๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 31 Ocak 2010, 18:02:27



Konu Başlığı: Nafile Oruca Başladıktan Sonra Orucu Bozmak
Gönderen: Eflaki üzerinde 31 Ocak 2010, 18:02:27

Tutmaya başlanılan bir nafile orucu tamamlamak ve bozulduğu tak­dirde kaza etmek Şâfiîlerle Hanbelîlere göre sünnettir. Mâükîlerle Ha­nefîler buna muhalefet ederek aykırı görüş beyânında bulunmuşlar­dır.

Hanefiler dediler ki:  Nafile bir oruca başlayan kişinin, bu oru­cunu bozduğu takdirde onu kaza etmesi vâcib olur. Bu mezhebe göre vâcîb, müekked sünnet anlamındadır. Hanefilere göre nafile orucu boz­mak, bozduktan sonra da kaza etmemek tahrîmen mekruhtur.

Malikiler dediler ki: Başlanan nafile orucu tamamlamak farzdır. Bu orucu bozan kişinin kaza etmesi de farzdır. Ancak nafile oruç tutan bir kişiye annesi, babası veya şeyhi, oruca devam etmesine dayanamayıp şefkat nedeniyle orucunu açmasını emrederse, orucunu açması caiz olur. Kaza etmesi de gerekmez.

Kişinin itikâfa girmeyi adadığı günlerde oruç tutması da böyledir. Meselâ bir kişi, “Allah rızası için on gün itikâfa girmek adağım olsun” derse, bu on günde oruç tutması sünnet olur. Bu günleri oruçlu geçir­mek Şâfiîlerle Hanbelîlere göre farz değildir. Mâlikîlerle Hanefîler buna muhalefet ederek aykırı görüş beyânında bulunmuşlardır.

Hanefiler dediler ki: Adanan itikâfın sahîh olması için oruç tut­mak şarttır.

Malikiler dediler ki:  Adanan itikâfta oruç tutmak farzdır. Şöyle ki: Bir kişi birkaç günlüğüne itikâfa girmeyi adarsa, ayrıca bu itikâf gün­lerinde oruç da adaması gerekmez. Kişinin adamış olduğu itikâfı, nafile oruçla geçirmesi sahîh olur. Ama itikâfı oruçsuz geçirmek sahîh olmaz. Çünkü Mâlikîlere göre oruçlu bulunmak itikâfın sıhhat şartlarından biridir.[177]