๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Dört Mezheb Fıkhı => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 02 Şubat 2010, 18:32:48



Konu Başlığı: Kurban Bahisleri
Gönderen: Eflaki üzerinde 02 Şubat 2010, 18:32:48

Tanımı:

Udhiye veya bu kelime. kurban ha ´ade, kesilen davara denir. Onunla yükümlü olan taşının hac amellerin, eda etme hâ|inde olup olmaması arasında, üç konusu değildir. Mâlikîler buna muhâ- - ´bade in, eda etekte olan kişiden kurban kesmenin ini söylemişlerdir.

Bundan başka bazı hadîsler daha vardır. İcmâ´a gelince, müslüman-larrn tümü, kurbanın meşru olduğu üzerinde icmâ´ etmişlerdir.

Hükmü:

Kurban hükmen sünnettir. Kurban kesmek, müekked bir sünnet-i ayn olup kesen sevâb kazanır. Kesmeyen cehennem ateşiyle azâblandırılmaz. Hükmün bu kadarı üzerinde gerçek bir ittifak vardır. Ancak Hanefîler, kurban kesmenin müekked bir sünnet-i ayn olduğunu, kesmeyen kişinin ce­hennem ateşiyle azaplandırılmayacağını, ancak Peygamber (s.a.v.) in şefaatinden mahrum kalacağını söylemişlerdir. Ki bunun için vacib teri­mini kullanmaktadırlar. Şâfiîler derler ki: Kurban kesmek ev halkının tü­mü için değil, yalnız ferd için sünnet-i ayndır.

(15) ŞÂFİÎLER dediler ki:  Kurban kesmek ferd için sünnet-i ayndır. Ev hal­kının ve geçimleri aynı kişi tarafından karşılanan birkaç ev halkı içinse sünnet-i kifâyedir. Yâni geçimlerini sağlayan kişi kurban keserse aile halkı, yüküm­lülükten kurtulur. Bu hüküm, kurbanın onların her biri için sünnet olması­na ters düşmez.