> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak  (Okunma Sayısı 2245 defa)
05 Şubat 2010, 20:10:59
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 05 Şubat 2010, 20:10:59 »




Fâsid satışlardan biri de, müşterinin satın aldığı mal üzerinde, henüz teslim almadan tasarrufta bulunduğu satıştır. Mezheblerin buna ilişkin taî-sîlâtlı görüşleri aşağıya alınmıştı.

Bu anlatılanlardan başka daha bir çok fâsid satış örnekleri vardır ki onlara ilişkin geniş açıklama aşağıda her mezhebe göre anlatılmıştı.

(154) Şafiîler dediler ki: Satıcı, malının bedelini teslim almış olsa bile, sa­tın aldığı malı henüz teslim almamış olan müşterinin onun üzerinde tasar­rufta bulunması sahih olmaz. Menkul veya gayrdı menkul bir mal satın alan kişi, onu teslim almadan satarsa, satışı bâtıl olur. Bu satış, tekrar kendisin­den satın almış olduğu kişiye de olsa bâtıl olur. Çünkü henüz teslim alma­mış olduğu için o mal üzerinde mülkiyeti, zayıf bir mülkiyettir. Dolayısıyla bu mal üzerinde, satış gibi bir tasarrufta bulunamaz. Yalnız üç durum bun­dan istisna edilmiştir:

1- Satın ahnan malı teslim almadan, aynı fiyatla tekrar satıcısına sat­mak sahihtir.

2- Satın alınan mal, müşteri tarafından teslim alınmadan satıcının yanındayken telef olursa, müşterinin o malı satıcıya eski fiyatına satması sa­hih olur. Bu da satıcının, telef olan malın mislini müşteriye vermesi şeklinde gerçekleşir.

3- Bir kişi henüz teslim almadığı bîr malı, bedelini bilâhare ödemek üzere borca satın almışsa, meselâ bir deveyi, parasını bilâhare ödemek üzere yüz-bin liraya borca satın almışsa; deveyi aynı satıcıya aynı fiyatla ve aynı şekilde borca satabilir. Bu satış akdi sahihtir. Bu üç durumda da satış, satış kelimesiyle yapılan bir ikâledir. Gerçek bir satış değildir. Bu nedenle de taşı­nır malın, satıcının mülkiyetinden müşterinin mülkiyetine intikal etmesi; ta­şınmaz malın ise (tarla, hurmalık v.b.) müşterinin üzerine el koyarak sahip olması için tahliye edilmesi şartı gerçekleşmemesine rağmen bu satış sahih olmaktadır. Bundan da, zarnıaıurmzda bilinen kontrat satışlarının hükmü öğ­renilmiş olmaktadır. Satılan malın bedeli para değil de bir eşya olursa, tes­lim almadan önce satıcının onun üzerinde, yukarıda belirtilen şekilde tasarrufta bulunması da sahih olmaz.

Satılan mal ve bu malın bedelinin teslim alınmadan satış yaparak üzer­lerinde tasarrufta bulunmak sahih olmadığı gibi, bunları ne satıcıya, ne de başkalarına rehin bırakarak veya kiraya vererek tasarrufta bulunmak da sa­hih değildir. İster satılan mal, bedelini sağlama almak amacıyla rehin bıra­kılsın; ister bedel, satın alman malı sağlama almak amacıyla rehin bırakılsın, ister bu rehin hiç bir şey karşılığında olmasın, aynı hükme tâbidir. Mûtemed olan görüş budur.

Kişi, vakıf veya paylaşma nedeniyle, teslim almadan da mal üzerinde tasarrufta bulunabilir. Götürü usûlde bir yiyecek maddesi; sözgelimi, ölçek­le ölçmeksizin bir buğday kümesi satın alan kişi, teslim almadan da o buğ­day üzerinde tasarrufta bulunabilir. Ama ölçekle ölçüp de satın alırsa, tasarruf etmeden önce o malı teslim alması gerekir.

Hanefîler dediler ki: Taşınır bir malı satm alıp da teslim almadan önce satmak, fâsîd satışlardandır. İkinci satış, asıl mal sahibine de yapılsa, başkasına da yapılsa aynı hükme tâbidir. Pamuk, elbise veya bir hayvan sa­tın alıp da teslim almadan önce tekrar sahibine veya bir başkasına satmak durumunda, ikinci satış fâsid olur. Satın alan kişi de o malı teslim almakla sahibi olur ve değerini ödemekle yükümlü olur. İlk satış ise kendi hâli üzeri­ne kalır. Zamanımızda bilinen ve taşınır malları kapsayan kontrat satışları da bu cümledendir. Bu malın teslim alınmadan ikinci ele satışı, maliyetine de olsa, daha eksiğine de olsa aynı hükme tâbidir. Arazi, akar, hurmalık, ev gibi taşınmaz ve telef olmasından korkulmayan sabit malları, satın alıp da teslim alnradan önce başkasına satmak, sahihtir. İmam Muhammed, bu satışın sahih olmayacağını söylemiştir. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve denizin tecâvüz etmesinden korkulan kıyıdaki araziler de taşınır mal­lardan sayılır. Böyle bir araziyi satın alan kişinin, teslim almadan önce baş­kasına satması câîz olmaz. Satın alındığı halde henüz teslim alınmayan taşınır

(menkul) malları, satıcısından başkasma hîbe etmek, sadaka olarak vermek, rehin bırakmak, doğru olan görüşe göre sahihtir. Ama satıcısına hîbe edilir ve o da kabul ederse, satış akdi bozulur. Satıcı, elbise gibi taşınır bir malın bedelini teslim almadan önce müşteri malı teslim almış olursa, başkasma sat­ması sahih olur. Tabiî müşterinin bu malı, satıcıdan başkasına satması şar­tıyla sahih olur ki, bu hüküm üzerinde ittifak vardır. Ama tekrar satıcıya satarsa, alış fiyatına veya daha fazlasına sattığı takdirde sahih olur. Alış fi­yatından daha eksiğine satması durumunda bu satış bazı şartlarla fâsid olur:

1- Kişi malını, satın aldığı şahsın kendisine veya vekiline veya oğlu, ya da babası gibi kendisi için şahitlik yapması caiz olmayan yakınlarına satar­sa, bu satış fâsid olur. Müşteri malını, satın aldığı kimseden başka birine satar, hîbe eder veya ona verilmesini vasiyet eder, sonra da satıcı o ikinci şahıstan, kendi sattığı fiyattan daha eksiğine satın alırsa, satış akdi sahih olur. Meselâ Mehmet, bir elbiseyi Abdullah´a on liraya satar. Abdullah da para­sını ödemeden elbiseyi teslim alır, sonra Mehmet, aynı elbiseyi Abdullah´­tan sekiz liraya satın alırsa, satış akdi sahih olmaz. Ama Abdullah, bu elbiseyi Murad´a satar, hîbe eder veya ona verilmesini vasiyet eder, daha sonra Meh­met gelip Murat´tan sekiz liraya satın alırsa, satış akdi sahih olur.

2- Semenlerin cinsi aynı olur. Meselâ parayla satın alman bir malı, müşteri tekrar parayla eski satıcıya daha düşük bir fiyat üzerinden satarsa, sahih ol­maz. Ama parayla satın alınan bir malı, paradan başka bir eşya karşılığında tekrar eski satıcısına satmak sahih olur. Bu durumda bedel olarak verilen eşyanın değeri, o malın fiyatından daha az olsa dahi akid sahihtir.

3- Satın alınan mal, eski hali üzere bulunmalı, yani kendisinde bir nok­sanlık meydana gelmiş olmamalıdır. Ama değerini düşürecek bir noksanlık­la ayıplanacak olursa, fiyatından daha eksiğine de olsa, eski satıcısına satmak sahih olur. Tabiî, ilk satıcının, bu malın bedelini teslim almasından önce bu satış yapılabilir.

Mâlikîler dediler ki: Satın alınan mal, menkul de olsa, arazi, hur­malık ve benzeri bir gayr-i menkul de olsa, teslim almadan müşterinin onun üzerinde satma tasarrufunda bulunması sahihtir. Yalnız buğday ve meyve gibi yiyecek maddelerini satın alma durumunda bunları teslim almadan baş­kalarına satmak sahih olmaz. Ancak bu gibi nesneleri ölçeksiz, tartısız, sa­yısız olarak götürü usûlde satın alma durumunda, bunları teslim almadan satmak sahihtir. Aynı şekilde tartısız olarak meyve satın alan kişi, bu mey­veyi teslim almadan başkasma satabilir. Çünkü sırf tartısız olarak satın al­ma akdiyle bu meyveler, müşterinin uhdesine girmiş olmaktadır. Ama ölçekli veya tartılı olarak yiyecek satın alan kişinin, bunu teslim almadan başkasına satması sahih olmaz. Zîrâ bu tür satışın yasak olduğu hususunda hadîs vârid olmuştur. Yiyecek maddesinin, ölçeklenmeden satılması, hadîs-i şerifle yasaklanmıştır. Bu yasaklamanın illetine ilişkin olarak denilmiştir ki: Bu tür yiyecek maddelerini satın alan müşterinin, teslim almasında işçilerin yararı vardır. Çünkü ölçeklemek, taşımak, tartmak ve benzeri işleri yapmakla işçi­ler kazanç sağlamış olmaktadırlar. Ama böyle bir mal satıldığı halde teslim alınmayıp sahibinin yanında bırakılacak olursa, işçiler yararlanamazlar.

Bu yasaklamanın illetine ilişkin olarak yine denilmiştir ki: Bu, kulluk icâbı uyulması gereken bir emirdir. Bir kişi kendi harmanından bir miktar buğdayı veya kendi bahçesinden bir miktar meyveyi başkasma sadaka ola­rak verirse; kendisine sadaka olarak verilen kişi, bunları teslim almadan baş­kasına satabilir. Hîbe etmek veya ödünç olarak vermek de bu bakımdan sadaka gibidir. Ama kişi, bir yiyecek maddesi satın alır ve bunu teslim al­madan önce sadaka veya ödünç olarak verir veya hîbe ederse, kendisine sa­daka veya ödünç verilen veya hîbe edilen kişinin, bunları teslim almadan satması sahih olmaz. Bundanda anlaşılıyor ki; bir yiyecek satın alan kişi, onu teslim almadan başkasına ödünç olarak verebilir. Yine bu cümleden ol­mak üzere bir yiyecek safın alıp da henüz teslim almamış olan kişi; kendisin­den daha önce ödünç olarak aldığı yiyecek borcunu ödemek amacıyla alacaklısını, satın aldığı malı yanında bulunduran satıcıya havale edebilir. Alacaklısı da satıcıya gidip o yiyeceği teslim alır. Bu, caizdir. Ama bir kişiye bir miktar yiyecek satan kişi, bu yiyeceği ona teslim etmez, bir başkasından da bir miktar yiyecek ödünç olarak alırsa; bu durumda yiyecek sattığı şahsı, yiyeceği ödünç olarak aldığı şahsa havale etmesi sahih olmaz. Meselâ Meh­met, Ali´den bir kile buğday satın alır ama henüz teslim almaz. Hâlid´in de Mehmed´ten bir kile buğday alacağı vardır. Bu durumda Mehmed´in borcu­nu ödemek maksadıyla Ali´den satın aldığı halde teslim almadığı bir kile buğ­dayı alması için Hâlİd´i, Ali´ye havale etmesi sahih olur. Ama Mehmed, Hâlid´e bir kile buğday satar ve Halid de henüz teslim almazsa, Mehmed´in satmış olduğu buğdayı Hâlid´e vermiş olmak için Hâlid´i, Ali´den ödünç al­dığı bir kile buğdayı teslim almak üzere Ali´ye havale etmesi sahih olmaz. Çünkü bu durumda Hâlid, Mehmed´ten satın almış olduğu bir kile buğdayı teslim almadan önce, Mehmed´in Ali´den ödünç aldığı bir kile buğday kar­şılığında satmış olmaktadır ki, bu da caiz değildir.

Hanbelîler dediler ki: Satın alınan mal; ölçekle ölçülüp, tartılan, metreyle ölçülen veya sayılan bir mal değilse, teslim almadan önce başkası­na satarak üzerinde tasarruf edi...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak
« Posted on: 25 Nisan 2024, 03:29:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak rüya tabiri,Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak mekke canlı, Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak kabe canlı yayın, Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak Üç boyutlu kuran oku Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak kuran ı kerim, Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak peygamber kıssaları,Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmak ilitam ders soruları, Satın Alınan Malda Teslim Almadan Önce Tasarrufta Bulunmakönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes