๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:09:46



Konu Başlığı: Namaz, Oturarak Nasıl Kılınır?
Gönderen: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:09:46

Ayakta durmaktan âciz olan kişinin Hanbelî ve Mâlikîlere göre bağ­daş kurarak oturması mendubtur. Hanefîlerle Şâfiîler ise bu görüşe mu­haliftirler. Mezheblerin bu konudaki detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki:  Oturarak namaz kılmakta olan kişinin sec­de, iki secde arası oturma, teşehhüd İçin oturma halleri dışında bağdaş kurması mendubdur.

Hanefiler dediler ki: Oturarak namaz kılmakta olan kişi, kıraat ve rükû esnasında dilediği şekilde oturabilir. Ama en faziletlisi, tıpkı te-şehhüddeymişçesine oturmasıdır. Secde ve teşehhüd hâlinde, tabiî eğer böyle yaparken sıkıntı ve meşakkat duymuyorsa, bilinen şekliyle oturur. Aksi takdirde her durumda dilediği gibi oturabilir.

Hanbeliler dediler ki:  Oturarak namaz kılan kişinin rükû ve secde hâli dışında bağdaş kurarak oturması sünnettir. Rükû ve secdede ayakla­rını çiftleştirmesi sünnettir. Dilediği şekilde oturması da caizdir.

Şafiiler dediler ki:  Oturarak namaz kılmakta olan kişinin ayakla­rını altına sererek oturması sünnettir. Ancak iki durum bundan istisna edilmiştir:

1.  Secde durumunda. Bu durumda ayak parmaklarının alt tarafla­rını yere koymak gerekir.

2. Son teşehhüd durumunda. Bu durumda uyluk üzerinde otur­mak sünnettir.[116]