> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Talakın Kinayeleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Talakın Kinayeleri  (Okunma Sayısı 10260 defa)
03 Mart 2010, 15:23:08
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 03 Mart 2010, 15:23:08 »



Kinayeler, sarih talâkın karşısında bulunan şeylerdir. Mezheblerin il­gili açıklamaları aşağıya alınmıştır(19>.

(19) Hanefîler dediler ki: Aslında kinâye´nin anlamı, onunla kastedilen amacın kendi içinde gizli olduğu, üstü kapalı kelimedir. Bu mânâ sadece fı-kıhçılara göre değil, aynı zamanda usulcülerin ıstılahını da kapsamaktadır. Bunlar kinayeyi, kendisiyle kasdedİlen mânânın kendi içinde gizli olduğu ke­lime olarak tanımlamaktadırlar. Bu, fıkıhçılara göre sarih lâfızlardan da ol­sa böyledir. Örneğin, "tâlil" kelimesi gibi. Lâfzı garib olduğu için mânâsı gizli de olsa, bu sarihtir. Özellikle fıkıhçiların ıstılahına göre kinaye, sırf ta­lâk için vaz´ olunmamış, aksine hem talâkı, hem de başka bir şeyi ilgilendi­ren bir mânâ için vaz´ olunmuş bir lâfızdır. İki mânaya da muhtemeldir. Örneğin "bâin" kelimesi, lügate göre ayrılmaya delâlet eder. Ayrılma kelimesi genel olup sadece bir eşin diğerinden ayrılması veya bir yerden ayrılmak mâ­nâsını ifade etmez. Evlilikten ayrılmanın mânâsı, boşanma değildir. Ayı yalnızca boşanmanın bir sonucudur. Ayrılma, boşanmaya ilişkin bir hü kümdür. Bir kimse, kendi karısına "sen bâinsin", yani ayrısın derse; bunun­la "sen ailenden ayrı ve uzaktasın" anlamını kasdetmiş olabileceği gibi, evli­likten ayrılma sürecini başlatmayı da kasdetmiş olabilir. Birinci mânâyı kas-dederse, bu bir hüküm ifâde etmez. İkinci mânâyı kastederse, karısı kendi­sinden boşanmış olur. Çünkü boşamanın sonucunu kasdetmek, aynen boşa­mayı kasdetmek gibidir ki, bu da hiçbir fark olmaksızın nikâh bağının çö­zülmesi demektir. Bütün kinaye lâfızlarının hükmü budur. Bu lâfızlardan ta­lâk değil de, talâkın sonucu olan evlilikten ayrılma mânâsı kasdedilir. Fıkıh-çılar derler ki: Kinaye, talâk mânâsına ve talâktan başka şeylere muhtemel olan lâfızdır- Yani talâkın sonucunu kasdeder. Bu da talâkın (boşanmanın) bir sonucu olan ayrılmadır. Yoksa talâkın kendisi değildir.

Kinayelerle talâkın gerçekleşmesi için iki şey gereklidir: Bunlardan bi­rincisi daha Önce sözünü ettiğimiz niyet, ikincisi de kinayeden kastedilen mâ­nâyı ifade eden görünür bir durumun delâletidir. Meselâ kendisinden boşan­mak isteyen karısına "sen bâinsin" diyen bir kimsenin talâkı niyetsiz olarak gerçekleşir.

Şâfîîler dediler ki: Talâkın kinayesi, lâfzın herhangi bir bölümüne bitişik bîr niyetle söylenen, hem talâka hem de başka mânâya muhtemel olan lâfızdır. Örneğin bir kimsenin kendi karısına "Atlaktüki" (seni serbest bı­raktım) demesi gibi. Bu söz, kadının evde hapsedilmekten kurtulması anla­mına gelebileceği gibi, evlilik bağından kurtulması anlamına da gelebilir. Bu sözü söylerken, aynı anda boşamaya niyet etmezse, boşanma vakî olmaz.

Hanbelîler dediler ki: Talâkın kinayeleri bazan açık olurlar ki, bunlar "beynûnet", yani ayrılma için konulmuş lâfızlardır; bazan da gizli olurlar ki, bun´ar tek talâk için konulmuş lâfızlardır. Her iki kısımdaki kinayelerle talâkın geıçekleşmesi için, bu lâfızlar söylenirken aynı anda boşamaya da ni­yet edilmesi şarttır.

