๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 31 Ocak 2010, 18:01:05



Konu Başlığı: Mendub Oruçlar
Gönderen: Eflaki üzerinde 31 Ocak 2010, 18:01:05

Zilhicce ayının dokuzuncu gününde, yani arefe gününde oruç tut­mak mendubtur. Bu oruç, hac ibadetini edâ etmekte olmayan kimseler için mendubtur. Hac ibadetini edâ etmekte olanların bu oruç karşısın­daki durumlarıyla ilgili olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıda anlatılmıştır.

Hanbeliler dediler ki:  Hac ibâdetini edâ etmekte olan kişinin geceleyin vakfede bulunması hâlinde arefe günü oruç tutması mendubtur. Ama gündüzleyin vakfede bulunursa arefe günü oruç tutması mekruh olur.

Hanefiler dediler ki: Kendisini zayıf düşürmesi durumunda, ha­cının arefe günü oruç tutması mekruh olur. Terviye günü, yani Zilhicce’-nin sekizinci gününde oruç tutmak da böyledir.

Malikiler dediler ki:  Hacmin arefe ve terviye günlerinde oruç tutması mekruhtur.

Şafiiler dediler ki:  Hacı, Mekke’de mukîm ise ve Arafat’a da gündüzleyin gitmiş ise, arefe günü oruç tutması evlâ olmaz. Arafat’a ge­celeyin giderse, arefe günü oruç tutması caiz olur. Hacı, taşradan gelen bir misafir ise, arefe günü oruç tutmaması mutlak surette sünnet olur.

Her haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak mendub­tur. Bu iki günde oruç tutmanın vücûda yarar sağlayacağı, açıkça bili­nen bir husustur.

Her halükârda Şevval ayından altı gün oruç tutmak üç mezheb imamına göre şartsız olarak mendubtur. Ancak Mâlikîler bu görüşe mu­haliftirler. Şafiî ve Hanbelîlere göre. en faziletlisi, bu altı günlük orucu aralıksız olarak peşpeşe tutmaktır. Mâlikîlerle Hanefîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıda anlatılmıştır.

Malikiler dediler ki: Şevval ayının altı gününde oruç tutmak şu şartlarla mekruh olur:

1.  Bu orucu tutan kişi önder pozisyonunda olur­sa veya bu orucu tutan kişinin, bu orucun vâcib olduğuna inanmasından korkulursa.

2.  Bu oruca Ramazan bayramının birinci gününden hemen sonra başlanırsa.

3. Bu altı günlük oruç peşpeşe tutulursa. Bu şartlar­dan biri ihlâl edilirse Şevval orucunu tutmak mekruh olmaz. Ancak bu orucu, bayramın birinci gününe bitiştirmenin sünnet olduğuna inanılırsa; tutulan oruç aralıklı da olsa, izhâr edilmese de mekruh olur.

Hanefiler dediler ki: Altı günlük Şevval orucunun, her hafta iki gün olmak üzere müteferrik olarak tutulması müstehabtır.

Muktedir olan kişinin gün aşırı oruç tutması mendubtur. Bildirildiğine göre mendub oruçların en faziletlisi de budur. Receb ve Şaban aylarını oruçlu geçirmek üç mezheb ima­mına göre mendubtur. Hanbelîler bu görüşe muhaliftirler.

Hanbeliler dediler ki:  Yalnızca Receb ayını oruçlu geçirmek mekruhtur. Ancak arada iftar edilirse, mekruh olmaz.

Haram aylara gelince bunlar dört aydır ki bunların üçü; Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayları peşpeşedir. Receb ayı ise bu aylardan olmakla birlikte bunlarla bir arada değildir. Bu aylarda oruç tutmak üç mezheb imamına göre mendubtur. Ancak Hanefîler bu görüşte değildirler.

Hanefiler dediler ki: Mendub olan, haram aylardan her birinde Perşembe, Cuma, Cumartesi olmak üzere üçer gün oruç tutmaktır.[176]