๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 24 Ocak 2010, 22:37:35



Konu Başlığı: Suların Kısımları
Gönderen: Eflaki üzerinde 24 Ocak 2010, 22:37:35


Sular, kendisiyle temizlenmenin sahîh olması veya olmaması bakı­mından üç kısma ayrılırlar:

1. Temizleyici sular.

2. Temiz ve fakat temizleyici olmayan sular.

3. Pis sular.

Bu kısımlardan herbirinin ilgili olduğu bahisler vardır. Önce bu sula­rın birinci kısmını teşkil eden “temizleyici su”yu ele alalım. Bunun da ken­dine bağlı birtakım bölümleri vardır ki bunları şöylece sıralayabiliriz:[37]

Temizleyici Sular Bahsi


Tanımı: Temizleyici su, gökten inen veya yerden kaynaklanıp rengi, tadı ve kokusundan ibaret olan üç vasfı, temizleyiciliğini giderecek bir şeyle değişmemiş ve kullanılmamış olan sudur.


Malikiler dediler ki:  Suyun kullanılmış olması, onu temizleyici ol­maktan çıkarmaz. Kullanılmış suyla abdest almak ve gusül yapmak, kera­hetle birlikte sahîh olur.

Suyun temizleyici özelliğini gideren şeyler ile suyun kullanılmasını gerekli kılan şeylerin açıklaması ileride yapılacaktır.


Temizleyici Suyla Temiz Su Arasındaki Fark


Temizleyici su, ibâdet ve âdetlerde kullanılan sudur. Bu su İle abdest alınır, cünüb kimseler ve hayızdan çıkmış kadınlar bununla gusül yapabi­lirler. Bununla necaseti gidermek, bedenin, elbisenin ve bunlardan baş­ka eşyanın üzerindeki zahirî kirleri temizlemek caiz olur.

Temiz su ise böyle değildir. Abdest almak, cünüplük ve benzeri hal­lerden ötürü.onunla gusül yapmak caiz olmadığı gibi, necaset gidermek de sahîh olmaz.


Hanbeliler dediler ki: Kullanılması haram sularla hadesten temiz­lenmek sahîh olmaz. Ancak onunla temizlenenin, kullanılmış olduğunu ha­tırlayıp unutmamış olması şarttır. Eğer bir kişi, kullanılmış olduğunu unutarak bu sudan abdest alır da namaz kılarsa namazı sahîh olur. Bu su ile necaseti temizlemek sahihtir.


Ancak içmek, elbise ve beden temizliğiyle hamur yoğurma gibi âdet îcâbı işlerde kullanılması sahîh olur.[38]