> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe  (Okunma Sayısı 7607 defa)
08 Şubat 2010, 17:15:01
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 08 Şubat 2010, 17:15:01 »




Müzâraa, müsâkât, muhabere ve benzeri kelimelerin kendileri­ne özgü anlamları olup fıkihçılar tarafından birer terim olarak kabul edilmişlerdir. Bu terimlerle ilgili olarak helâllik, haramlık, şahinlik, bâtıllık açısından bazı şer´î hükümler vardır. Bu kelimelerin ıstılâhî anlamlarına temel teşkil eden sözlük anlamları da vardır. Aşağıda her iki anlamlarını da belirtmeye çalışacağız.

Muzaraa´nın Tanimi

Müzâraa kelimesi, lügate göre "zerr"´ kökünden türemiş, müfâ-ale vezninde bir masdardır. Zer´ kelimesi iki anlama gelir:

Bunlardan birincisi tohumu atmak, yani tarlaya atmak demek­tir. İkincisi ise ekini tarlada bitirmektir. Yalnız zer´in birinci anlamı mecazî, ikinci anlamı ise hakîkîdir. Bu nedenle de kişinin "ekin bitirdim" demesi hadîs-i şerif ile yasaklanmış, aksine "ekin ektim" demesi emredilmiştir. Bezzar, Ebü Hureyre (r.a.) den naklen Peygam­ber (s.a.v.) Efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

"Sizden biriniz zera´tü (ekin bitirdim) demesin. Harestü (ekin ek­tim) desin."

Hadîs-i şerifte ifâde edilmek istenen husus şudur: Gerçek anla­mını, yani ekin bitirmeyi kastederek İnsanın "zera´tü" demesi doğru değildir. Çünkü nakledeceğimiz şu âyet-i kerîmede de işaret buyu-rulduğu gibi, ekini bitiren yalnızca Allah´tır:

"Şimdi gördünüz mü, o ektiğiniz tohumu? Onu siz mi bitiriyor­sunuz, yoksa biz miyiz bitiren?" (Vakıa: 63-64).

Noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah, ekmeyi kullarına mahsus kılmıştır. Ekin bitirmeye gelince, kullar bu işi yaptıklarını id­dia edemezler. Çünkü ekin bitirme işi kullara özgü olsaydı, ekinin mut­laka bitmesi gerekirdi. Oysa gerçek bunun tersinedir. Bazan tohumu tarlaya ekeriz, ama o tohumlar hiç yeşermez veya yeşerdiği halde ba­zan bir âfet gelip onu telef eder:

"Dileseydik o ekini çerçöp haline getirirdik.[18]

Tohumu tarlaya atmak biçiminde mecazî anlamını kastederek "zera´tü" demek caizdir. Bu cümleden olmak üzere Câbir İbn Abdul­lah (r.a.) dan naklen Müslim, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin şöyle bu­yurduğunu rivayet etmiştir:

"Müslüman bir kişi hiç bir ağaç dikmez, hiç bir ekin ekmez ki, bir insan, bir hayvan ve herhangi bir canlı ondan yesin de onun için sadaka olmasın.[19]

Bu hadîs-i şerif, ekme anlamındaki zer´ eyleminin insana nisbet edilebileceğine açıkça işaret etmektedir. Gerçekten de insanın yap­tığı sadece yeri yarıp içine tohumu atmak ve normal araçlarla o ekti­ğini korumaktan ibarettir. Ekinin yerden bitirilmesine gelince, insanın bunda hiç biretkinliği yoktur. Menide böyledir. Nitekim Kur´ân-ı Ke-rîm´de şöyle buyuruluyor:

"Şimdi gördünüz mü, (rahimlere) döktüğünüz menîyi? Onu siz mi yaratıyorsunuz? Yoksa biz miyiz yaratan?[20]

Cenini yaratmak ve oluşturmak kesinlikle insan işi değildir.

Şunu da belirtelim ki, müfâale masdarı meşhur görüşe göre an­cak iki kişi arasında meydana gelir. Müşâreke ve mudârebe gibi. Mü-şâreke, iştirak masdarından, mudârebe de iki kişi arasında cereyan eden darb masdarından alınmıştır.

Mufâale masdarı bazen bir kişinin eylemi için de kullanılır. Bu durumda mufâale masdarı, kendi babında değildir denilir. Şu halde müzâraa´nın masdarı olan "zer"´, sadece tarlayı eken işçinin eylemi için mi kullanılmıştır ki, bu durumda mufâale masdarı kendi babın­da bulunmasın? Yoksa müzâraa´nın masdarı olan "zer"´, tarlayı eken işçiyle tarla sahibinin eylemleri için mi kullanılmıştır? Ki, bu durum­da mufâale masdarı kendi babında bulunmuştur.

Bu soruya cevaben deriz ki: Müzâraa´nın masdarı olan "zer"´ ke­limesi, her iki anlamda da kullanılabilir. Zîrâ "zer"´, yani ekme işi iki sebepten kaynaklanmaktadır: Bunlardan biri; tarlayı sürüp tohumu ekmek, sulamayı ve benzer işleri yapmak şeklinde sıralanabilecek olan işçiye âit eylemlerdir. İkincisi, ekmesi ve ekip biçmede kullan­ması için işçiye tarlayı ve tarım âletlerini teslim etmesinden İbaret olan mal sahibine eylemdir.

Şu halde ekme (zer´), iki kişi arasında vukûbulan bir eylemdir. Müfâale masdarı da kendi babında kullanılmış olmaktadır. Direkt ola­rak eylemde bulunmasına nisbetle tarla sahibinin eylemini gözardı edersek müfâale masdarı, kendi babında bulunmamış olur.

Bazıları, tarla sahibinin eylemini gözardı etmenin kesinlikle doğru olmayacağını söylemişlerdir. Çünkü mufâale mastarının iki kişi ara­sında vukûbulması gerekir. Ancak "sâfere" (sefere çıktı), "câveze" (geçti), "vaade" (söz verdi) gibi simaî olan bir kaç fiilin mastarları is-tisnâen bir kişinin eylemi İçin kullanılırlar. Başka mastarları bunlara kıyaslamak uygun düşmez. Şu halde "Zeyd´le Amr vuruştular" anla­mına gelen "dârebe Zeydun Amren" cümlesini, "Zeyd Amr´ı dövdü" anlamında kullanmak doğru olmaz.

Bundan da anlaşılıyor ki, müzâraa kelimesi, lügat bakımından ekin ekmede ortaklık etmek anlamını ifâde etmektedir. Fıkthçıların ıstılahına göre müzâraa´nın ne anlama geldiğine dâir mezheblerin ge­niş açıklamaları aşağıya alınmıştır.

(22) Hanefîler dediler ki: Şer´î anlamda müzâraa, tarladan biten ürü­nün bir kısmını alma karşılığında, ekin ekme işi üzerine akid yapıp anlaş­maktır. Bu demektir ki müzâraa, tarla sahibi ve tarlada çalışacak olan işçi arasında bir akid yapmaktan ibarettir. Bu akid işçinin, elde edilecek ürünün bir kısmını verme karşılığında tarlayı ekmek için icar etmesi; veya tarla sahi­binin, elde edilecek ürünün bir kısmını verme karşılığında ekin ekmek üzere işçiyi icar etmesi gibi durumları kapsar.

Bu tür muamelenin cevazı hususunda Hanefîler görüş ayrılığına düşmüş­lerdir: Ebû Hanîfe bunun caiz olmadığını söylerken, Ebû Yûsuf ile Muham-med caiz olduğunu söylemektedirler. İmâmeyn´in görüşü, müftâbih olarak kabul edilmiştir. Çünkü bu görüş, insanlara genişlik getirmekte ve yarar sağ­lamaktadır.

Şu da var ki, Ebû Hanîfe, tarım aletleriyle tohumun tarla sahibine ve işçiye âit olması durumunda müzâraanın câiz olduğunu söylemiştir. Bu du­rumda işçi, belli bir ücretle tarlayı kiralamış olmaktadır. Verdiği bu ücret de tarım âletleri ve ektiği tohumdur. Tarla sahibi de işçiye verdiği tohum ve tarım âletleri gibi muayyen bir ücretle işçiyi kiralamış olmaktadır. Tarladan biten ekin, ücret olarak değil de, aralarında yapmış oldukları karşılıklı rızâ anlaşması ile belirtilen oranda paylaştırılır. Ebû Hanîfe, birinci anlamda mü-zâraayı yasaklamıştır. Çünkü işçiyi, emeğiyle elde edilecek ürünün bir kıs­mım kendisine verme karşılığında kiralamak yasaklanmıştır. Meselâ bir kişi, öğüteceği her yüz kilo buğdaydan on kilo un alması karşılığında bir işçiyi, bir kaç yüz kilo buğday öğütmek üzere kiralarsa, bu caiz olmaz. Buna, "de­ğirmencinin ölçeği" meselesi denir.

Birinci şekilde müzâraa, işçiyi elde edeceği ürünün bir kısmını verme karşılığında kiralamaktır. Bunun caiz olmayan tarafı, işçinin özellikle öğü­teceği buğday miktarına oranla un almayı şart koşmasıdır. Ama öğütülecek buğday az da olsa, çok da olsa mutlaka şu kadar kilogram un alacağım der­se, böyle bir işçinin kiralanması sahih olur. Buğdayı öğüttükten sonra da, söylediği miktarda unu alabilir. Aynen bunun gibi, bir kişi buğday öğüttür­mek üzere adamın birinden bir öküz kiralar veya pamuk devşirmek üzere bir adam kiralar da ücret olarak pamuğun yarım tonunu alabileceğini söy­lerse, bu caiz olmaz. Ama: "Şu pamuğu devşirirsen sana iyi pamuktan ya­rım ton vereceğim" der ve işçinin devşireceği pamuğa işaret etmezse sahih olur. Bundan sonra da işçiye, sözünü ettiği pamuktan verebilir. Şunu da be­lirtelim ki, Hanefî mezhebi imamları, tarlanın, yiyecek maddesi karşılığında kiralanmasının caiz olduğunu ittifakla kabullenmişlerdir. Bu buğday gibi, yerin bitirdiği bir şey olabilir. Bal gibi yerden bitmeyen bir şey de olabilir. Satışta bedel kabul edilebilen her şey, icar bedeli olabilir. Nitekim bu, icar bahislerinde de açıklanacaktır.

Muhâbere´ye; gelince bu kelime şer´an müzâraa ile eşanlamlıdır. Yani tarladan elde edilecek ürünün bir kısmı karşılığında ekincilik üzerine akid yapmaktır. Muhâbere´nin, sözlük anlamına gelince; bu "hubar" kelimesin­den alınmıştır. "Hibar" ise yumuşak yer demektir.

Hanbelîler dediler ki: Müzâraa, tarıma elverişli tarla sahibinin, tar­lasını ekecek bir işçiye teslim etmesi, ayrıca ona ekeceği tohumu da vermesi ve yan, ya da üçte bir gibi ürünün bir kısmının kendine âit olmasını şart koş­ması demektir. "Bana on kile veya yirmi kile ürün vereceksin" diyerek ala­cağı ürünü miktar olarak belirlemesi doğru olmaz. Bu sahih değildir. Yine bunun gibi, bir kişi ekili tarlasını, ürünü tam yetişinceye dek hizmetini yap­sın diye bir işçiye teslim eder ve ürünün belli bir oranını kendisine vereceğini söylerse bu da müzâraa diye adlandırılır.

Hanbelîler, Ebû Yûsuf ile Muhammed´in söyledikleri şekildeki müzâ­raanın caiz olduğunu kabullenmektedirler. Yalnız bunlar, tohumu tarla sahibinin vermesi gerektiğini söylemişlerdir. Bundan da anlaşılıyor ki Hanbelîler, belli bir tarlayı gelirinin üçte biri veya yarısı gibi bir kısmı karşılığında belli bir süre için icara vermenin helâl olduğunu benimsemektedirler. Tarlanın ürü­nü buğday ve arpa gibi bir yiyecek maddesi olabileceği gibi, pamuk ve keten gibi yiyecek dışı bir madde de olabilir. Gelirinin bir kısmı karşılığında icar edilmesi, parayla icar edilmesi gibidir. Icâr bahsinde bundan söz edilecektir. Şer´î anlam bakımından muhabere de müzâraa gibidir. Müzâraanın caiz olu­şunun delili, sahih sünnettir. Abdullah îbn Ömer (r.a.) in şöyle dediği riva­yet edilir:

"Rasûlullah (s.a.v.),.çıkacak meyve veya ekinlerin yansı üzerine Hayber halkl İle ortaklık e...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe
« Posted on: 23 Nisan 2024, 19:58:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe rüya tabiri,Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe mekke canlı, Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe kabe canlı yayın, Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe Üç boyutlu kuran oku Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe kuran ı kerim, Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe peygamber kıssaları,Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebe ilitam ders soruları, Müzâraa, Müsakât Ve Mudârebeönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes