๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:26:15



Konu Başlığı: Ölüyü Yıkamadan Önce Yapılacak İşler
Gönderen: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:26:15

Bir kimse öldüğünde çenelerini, çene altıyla başın üst tarafına sa­rılıp düğümlenen geniş bir sargıyla bağlamak mendub olur. Mafsalları rıfk ile yumuşatılarak gevşetilir. Yerden kaldırılır. Vefat ederken üzerin­de bulunan elbiseleri çıkarıldıktan sonra gözlerden uzak tutmak için, bir elbiseyle üstü örtülür. Ancak Mâlikîler bu görüşte olmayıp bazı tafsîlâtta bulunmuşlardır.

Malikiler dediler ki:  İnsanın, ruhunu teslim ettiğinde üzerinde bulunan elbiselerin üzerinden çıkarılması konusunda iki görüş vardır:

1.  Bir görüşe göre elbisesi çıkarılır, ama yalnızca gömleği bırakılır.

2. Bir görüşe göre de, elbiseleri çıkarılmaz ve ek olarak üzerine bedeninin tamamını, gözlere görünmeyecek şekilde kapatan bir elbise ör­tülür.

Techîz işini ölüm gerçekleşinceye kadar bek­letmek vâcibtir. Ölüm gerçekleştikten sonra da techîz ve defin işleri hızlandırılmalıdır. Halkın cenaze merasimine katılması için, sokaklarda çağrıda bulunma şeklinde de olsa, ölüm haberini ilân etmek müstehabtır. Yalnız bu ilânı yaparken ölüyü methetmede aşırılığa gidilmeme­lidir. Meselâ “Allah’a muhtaç falan oğlu fakir falan vefat etti, cenaze merasimine koşun” diyerek ilânda bulunulabilir. Hanbelîler dışındaki diğer mezhebler bu hükümde ittifak etmişlerdir. Hanbelîler, “ilân her ne kadar mübahsa da, ilân esnasında sesi yükseltmek mekruhtur” de­mişlerdir. Bu görüşe Mâlikîler de muvafakat etmişlerdir. Bu iki mezhe­bin uygun gördüğü ilân şekli, zamanımızda gazete ve benzeri vasıta­larla yapılan ilândır.[123]