Mâlîkîler dediler ki: Talâkın kinaye lâfızları bir çok kısımlara ayrı­lırlar. Bu kısımlardan her biri, kinayenin kısımları bahsinde ayrı ayrı tanım­lanacaktır.


Talâk Kinayelerinin Kısımları


Talâk kinayeleri birçok kısımlara ayrılır. Mezheblerin buna ilişkin açık­lamaları aşağıya alınmıştır*20´.

(20) Hanefîler dediler ki: Kinayeler üç kısma ayrılırlar:

Birinci kısım: Boşama istemine cevap anlamını taşıyan lâfızlar. Bunlar kadına sövgü veya onun boşanma isteminin reddi anlamını taşımazlar. Bu kısım, bazı lâfızları kapsamına alır: Bu lâfızlardan biri, "i´teddî" lâfzıdır. Bu, kadını; iddet beklemekle, ko­casının kendisi üzerindeki nimetlerini sayması arasında muhayyer kılmaktır.

Lâfızlardan diğeri, "istebriî rahmeki", yani "rahmini temizle sözüdür. Rahmin temizlenmesi, erkeğin dölsuyundan temizlenmesi demektir ki, bu da iddetten kinayedir. Zîra rahmin erkeğin dölsuyundan temizlenmesi, iddeti ta­mamlamakla bilinir.

Bu lâfızlardan üçüncüsü, kocanın kendi karısına "sen bir tanesin an­lamında "enti vâhideten" demesidir. Bu söz, "sen bir talâkla boşsun" anla­mını taşıyabileceği gibi, "sen güzellikte veya çirkinlikte eşsizsin anlamını da taşıyabilir. Buna göre "vâhideten" kelimesi mansub olacaktır. Çünkü bu, masdarın sıfatıdır. "Enti vâhidetün" der ve bununla aynı zamanda boşama­ya niyet ederse, talâk vâki olur mu, olmaz mı? Yanlış da olsa talâk vâki olur. Çünkü bedevî araplar kelime sonundaki harekeleri Önemsemezler. Hele sözü söyleyen okumamış câhil biri olursa... Şu da var ki, "vâhidetün" şeklindeki telâffuz doğru ve gramere uygundur. Böyle olunca "enti vâhidetün sözü­nün anlamı, "sen bir talâksın" demek olur. Kadına "sen bir talâksın de­mek, mübalağa içindir.

Bu lâfızlardan bir başkası da "sen hürsün" lâfzıdır. Bu, kadına tasar­ruflarında hür olduğunu haber verme anlamını taşıyabileceği gibi, nikâh ba­ğından kurtulması sürecini başlatma anlamını da taşıyabilir.

Bu lafızlardan biri "seni salıverdim anlamına gelen "serahtüki" lâfzı­dır. Karısına böyle diyen bir kimse, ona "seni gönderdim demiş gibi olur. Göndermekse ya boşadiğı için; ya da babasının evinde bir günlüğüne kalma­sı içindir. Bilindiği gibi "serahtüki kelimesi, Şâfîîlere göre sarih lâfızlardandır.

Bu lafızlardan biri de, "senden ayrıldım*´ anlamına gelen "fâraktüki" lâfzıdır. Bu: "serahtüki*´ lafzı gibidir. Zîra kadın, ya boşandığı için veya ev­den ayrılarak geçici bir süre dolayısıyla ayrılmış olur.

Bazı büyük şerhçilerle fetvacılar, bu kısımda iki lâfız daha söylemişler­dir: Bunlardan biri "ihtârî", diğeri ise "emrüki biyediki"dir. Bunlar, boşa­ma yetkisinin kadına devredilmesinden kinayedirler. Çünkü bunlardan her biri iki anlam taşımaktadır. "îhtârî nefseki" (kendini serbest kıl) derken ko­ca» "kendini boşayarak serbest kıl" veya "dilediğin işi yapmakta serbestsin mânâsını kasdetmiş olur. "Emrüki biyediki (Kendi işin elindedir) sözü de böyledir. Karısına bu sözü söyleyen koca, "boşanma işin senin elindedir veya "sana mahsus tasarruflarında işin senin elindedir" anlamını kasdetmiş ola­bilir.

Doğrusunu söylemek gerekirse "İhtârî nefseki ile "emrüki biyediki" tözlerini bu kısımda saymamak gerekir. Çünkü muhâtab olan kadın, kendi­li boşamadıkça, bu sözlerin söylenmesiyle talâk vâki olmaz. Bu iki sözle, boşama yetkisi kadına devredilebilir. Ancak bu sözü söylerken kocanın, boşa­ma yetkisini kadına devrettiğine niyet etmesi veya durumun bu yetkiyi karısı­na devrettiğine delâlet etmesi şarttır. Sözgelimi öfkeliyken, karısı kendisini boşamasını ister ve kocası da boşama yetkisini kendisine devrettiği için, ka­dın kendini boşarsa, kocasından ayrılmış olur. Ama boşamazsa, ayrılmış ol­maz. Bu iki sözü talâkın kinayelerinden sayan kimse, kocanın sırf niyetiyle boşanma vâki olur diye evhama kapılırsa, bu apaçık bir yanılgı olur. Bu kısma ilişkin iki hüküm vardır.

1- İlk üç lâfız -ki bunlar "i´teddî", "istebriî rahmeki" ve "enti vâhidetün" lâfızlarıdır ile ric´î bir tek talâk vâki olur. Koca, daha fazlasına veya bâin talâka niyet etmiş olsa bile...

2- Bu kelimeleri telâffuz eden şahıs, mutlaka üç durumdan birinde bu­lunur:

a- Öfke.

b- Hoşnutluk.

c- Boşanma müzâkeresi. Yani karısı veya bir başkası, talâkını kendisin­den ister de, öfkeli olduğu için karısına, "i´teddî veya "istebriî rahmeki", ya da "enti vâhidetün*´ (iddet bekle veya rahmini döl suyundan temizle veya sen bir tanesin) derse, boşamaya niyet etmiş olsun olmasın, yargı bakımın­dan talâk vâki olur. "Boşamaya niyet etmedim" derse, sözü onaylanmaz. Ama karısı, kendisiyle Allah arasında dînen boşanmaz. Talâk müzâkeresi esnasın­da karısı, kocasından kendisini boşamasını ister, kocası da ona "i´teddî" ve­ya "istebriî rahmeki" derse; boşamaya niyet etmiş olsa da olmasa da veya Öfkeli durumda olsa da olmasa da, yargı bakımından karısı boşanmış olur. Ama boşama müzâkeresi olmaksızın rızâ halindeyken bu kelimelerden birini söylerse, boşamaya niyet etmeden bu sözlerle boşama vâki olmaz. "Ben bu sözü söylerken boşamaya niyet etmedim" derse, yemin etmesi şartıyla iddia­sı doğrulanır.

İkinci kısım: Boşanma talebine olumlu veya olumsuz cevap olabilen ki­nayeler. Bu kısım kinayeler, şu lâfızları kapsarlar:

a- Çık anlamına gelen "Uhrucî" lâfzı. Kadın, kocasına "beni boşa" der ve kocası da "uhrucî" (çık) derse, bu söz boşanma talebine bir cevap anla­mına gelebileceği gibi "ey kadın! Öfken yatışsın ve boşanma isteğinden vazgeçesin diye hele şimdilik evden çık" anlamına da gelebilir.

b- Git anlamına gelen "izhebî" lâfzı. Bu da uhrucî gibidir.

c- Kûmî (kalk) veya "intekılî" (başka tarafa intikal et) veya "intalıkî" (derhal git) lâfızları da uhrucî gibidir.,

d- Peçeni tak, (takannaî, teberkaî) veya başını Ört (tehammerî) veya Ör­tün (tesetterî) lâfızları. Kocanın karısına peçe takma, başını Örtme veya kapanma emrini vermesi iki anlama gelir. Ya karısını boşamıştır ki, bu nedenle kendisine yabancı olduğu için ona bakması artık helâl olmaz. Ya da kızgın olduğu halde kimse kendisine bakmasın diye Örtünmesini emretmiştir. Birin­ci anlamda bu emir, boşanma isteğine verilen bir cevaptır. İkinci anlamday-sa, boşanmayı reddetmektir.

e- "Uğrubî" (uzaklaş) lâfzı da "uhrucî" gibidir.. Bu lâfız, boşanma is­t...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Talakın Kinayeleri
« Posted on: 23 Nisan 2024, 18:39:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Talakın Kinayeleri rüya tabiri,Talakın Kinayeleri mekke canlı, Talakın Kinayeleri kabe canlı yayın, Talakın Kinayeleri Üç boyutlu kuran oku Talakın Kinayeleri kuran ı kerim, Talakın Kinayeleri peygamber kıssaları,Talakın Kinayeleri ilitam ders soruları, Talakın Kinayeleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes