๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 27 Ocak 2010, 00:47:15



Konu Başlığı: Namaz Vakitleri Ne İle Tayin Edilir?
Gönderen: Eflaki üzerinde 27 Ocak 2010, 00:47:15

Namaz vakitleri beş şeyle bilinir:

1. Astronomik hesablara dayalı saatler: Bunlar, köy ve şehirlerde fazlasıyla bulunmaktadır. Şer´î vakitleri bilme hususunda bunlara daya­nılmaktadır.

2. Güneşin zevali:  Güneşin, göğün orta noktasına gelerek tepede durması. Zevalden sonra meydana gelen gölge. Bu gölgeyle öğle ve ikin­di vakitleri bilinir.

3. Güneşin batması: Bununla dp akşam namazının vakti bilinir.

4.  Gurûb yerindeki kırmızılığın gitmesi veya bir başka görüşe göre de beyazlığın gitmesi. Ki, bununla da yatsı namazının vakti bilinir.

5.  Ufukta görülen beyazlık ki; bununla da sabah namazının vakti bilinir. Bu vakitlere Tirmizî ve Nesaî´nin Câbir bin Abdullah´tan rivayet et­miş oldukları sahîh bir hadîs işaret etmektedir. Câbir bin Abdullah der ki:

“Güneşin, öyle vakti tam tepe noktasına gelmesi esnasında Cebrail, Peygamber (s.a.s)´e gelerek dedi ki:

“Ya Muhammed kalk. Güneşin ze­valden azıcık (batıya) meyletmesi anında öğle namazını kıl”. Bir müddet bekledikten sonra kişinin ayakta dururken gölgesi kendi misline ulaştığı anda da yine Peygamber (s.a.s.)´e gelerek,

“Ya Muhammed kalk, ikindi namazını kıl” dedi. Bir müddet bekleyip güneşin batması esnasında yine Peygambere gelerek,

“Ya Muhammed, kalk ve akşam namazını kıl”dedi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.s.) Efendimiz de güneşin batmasından he­men sonra kalkıp akşam namazını kıldı. Sonra yine bir müddet bekledik­ten ve gurbdaki şafak kaybolduktan sonra gelerek,

“Ya Muhammed, kalk ve yatsı namazını kıl” dedi. Peygamber Efendimiz de kalkıp yatsı namazı­nı kıldı. Daha sonra tan yeri ağarıp ortalığa yayıldığında da Peygamber (s.a.s.) Efendimize gelerek:

“Ya Muhammed, kalk ve sabah namazını kıl” dedi.” [154]

Buraya kadar aktarmış olduğumuz şu rivayet, her vaktin başlangıcı­nı bildirmektedir. Ayrıca bu rivayetin devamı da mevcûd olup ne zamana kadar devam edip ne zaman sona ereceğini de açıklamaktadır. Biz bu rivayetin devamını metin olarak değil de anlam olarak aktarmaya çalışa­cağız. Şöyle ki: Cebrail (a.s.) ertesi gün yine Peygamber Efendimize ge­lerek her şeyin gölgesi kendi misline varması esnasında öğle namazını kılmasını, her şeyin gölgesinin iki misline varması esnasında da ikindi na­mazını kılmasını; akşam namazını da ilk vaktinde kılmasını, gecenin ilk üçte birinin bitmesi vaktinde de yatsı namazını kılmasını, ortalık iyice ay­dınlandığı esnada da sabah namazını kılmasını emretmişti. Bundan son­ra da Peygamber (s.a.s.) Efendimize:

“Dün söylemiş olduğum vakitlerle bugün söylemiş olduğum vakitlerin araları tüm namaz vakitleridir.” de­mişti.

Bu ve buna benzer hadîsler, bizlere farz namazların vakitlerini, ast­ronomik güneş takviminin ve saatlerinin esâsı olan tabiî alâmetlerle açık­lamaktadırlar. Bundan sonra da mezheb İmamlarının namaz vakitlerinin belirlenmesi hususunda detaylı görüşlerini anlatmaya çalışacağız. Yalnız şunu yine hatırlatalım ki bazıları, namaz vakitlerini ihtiyarî ve zarurî ola­rak ikiye ayırmakta, bazılarıysa böyle bir taksîmat yapmamaktadırlar.


Mâlikîler:  Vakti, ihtiyarî ve zarurî olmak üzere iki kısma ayırmış­lardır. İhtiyarî vakit, yükümlünün o vakit içinde edâ etme serbestisine sahib olduğu bir zamandır. Zarurî vakit de bundan sonra gelmektedir. Zarurî denmesinin sebebi, bu vaktin; dalgınlık, hayız görme, bayılma, delirme ve ben­zeri zaruret hallerine benzemesinden ileri gelmektedir. Bu saydığımız zaru­retlere mâruz kimselerin, namazlarını zarurî vakit içinde kılmaları günah­kâr olmalarına neden olmaz. Ama bunlardan başka hiçbir özrü olmayan ki­şilerin bu vakitte namaz kılmaları, günaha girmelerine neden olur. Ancak ihtiyarî vakit içinde bir rek´at namaz kılmış olurlar da namazın geri kalan kısmı zarurî vakte aşacak olursa bundan ötürü günahkâr olmazlar. Ki na­mazların ihtiyarî ve zarurî vakitleri daha sonra izah edilecektir.

Hanbelîler:  İkindi vaktini ihtiyarî ve zarurî olmak iki kısma ayı­rırlar. İhtiyarî vakit, herşeyin gölgesinin iki misline varmasına kadar devam eden vakittir. Zarurî vakit ise, bundan sonra gün batımma kadar devam eden vakittir. Bu mezhebe göre her ne kadar edâ sayılsa da, ikindi namazını zaru­rî vakte bırakmak haramdır. İleride anlatılacağı gibi yatsı namazı da, vakit bakımından ikindi namazı gibidir.[155]


Konu Başlığı: Ynt: Namaz Vakitleri Ne İle Tayin Edilir?
Gönderen: akmina üzerinde 27 Ocak 2010, 08:11:59
Bu değerli paylaşımların için,teşekkürler