> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Namazı Kısaltmanın Şartları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Namazı Kısaltmanın Şartları  (Okunma Sayısı 2203 defa)
29 Ocak 2010, 20:35:27
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 29 Ocak 2010, 20:35:27 »




Namazı kısaltmanın sahîh olabilmesi için gerekli bazı şartların bu­lunması icâb eder ki, bu şartlar da şunlardır:

1. Seferin gidiş mesafesi 16 fersah olmalıdır. Bir fersah üç mil eder. Bir mil de el zirâıyla 6000 zirâ’dır. Bu da metre olarak 80.640 km. karşılığıdır. Bu mesafe, yüklü bir devenin normal yürüyüşle bir gün ve bir gecede alacağı yola tekabül eder. Sefer mesafesinin bu kadarla tesbiti, üç mezhebin ittifakı ile olmuştur. Ancak Hanefîler bu görüşe muhaliftirler.

Hanefiler dediler ki: Sefer mesafesi zamanla takdir edilir ki, bu da senenin en kısa günlerinden üç günlük bir yürüyüştür. Bu günlerin her birinde sabahtan güneşin zevaline kadar yürümek, (namazı kısaltmak için) yeterli olur. Geçerli olan yürüyüş, orta bir yürüyüştür. Bu, deve yürüyüşü ve yaya yürüyüşüdür. Meselâ seferin birinci günü sabahtan iti­baren, güneşin zevaline kadar yürür de bir konağa varırsa, orada konak­layıp geceler. Sonra ikinci gün erkenden kalkıp yola koyulur. Aynı şeyleri yapar. Üçüncü gün de aynı şeyleri yaparsa, namazı kısaltmayı gerekli kılan sefer mesâfesini katetmiş olur. Bu mesafenin fersahla takdir edilme­si, mûtemed görüşe göre geçerli değildir. Bundan az bir mesafeye gidecek olanların, namazı kısaltmaları sahîh olmaz. Bazı Hanefîler ise bu mesafe­yi fersahla takdir ederek bunun 24 fersah (120.960 km.) olduğunu söyler­ler ki, bu da iki konak değil üç konaktır.

Şâfiîler bu mesafeyi iki konak olarak takdir etmişler­dir. Bunlara göre konak, 8 fersah tutarındadır. (Yani iki konak 16 fer­saha, 16 fersah da 80.640 kilometreye tekabül eder.) Sefer mesafesi­nin belirtilen ölçüden bir veya iki mil kadar eksik olması, namazın kı­saltılmasının sıhhatine zarar vermez. Hanefîlerle Hanbelîler bu görüşte müttefiktirler.

Mâlikîlerle Şâfiîlere gelince onların buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Sefer mesafesi belirtilen miktardan 8 mil kadar eksik olsa bile namazın kısaltılarak kılınması sahîh olur ve bu na­mazın iade edilmesi de meşhur görüşe göre gerekli olmaz. Mekke, Minâ, Müzdelife ve Mihsab halkı hac mevsiminde Arafat’taki vakfeye gitmek için çıkıp gittiklerinde, mesafe şartından istisna edilerek namazı kısalta­rak kılarlar. Üzerlerinde kendi vatanlarından başka bir yerde edâ edilecek hacla ilgili bir amel kaldığında, dönüşte de namazı kısaltarak kılarlar. Aksi takdirde namazlarım tam olarak kılarlar.

Şafiiler dediler ki: Mesafenin belirtilen miktardan az olması, na­mazın kısaltılması açısından sakıncalı olur. Sefer mesafesinin belirtilen ölçüden az da olsa eksik olması hâlinde, namazları kısaltarak kılmak caiz olmaz. Şu var ki; Mâlikîler sefer mesafesinin takdirinde yakînî bilgiyi şart koşmamışlar; kuvvetli zanın da yeterli görmüşlerdir.

Takdir edilen mesafenin gün ve gece olarak belirtilen müddet içerisinde katedilmesi şart değildir. Bu mesafeyi daha az süre­de, hatta hava yoluyla seyahat edenlerin bir anda katetmeleri halinde bile namazı kısaltarak kılmaları sahîh olur. Mezhebler bu hususta gö­rüş birliği etmişlerdir.

2. Sefere çıkan kişinin namazı kısaltmasının sahîh olabilmesi

için sefere niyet etmiş olması şarttır. Bu hususta mezhebler arasında görüş birliği mevcuddur. Ancak sefer niyeti için de iki şart gereklidir:

a. Yolcu, gideceği mesafenin tamamını katetmeye ilk çıkış anın­da niyet etmelidir. Nereye gideceğini bilmeyen, seferinin hangi tarafa olacağına bir türlü karar veremeyerek yola çıkan kişi, yeryüzünün tü­münü dolaşsa bile, bir mesafe katetmeye niyet etmemiş olduğundan namazı kısaltması caiz olmaz. Bu hükümde ittifak vardır. Yine bunun gibi, sefer mesâfesini kat etmeye niyet ettiği halde, bu seferi keserek ikâmete niyet eden kilide namazı kısaltamaz. Bunun açıklaması ileri­de yapılacaktır. Hanefîler bu hükme muhalefet ederek aykırı görüş be­yânında bulunmuşlardır.

Hanefiler dediler ki: Seferi keserek ikâmete niyet etmek, na­mazı kısaltma hükmünü iptal etmez. Ancak bilfiil ikâmet edilirse, namaz tam olarak kılınır. Meselâ Kâhire’den Asyot’a gidip onbeş gün ikamete niyet eden kişi, Asyot’a ulaşıp ikâmet edinceye dek (yoldayken) namazı kısaltarak kılar.

b. Yolcu, kararında bağımsız olmalıdır. Başkasına tâbi olarak sefere çıkan kişinin, bağlı bulunduğu kişinin seferi katetmeye niyet et­memesi hâlinde, kendisinin niyet etmesi geçerli olmaz. Meselâ kadın kocasıyla; asker komutanıyla; hizmetçi efendisiyle beraber sefere çı­karsa bu hükme tâbi olur. Bu durumda koca, sefer mesafesini katet­meye niyet etmemişse, hanımın niyet etmesi geçerli olmaz. Asker ve hizmetçinin durumu da böyledir. Bunlar, fırsat bulmaları hâlinde üstle­rinden kurtulmaya niyet etseler bile, niyetleri yine geçerli olmaz. Ki Şâfiîler dışındaki diğer mezheblerin bu hükümde görüş birlikleri mevcûddur.

Şâfiîler: buna bir hüküm daha eklemişlerdir. Şöyle ki: Ast, üs­tüne bağlı olmaktan kurtulduğunda seferden dönmeye niyet ederse, mese­lâ askerin adı kütükten silindiğinde; hizmetçi hizmetten ayrıldığında, se­ferden dönerken iki konaklık mesafeyi katetmeden namazını kısaltamaz. İkinci konağa ulaştığında bir vakit namazı kaçınrsa, bunu kısaltarak ka­za eder. Çünkü bu, seferde kazaya kalmış olan bir namazdır.

Sefere niyet eden kişinin baliğ olması şart değildir. Bir çocuk, na­mazı kısaltacak miktardaki bir mesafeyi katetmeye niyet ederse, na­mazı kısaltarak kılar. Ancak Hanefîler, bu görüşe muhaliftirler.

Hanefiler dediler ki: Sefere niyette bulûğ şarttır. Çocuğun ni­yeti sahîh değildir. Bunlara göre niyetin şartı üçtür:

a. Mesafenin tamamını katetmeye, seferin başlangıcında niyet et­melidir.

b. Bu niyet sahibinin kendi başına karar vermeye yetkisi olmalıdır,

c. Niyet edenin baliğ olması gerekir.

3. Namazı kısaltmanın sahîh olması için, gidilmekte olan seferin mubah bir sefer olması gerekir. Hırsızlık yapmak veya yol kesmek gibi haram maksatlı bir yolculuğa çıkan kişi, namazını kısaltamaz. Kısalta­rak kıldığı takdirde namazı geçerli olmaz. Şâfiîlerle Hanbelîler bu gö­rüşte ittifak etmişlerdir. Hanefîlerle Mâlikîlerin buna ilişkin görüşleri aşa­ğıya alınmıştır.

Hanefî ve Mâlikîler: seferin mubah maksatlı bir sefer olması şartını ileri sürmemişlerdir. Bunlara göre, seferi haram maksatlı da olsa, her yolcunun namazı kısaltması vâcİbtir. Haram işleyen kişi ayrıca gü­nahkâr olur. Yalnız Mâlikîler derler ki: Gidilmekte olan sefer, haram bir sefer ise, namazı kısaltmak günahla birlikte sahîh olur.

Gidilmekte olan sefer mekruh maksatlı bir sefer ise, namazı kısalt­manın caiz olup olmadığı hususunda mezheblerin detaylı görüşleri aşa­ğıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Diğerlerinde olduğu gibi, mekruh amaçlı seferde de namazı kısaltmak vâcibtir.

Şâfiîler: mekruh amaçlı seferde namazı kısaltılarak kılmanın caiz olduğunu söylemişlerdir.

Şâfiîler: mekruh amaçlı seferde namazı kısaltarak kılmanın mekruh olduğunu söylemişlerdir.

Hanbeliler dediler ki: Mekruh amaçlı seferde namazı kısaltarak kılmak caiz değildir. Haram maksatlı seferde olduğu gibi kısaltarak kılın­dığı takdirde geçerli olmaz.

Gidilmekte olan sefer mubah olduğu halde, sefer esnasında günah işlenmişse, bu günâh namazın kısaltılarak kılınması­na engel olmaz.

4. Misafirin, yolculuğa çıkmadıkça ve mezheblere göre ayrı ayrı takdir edilen bir mesafe kat ederek bulunduğu ikâmet mahallinden ay­rılmadıkça namazı kısaltarak kılması sahîh olmaz.

Şâfiîler dediler ki: Yolcunun namazı kısaltabilmesi için, örfen se­feri sayılabilecek bir mesafeye ulaşması gerekir. Binalarda sakin olan kim­selere nisbetle seferin başlangıcı, bulunduğu yerin sûrlarını açması anında başlar. Tabiî eğer bu sûr, kendi sefer yönünde ise... İçinde harabe, mezra ve evler bulunsa bile bu sûrların aşılması anından itibaren sefer başlamış olur. Zîrâ bu sayılanlar, içinde sefere çıkılan yerin birer parçası sayılmak­tadır. Sûrun mevcûd olması hâlinde, artık köprü ve hendeklere itibâr edil­mez. Köy sakinlerinin yapmış oldukları köprüler de sûr gibidir. Bir yerde anılan şekilde sûr bulunmaz da köprü ve hendek bulunursa, bunların ge­ride bırakılması zorunlu olur. Bu gibi şeylerin bulunmadığı durumda, ha­rabe olmaya yüz tutmuş olsalar bile, imarlı yerleri aşıp geride bırakmak gerekir. İmarlı yerler tarafında bulunan harâb yerlerin duvar dipleri de yok olmuşsa, bunları aşmak şart değildir. İçinde köşkler ve senenin bazı mevsimlerinde oturulan evler bulunsa bile, bostan ve mezraları aşıp geri­de bırakmak şart değildir. Sûru olmayan köylere bitişik mezarlıkları aşıp geride bırakmak zorunludur. Bir beldeye örfen, meselâ bir veya iki köy bitişik olur da aralarında sûr da bulunmazsa, ikisini geçmek gerekir. Sûr varsa sûru aşmak şarttır.

Eğer iki köy bitişik değillerse, örfen seferinin köyünü aşmak gerekir. Beldeye bitişik bahçelerde bulunan ve senenin bütün mevsimlerinde içinde oturulan köşkler, bitişik iki köyün hükmüne tâbi olur. Eğer senenin bü­tün mevsimlerinde içinde oturulmaktaysa, o hükme tâbi olmaz. Çadırlar­da oturanlara nisbetle seferin başlangıcı, bu çadırları ve küllük, çocukla­rın oyun yeri, at bağlama yeri gibi bu çadırların müştemilâtını geçip geri­de bırakma anıdır. Yüksek ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Namazı Kısaltmanın Şartları
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:01:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Namazı Kısaltmanın Şartları rüya tabiri,Namazı Kısaltmanın Şartları mekke canlı, Namazı Kısaltmanın Şartları kabe canlı yayın, Namazı Kısaltmanın Şartları Üç boyutlu kuran oku Namazı Kısaltmanın Şartları kuran ı kerim, Namazı Kısaltmanın Şartları peygamber kıssaları,Namazı Kısaltmanın Şartları ilitam ders soruları, Namazı Kısaltmanın Şartlarıönlisans arapça,
Logged
06 Mayıs 2018, 11:47:33
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2018, 11:47:33 »

Esselamu aleykum.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

06 Mayıs 2018, 12:57:53
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2018, 12:57:53 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri namazi dosdoğru kilanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes