> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri  (Okunma Sayısı 2516 defa)
08 Şubat 2010, 16:29:42
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 08 Şubat 2010, 16:29:42 »




Küçüğün bulûğa erdiği, bazan yaş ile bilinir. Bazan da her ne kadar kesinleşen bulûğ yaşına kavuşmasa bile, onun bulûğa erdiği­ne delâlet eden bir takım alâmetlerle bilinir. Bu alâmetler, aşağıda mezheblere göre tafsilâtlı olarak açıklanmıştır.

(14) HANEFILER dediler ki: Erkekte buluğ, ihtilam olmasıyla, menisinin akmaya başlamasıyla ve kadını gebe bırakmakla bilinir. Kadında ise bulûğ, hayız ve gebelikle bilinir. Erkek ve kadında bu gibi alâmetler görülmediğin­de, buluğa ermeleri yaş ile bilinir. Yaşları onbeşe geldiğinde, müftâbih kavle göre buluğa ermiş olurlar. Ebû Hanîfe der ki: Erkek ve kadın, ancak yaş ile buluğa ererler. Erkek onsekiz yaşını, kadın ise onyedi yaşını tamamladı­ğında buluğa ermiş olur.

Küçük çocuk üzerindeki kısıtlılık ya yaş ile buluğa erinceye veya mez­kûr alâmetlerden biri görülerek bulûğa erinceye kadar devam eder. Buluğa erdikten sonra durumuna bakılır. Eğer denendikten sonra rüşdünü isbatlar-sa, malı kendisine teslim edilir. Rüşdü görülmezse, malı kendisine teslim edilmez.

Rüşdü; onun kendi malını idare etmeye elverişli olduğunun ve kendisi­ne teslim edildiğinde malını zayi etmeyeceğinin sabit olması şeklinde tanım­layabiliriz. Namazı terketmek ve benzeri sebeplerle fâsık ise, fâşıklığı, malının kendisine teslim edilmesine mâni olmaz. Ama zina, kumar ve benzeri gibi, malı götürücü şehvetler nedeniyle fâsık ise, bu fâsıkhktan ötürü kısıtlılık al­tına alınır. Çünkü bu durumda malını idare etmeye elverişli değildir. Sefih-lik nedeniyle kısıtlılık altına almanın gerekli olduğunu söyleyen İmameyne gelince onlar, kişinin sefihliğİ devam ettikçe kısıtlılığının da devam etmesi gerektiğini söylemişlerdir. Sefihin kısıtlılık altına alınmaması gerektiğini söy­leyen Ebû Hanîfe İse, küçük çocuğa ancak onbeş yaşından sonra malının teslim edileceğini söyler. Çünkü ona göre hür ve akıllı olan kimsenin kısıtlı­lık altına alınması sahih olmaz. Ancak sefih olarak buluğa eren kimsenin, kendisini terbiye etmeye yetecek bir müddetle malını hapsederek tedib edil­mesi zorunlu olur. Bu müddet de yirmibeş senedir. Bu yaşa vardığında in­san, torun sahibi olduğu halde terbiye görmemiş bir dede gibi olur. Artık bu yaştan sonra onun terbiye edilmesi ümit edilmez. Malının da kendisin­den alıkonulmasının bir anlamı olmaz. Malı kendisine geri verilir. Dilediği gibi tasarruf eder.

Mâlikîler dediler ki: Buluğ, bazı alâmetlerle bilinir:

1- Her ne şekilde olursa olsun, uykudayken veya uyanıkken menisinin akması.

2- Hayız görmek ve gebe kalmak. Bu alâmetler kadına özgüdürler.

3- Kasıkta sert kılların çıkması. İnce kıllara gelince, bunlar, buluğ alâ­meti değildirler. Aynı şekilde sakal ve bıyık da buluğ alâmeti değildirler. İn­san bu gibi şeylerin çıkmasından uzun bir zaman önce de buluğa ermiş olabilir.

Kasıktaki sert kılların çıkması, kişinin namaz, oruç ve benzeri ilahî hak­larla, muhakkak olan görüşe göre kul hakları açısından mükellef olduğu­nun alâmeti olurlar.

4- Koltuk altının kokması.

5- Burun ucunun yarılması.

6- Sesin kabalaşması.

Bu alâmetlerden biri görülmediğinde, küçüğün buluğu yaş ile olur ki, o da onsekiz yaşını tamamlamakla gerçekleşir. Onsekiz yaşına basar basmaz buluğa erileceğini söyleyenler de olmuştur. Çocuğun buluğa erdiğini veya er­mediğini iddia etmesi halinde, onun için iki durum sözkonusu olur:

1- Onun doğruluğundan şüphe edilmesi. Bunun da üç şekli vardır:

a) Bir mal almak için veya başkasına âit bir malın kendi üzerinde oldu­ğunu ispatlamak için buluğa erdiğini iddîâ etmesi. Bir mal almak için bulu­ğa erdiğini iddia etmesine örnek olarak cihaddaki payını almak için buluğa erdiğini iddia etmesini gösterebiliriz. Başkasına âit bir malın kendi üzerinde bulunduğunu ispatlamak için bulûğa erdiğini iddia etmesine örnek olarak da, bir şahsın, emânet olarak kendisine mal verdiğini; kendisinin baliğ oldu­ğunu, bu malı telef ettiğini iddia etmesi, küçüğün de onun bu iddiasını doğ­rulayacak şekilde ikrarda bulunması ve velîsinin de onun bu ikrarına muhalefet etmesini gösterebiliriz. Bu durumda iddiasında şüphe bulunduğundan ötürü sözü nazar-ı îtibara alınmaz.

b) Karısını boşadığının sabit olması için buluğa erdiğini iddia etmesi ve­ya karısını boşadığının ispatlanmasından kaçmak için buluğa ermediğini id­dia etmesi. Bu durumda hem olumlu, hem de olumsuz iddiası kabul edilir.

c) İşlediği bir cinayetin cezasından kurtulmak için bulûğa ermediğini iddia etmesi. Bu durumda doğruluğundan şüphe etmekle beraber iddiası kabul edi­lir. Çünkü hadler, şüphe ile ortadan kalkarlar. Ama üzerindeki bir cinayeti ispatlamak için bulûğa erdiğini iddia ederse, sözünün doğruluğundan şüphe edildiği için, bu sebepten ötürü iddiası doğrulanmaz.

2- İddiasının doğruluğundan şüphe edilmemesi. Bu durumda aynı şe­kilde olumsuz ve olumlu mâlî iddialarda sözü kabul edilir. Cihaddaki payını almak veya buluğ ve benzeri şartlara bağlı bir malı almak için buluğa erdiği­ni iddia ederse, iddiasının doğruluğundan şüphe edilmediği için sözü kabul edilir. Aynı şekilde imamlık ve cemaat sayısını tamamlamak gibi buluğa bağlı dinî işlerde de iddiası kabul edilir.

Şâfiîler dediler ki: Erkek ve kadının buluğu, kesin ölçü olarak on-beş yaşını tamamlamakla bilinir. Ayrıca bunlardan başka bazı alâmetlerle de bilinir ki, bu alâmetleri şöylece özetleyebiliriz:

a) Menî akması. Küçük çocuk, dokuz yaşını tamamlamadıkça menî ak­ması, buluğa alâmet olmaz. Bundan önce menisi akarsa, bu buluğdan değil de bir hastalıktan kaynaklanmış olur. Dolayısıyla nazar-ı îtibara alınmaz.

b) Kadınların hayız görmeleri. Kadın yaklaşık olarak dokuz yaşına va­rınca hayız görebilir.

Hanbelîler dediler ki: Kadın olsun erkek olsun, küçük çocuğun bu­luğa ermesi üç sebeple meydana gelir:

1- Uyku veya uyanıklık halinde menî akması. Bu menî düş görmek ve­ya cinsel ilişkide bulunmak veya başka bir nedenle de akmış olabilir.

2- Giderilmesi için bıçağa ihtiyaç duyulan kasıktaki sert kılların bitme­si. İnce kılların bitmesi, buluğ alâmeti değildir.

3- Kadın ve erkeğin yaşlarının onbeşi doldurması. Kadının buluğa er­mesinin, erkeğinkine ek iki alâmeti daha vardır:

a) Hayız.

b) Hamilelik.

Kadının buluğa erme vakti, doğurmasından altı ay öncesiyle takdir edi­lir. Erseliğin buluğa ermesi de bazı şeylerle bilinir ki, bunlardan biri, onun da onbeş yaşını doldurması; diğeri, kasığında kıl bitmesidir. Bunlardan baş­ka diğer bazı alâmetlerle de buluğa erdiği bilinebilir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri
« Posted on: 19 Mart 2024, 09:50:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri rüya tabiri,Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri mekke canlı, Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri kabe canlı yayın, Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri Üç boyutlu kuran oku Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri kuran ı kerim, Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri peygamber kıssaları,Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleri ilitam ders soruları, Küçüğün Bulûğa Ermesinin Alâmetleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes