> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi?  (Okunma Sayısı 3830 defa)
03 Mart 2010, 15:55:39
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 03 Mart 2010, 15:55:39 »



Bilindiği gibi, talâk hakkı sadece kocaya aittir. Bunun iki sebebi vardır:

1- Şeriat, evlilik hayatı devam ettiği müddetçe, evlilik sonrası da belir­li bir süreye kadar, kocayı karısına ve çocuklarına nafaka sağlamakta yü­kümlü kılmıştır. Ayrıca erkek, karısına -bir kısmı boşanmaya kadar ertelenebilen- mehir vermekle, süt emme ve büyüme çağında çocuklarını besleme ve emzirme ücreti vermekle de yükümlü tutulmuştur.Bütün bun­lar bir takım harcamaları gerektirirler ki, ayrılmadan sonra hesaplarının görülmesi icâb eder. Şu halde adalet gereği olarak talâkın, kadının değil, kocanın elinde bulunması gerekir. Çünkü malî masrafı üstlenen odur. Ko­ca, bazan nafaka vermekten âciz olabilir. Bu durumda boşamaya yine atıl­maz. Böylece de aile çözülüp dağılmaz. Ama talâk kadının elinde olsaydı, öfkelendiğinde boşamayı ve talâkı ika etmeyi umursamazdı. Çünkü karşı­sında, talâkı ika etmesine engel olacak bir yükümlülük yoktur. Hatta öfke­lenmesi, ikayı kendine hoş gösterebilir ki kocasının, kendi hakları­nı ödemeye zorlasın ve yapamayacağı işe iterek ondan intikam alsın. Bu, her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan Allah´ın koyduğu İslâm dininin münezzeh olduğu apaçık bir zulümdür.

2- Kendisine her ne kadar hikmet verilmişse de, tabiatı gereği kadın, çabucak etkilenir. Erkek gibi sabırlı ve dayanıklı değildir. Talâk onun elin­de olsaydı, onu kötü bir şekilde kullanma ihtimali büyük olacaktı. Çünkü o, erkek gibi kendine hâkim olamaz. Bu yüzden evliliğin devam etmesini sağlamak için talâkın kadının elinde değil de erkeğin elinde olması daha uygun görülmüştür.

Bazıları, erkeklerin bir çoğunun da aynı şekilde olduğunu, en basit ve en önemsiz şeyler için ağızlarına talâk yeminini almaktan çekinmedik­lerini söyleyebilirler. Hatta bazan bunların yerli yersiz talâka yemin ettikle­rini görürüz. Bunlar için talâk âdeta bir oyun ve eğlence sözüdür.

Buna cevap olarak deriz ki: Müslüman olduklarını söyleyen, fakat bu­nun dışında İslâmİyetten hiçbir şey bilmeyen cahil ve kötü ahlâklı kimse­ler için değil, ancak Allah ve Rasûlünün sözünü işitip ona göre davranan ve gerekmedikçe talâkı ağızlarına almayan gerçek müslümanlar için meşru kılınmıştır.

Boşama (talâk) kocanın yetkisinde olduğuna göre, bu yetkiyi kullanma hususunda karısını veya başkasını kendine vekil tâyin edebilir. Buna İlişkin olarak mezheblerin geniş açıklamaları aşağıya alınmıştır.

(27) Hanefîler dediler ki: Erkek, kendisini kocasından boşama hususunda karısını veya karısından başkasını kendi yerine vekil tâyin edebilir. Boşama­da nâiblik üç şekilde olur:

1- Elçilik: Bu, kocanın kadına elçi göndererek "Kocan, sana kendini muh­tar (seçenek sahibi) kılsın diyor" haberini iletmesidir. Burada elçi, kadına ko­casının ifâdesini aktarmakta, kendiliğinden bir şey söylememektedir. Elçinin bu sözleri kendisine aktarmasından sonra kadın, ileride anlatılacak şartlarla kendini muhtar kılarsa, kocasından boşanmış olur.

2- Tevkîl: Erkeğin, karısını boşama konusunda, başkasını kendi yerine koyması (vekîl etmesi) dİr. Kendisine boşama yetkisi verilen şahıs, kadının kendisi olabileceği gibi, başka birisi de olabilir. Ancak kadının vekil olması mümkün değildir. Çünkü vekil, başkasının işini yapar. Kadın ise, kendini bo­şamakta; başkasının işini yapmamaktadır. Bu durumda ona açıkça vekâlet verilse bile, vekâleti tefviz olur. Elçi ile vekil arasındaki farka gelince; elçi, kocanın ifâdesini kadına aktarmakta, kendiliğinden bir şey söylememekte­dir. Vekil ise, kendi sözünü kullanmakta, müvekkilinin sözünü aktarma­maktadır.

3- Tefvîz: Bu, başkasını talâka malik kılmaktır. Vekâlet ile tefvîz arasın­daki fark; vekilin tersine mufavvez kişinin kendi iradesiyle amel etmesidir. Vekîl ise, müvekkilinin iradesiyle amel eder. Tevkîl ile tefvîz, birkaç hüküm­de birbirinden ayrılırlar. Şöyle ki:

a- Tefvîz eden koca, tefvîz ettikten sonra artık cayamaz. Karısına "ken­dini boşa" dedikten sonra, sırf bu sözüyle, karısı "kabul ettim demese bile, talâka mâlik olur. Bundan sonra koca "geri döndüm" veya "seni azlettim" diyemez. Ama tevkilde durum bundan farklıdır. Koca, vekîlini azledebilir. Yabancı bir şahsa, "karımı boşa" dediğinde, bundan sonra "seni azlettim" diyebilir. Çünkü "karımı boşa" sözü tevkildir. Karısıyla cinsel temasta bulu­narak tevkîli iptal edebilir.

b- Tevkîlin tersine tefvîz, kocanın delirmesiyle bâtıl olmaz.

c- Kendisine tefvîzde bulunulan kişinin akıllı olması şart değildir. Bir kim­se, deli karısına veya akıllı olmayan küçük yaştaki birisine tefvîzde bulunur ve mufavvez olan bu küçük onun karısını boşarsa veya mufavvez olankarısı ken­dini boşarsa, talâk gerçekleşir. Vekîlin durumuysa bunun tersinedir. Onun, işin başından beri akıllı olması şarttır. İki durum arasındaki fark şudur: Bi­rinci durumda koca, kendisine ait olan talâkı yerine getirme yetkisini deliye vermiştir. Deli de kendisine verilen talâkı yerine getirmiştir. Evet talâk, akıllı

Çünkü o akıllıyken talâk kendisine mülk edilmiştir.

d- Tefvîz, tefvizin yapıldığı meclisle kayıtlıdır. Kendisine tefvîz edilen ki­şi boşamadan veya kendisine tefvîz edilen kadın kendini muhtar.kılmadan meclisten kalkıp giderse, tefvîz geçersiz olur.

Sonra tefvîz de sarih ve kinaye olmak üzere iki kısma ayrılır. Sarih tefvî-zin lâfızları, erkeğin karısına "kendini boşa veya "dilediğinde.,." ya da "ne zaman dilersen kendini boşa demesi gibi lâfızlardır. Bu, talâkın kadına tef­vîz edilmesidir. Bu söz nedeniyle kadın, tefvîz meclisinde kendini boşama yet­kisine sahip olur. Hatta karısına: "Kendini boşama hususunda seni vekîl tâ­yin ettim" derse, kadın yine de kendini boşayabilir. Burada her ne kadar tev­kîl sözü açıkça söylenilmişse de, bu durumda kadının hali vekilliğe uygun düş­memektedir. Çünkü vekîj, başkası için çalışır. Oysa kadın, kendini boşamak­ta, dolayısıyla başkası için çalışmamaktadır. Vekâlet sözü, cümleyi tefvîz an­lamının dışına çıkarmamaktadır. Karısından başkasına "ne zaman dilersen karımı boşa "dilediğinde karımı boşa" veya "ne zaman ki dilersin o za­man karımı boşa demesi de böyledir. Karısına "dilediğinde kumanı boşa veya "ne zaman dilersen boşa" demesi de aynı hükme tâbidir. Ama yabancı birisine, "dilersen", "dilediğinde gibi kayıtları koymaksızın "karımı boşa ve karısına, "kumanı boşa" derse bu, tefvîz değil, tevkîl olur.

Kinaye tefvîzin ise iki lâfzı vardır. Bunlardan biri "kendini muhtar (özerk) kıl" diğeriyse "işin, elindedir" lâfızlarıdır.

Bundan da anlaşılıyor ki, tefvîz lâfızları üçtür:

1- Dileme" kaydı bulunsun bulunmasın sarih lâfızlar.

2- Kendini özerk kıl"

3- lşin, elindedir. Bu son ikisi kinaye olup, bunlarla talâk ancak üç şartla vâki olur. Bu şartlarsa şunlardır:

1- Koca, bu sözle talâka niyet etmelidir.

2- Kadın da aynı şekilde talâka niyet etmelidir.

3- Talâkın izafesi bahsinde de geçtiği gibi, talâkı, kadın hem kendine, hem de kocasına izafe etmelidir. Şu da var ki, kocanın "ben talâka niyet etmedim" yollu iddiası, karı - koca öfkeli haldeyseler veya talâktan bahseder durumdaysalar yargı bakımından kabul edilmez. Ama bu iddia, fetva maka­mınca kabul edilebilir.

Üç lâfızla tefvîzin sahih olması için, boşamanın tefvîz meclisinde yapıl­ması şarttır. Koca, karısına "kendini boşa" derse, kocasının kendisine bu sö­zü söylerken oturmakta olduğu mecliste kendini boşaması gerekir. Kendisi başka bir yerdeyken kocasının kendisine tefvîzde bulunduğunu öğrenirse, bu haberi aldığı mecliste kendini boşaması gerekir. Kendini boşamadan o meclisten başka bir yere ayrıhrsa, tefvîz geçerliliğini yitirir. Karısından başkasına tefvizde bulunması da böyle olup, tefvîz edilen kimsenin aynı mecliste boşa­ması gerekir. Kendisine tefvîzde bulunulan kadının, kendini derhal boşaması şart değildir. Aksine, bulunduğu yerden başka bir yere ayrılmaksızın bir gün veya daha fazla süreyle beklerse, yine kendini boşayabilir. Kendini boşarken tefvîzde bulunmuş olan kocasının hazır bulunması da şart değildir. Şart olan, sadece bulunduğu yerden başka bir yere ayrılmaması ve kendini boşamaktan vazgeçtiğine işaret eden bir iş yapmamasıdır. Bulunduğu meclisten başka bir yere ayrılır veya yerinden kalkıp başka tarafa gitmese bile, kendini boşamak­tan vazgeçtiğine işaret eden bir iş yaparsa, meselâ oturuyorken yerinden kal­karsa veya boşanmaktan vazgeçtiğine işaret eden konu dışı bir söz söylerse yahut da sözgelimi elbisesini dikerse veya boşamaktan vazgeçtiğini ifâde eden bir davranışta bulunursa, tefvîz geçerliliğini yitirir. Ama boşanmaktan vaz­geçtiğine işaret etmeyen bir davranışta bulunursa, meselâ bir elbise giyer, su içer veya ayakta durmaktayken oturur, oturmaktayken bir şeye yaslanır veya oturmaktayken uyur veya danışmak için babasını ya da tanıkları çağırırsa bü­tün bunlarla tefvîz bâtıl olmaz. Çünkü bu işler, onun boşanmaktan vazgeçti­ğine işaret etmezler.

Kadın, seyir halindeki bir gemideyken kocası kendisine talâkını tefvîz eder­se, geminin yer değiştirmesi ona zarar vermez. Çünkü gemi, onun için ev gi­bidir. Tefvizi iptal eden, kadının kendisinin yerinden kalkması veya boşan­maktan vazgeçtiğine işaret eden bir iş yapmasıdır. Yürümekte olan bir binek üzerindeyken bineği durdurursa, bunun tefvize bir zararı olmaz. Ancak bi­neği harekete geçirmesi zarar verir. Çünkü o, kendi arzusuyla harekete geç­miştir. Ancak salt susmasıyla tefvize cevap verirse, y...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi?
« Posted on: 26 Nisan 2024, 10:00:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? rüya tabiri,Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? mekke canlı, Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? kabe canlı yayın, Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? Üç boyutlu kuran oku Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? kuran ı kerim, Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? peygamber kıssaları,Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi? ilitam ders soruları, Koca, Boşama Hususunda Karısını Veya Başkasını Kendine Vekil Tâyin Edebilir Mi?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes