Teyemmüm Bahsi ilitam ders soruları, Teyemmüm Bahsiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes