๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:07:41



Konu Başlığı: Nafile Kılmanın Yasaklandığı Vakitlerde Kaza Namazı Kılınabilir mi?
Gönderen: Eflaki üzerinde 29 Ocak 2010, 21:07:41

Kazaya kalmış namazlar, nafilelerin kılınmasının yasaklandığı va­kitler dâhil bütün vakitlerde kılınabilirler. Mezheblerin buna ilişkin de­taylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Kazaları üç vakitte kılmak caiz olmaz:

1.  Güneşin doğuşu esnasında,

2.  Zeval vaktinde,

3. Güneşin batması esnasında.

Bu vakitler dışında ikindi namazından sonra olsa bile, kaza namazı kılınabilir.

Malikiler dediler ki: Kaza namazı, zimmette kaldığı yakînen ve­ya zannen bilindikten sonra, nafile kılmanın yasak olduğu vakitte bile kılınabilir. Buna göre kazaları güneşin doğması ve batması esnasında ve nafileleri kılmanın yasak olduğu diğer vakitlerde de kılmak mümkün ol­maktadır. Ama kaza namazının zimmette kalıp kalmadığı hususunda şüp­heye düşülürse, nafile kılmanın yasaklandığı vakitler dışında kılınması ge­rekir. Kaza namazını, nafile kılmanın haram olduğu vakitte kılmak ha­ram; nafile kılmanın mekruh olduğu vakitte kılmak da mekruhtur.

Şafiiler dediler ki: Kaza namazlarını, yasak vakitlerin tümünde kılmak caizdir. Ancak özellikle kasdederek bu vakitlerde kılmak isteyen­lerin kaza namazları geçerli olmaz. Bunu yapmak caiz de değildir. Hatib Cuma hutbesini okurken kaza kılmak caiz değildir. Hatibin minbere otur­ması anından itibaren kılmaya başlanan kaza namazı geçerli olmaz. Hut­beye başlamamış olsa bile, hatib oturduktan sonra, müştemilâtıyla birlik­te her iki hutbeyi tamamlayıncaya kadar kaza namazı kılınamaz. Bu ara­da kılınan kazalar, namaz olarak gerçekleşmezler.

Hanbeliler dediler ki:  Hiçbir tafsilâta gerek kalmaksızın bütün yasak vakitlerde kaza namazlarını kılmak caiz olur.[114]