> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler  (Okunma Sayısı 4660 defa)
11 Şubat 2010, 15:26:59
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 11 Şubat 2010, 15:26:59 »




İcar edilmesi caiz olanla olmayan şeylere ilişkin mezheplerin ge­niş açıklamaları aşağıya alınmıştır.

(36) Hanefîler dediler ki: İcar edilen eşyaların bir kısmı, icarı ittifakla sahih olanlar, bir kısmı, icarı ittifakla sahih olmayanlardır. Bir kısmı da ica­rının sahih olup olmadığı hususunda ihtilaf edilenlerdir.

İcar edilmesi sahih olan şeyler beş kısma ayrılır:

1- Dükkân ve evler.

2- Ekim için icar edilen ziraî araziler ile içinde bina yapmak veya ağaç dikmek için icar edilen boş araziler.

3- Hayvanlar. Binmek, yük taşıtmak veya çift sürdürmek İçin deve, at, katır, merkep ve sığır icar etmek gibi.

4- Hizmet ettirmek, yük taşıtmak veya terzilik, demircilik, boyacılık gi­bi işlerden birini yaptırmak için bir insan icar etmek. Çocuk emzirtmek için süt analarını, -ki bunlara zi´r denir- icar etmek bu cümledendir.

5- Elbise, çadır ve zînet eşyalarını icar etmek.

Bu kısımlardan her birine dair hükümler vardır. Şimdi de bu hükümleri detaylarıyla ele almaya çalışalım:

Birinci kısım: Dükkân ve evleri icar etmek. Bununla ilgili bazı hususlar vardır:

1- Önce de belirtildiği gibi bunları, içinde yapılacak işi belirtmeden de icar etmek sahih olur. Zîrâ örfe göre bunların icarından amaç, içinde barın­maktır. Barınmanınsa değişik biçimleri yoktur, öyleyse, bunların içinde ya­pılacak işin açıklanmasına gerek yoktur.

2- Bunların içinde müstecirin kendisi barınabileceği gibi ücret karşılı­ğında veya ücretsiz olarak başkalarını da barındırabilir. Hatta yalnız kendi­sinin barınması şart koşulsa bile bu şarta uyulmayabilir. Tarımsal arazi ve hizmetçi gibi kullanacak kimselerin değişmesiyle kullanım biçimleri değiş­meyecek olan diğer şeyler de bu bakımdan ev ve dükkân gibidirler. Bunları kullanan kişinin durumu değişmez. Binek, elbise ve çadır gibi kullanım biçimleri değişik olan şeylere gelince, bunları icar eden kişinin, ücret karşılı­ğında bunları başkalarına icara vermesi sahih olmaz. Çünkü olabilir ki bineği icar etmiş olan kişi zayıftır da binek onu taşımaya muktedir olur. Ama el altından başkasına icara verdiğinde müstecir, iri cüsselidir de binek, onu ta­şımaya muktedir olamaz ve halsiz düşer. Aynı şekilde çadır icar etmiş olan bir kimse, çadırı güneş ve yağmur görmeyecek bir yerde kurar da çadır, gü­neş ve yağmurdan zarar görmez. Ama el altından icara verdiği başka bir kimse, çadırı güneş veya yağmur görecek bir yere kurar da çadır, güneş ve yağmur­dan zarar görür.

3- Müstecirin, İcar ettiği eşyayı, kendisinden icar ettiği kimseye icara vermesi sahih olmaz. Diyelim ki Abdullah, Murat´tan bir yıllığına bir ev icar ederse, Abdullah´ın bu evi Murat´a icara vermesi sahih olmaz. Bu durumda Murat evin sahibi de olsa, bir başkasından icarla tutmuş olsa da hüküm aynıdır. Hatta araya üçüncü bir şahıs girse bile meselâ; Abdullah, icarla tuttu­ğu evi Muhammed´e icara verir ve Muhammed de evi, ilk başta kendisinden icarla alınan Murat´a icara verirse, yine sahih olmaz. Buna rağmen böyle bir muamele yapılırsa, ilk icar akdi bâtıl olur mu, olmaz mı? Doğru olan görüşe göre ilk icar akdi bâtıl olmaz. Çünkü ikinci icar akdi fasittir; sahih olan birinciyi bâtıl kılmaz. Birinci müstecir olan Abdullah, icar bedelini öde­mekle yükümlü olur mu, olmaz mı? Abdullah evi teslim aldığında icar bede­lini ödemekle yükümlü olur. Ama ev Murat´ın elindeyse, Abdullah da teslim almamışsa, ücret Ödemesi gerekmez.

4- Bir kişi bir ev veya dükkânı belli bir meblağla meselâ; ayda elli bin liraya icar ederse, bu ev veya dükkânı, elli bin liradan fazla bir meblağla baş­kasına icara vermesi sahih olmaz.

Tarımsal arazi ve diğer icar edilen eşyalar da bu hüküm açısından ev ve dükkân gibidir. Müstecir, icar ettiği şeyi el altından, icar ettiğinden fazla bir fiyatla başkasına icara veremez. Sâdece aynı fiyatla icara vermesi sahih olur. Fazla bir fiyatla icra verdiği takdirde, aradaki farkı sadaka olarak da­ğıtması gerekir. Ancak üç şey bundan istisna edilmiştir:

a- İcar ettiği ev ve benzeri şeye müstecir, icara vermeye elverişli kendi malından bir şeyler ekler ve bununla beraber icara verirse, icar ettiğinden fazla bir fiyatla icara vermesi sahih olur.

b- İcar edilen şey bir ev ise ve bu evin duvarlarım onarıp badana etmek gibi bir tâmirat yapılmışsa; icar edilen şey bir tarlaysa, içinde kanal açmak gibi bir düzenleme yapılmışsa, icar edildiğinden fazla bir fiyatla başkasına el altından icara verilmesi sahih olur. Bâzıları derler ki; tarlada kanal açmak yeterli değildir. Yeterli olan, yapılan bu işe ek olarak tarlada bir ıslahatın meydana getirilmiş olmasıdır. Oysa kanal açmakla tarlada bir ıslahatın mey­dana getirildiği açıkça görülmektedir. Şu halde bu söz, pek muteber sayılamaz.

c- İcar edilen şey, icar edilirken, Ödenen bedelle aynı cinsten olmayan bir bedel karşılığında icara verilirse; meselâ; bir nesneyi parayla icar eden bir kişi, bu nesneyi, ödediği paradan daha fazla değerdeki ticâret malı karşı­lığında el altından başkasına icara verebilir. Aradaki fazlalık, kendisine he­lâl olur. Şunu da kaydedelim ki: Tek akidle iki ev icar eden ve bunlardan birine fazla bedel veren kişi, bu evleri icar ettiğinden daha fazla bir bedelle icara verebilir. Ama iki evi iki akidle icar eden kişi, bu evleri icar ettiğinden fazla bir bedelle el altından başkasına icara veremez.

5- Ev ve dükkân icar eden bir kimse, bunların bina ve çatısına zarar ver­meyecek şeyler yapabilir. Şu halde icar edilen evde veya dükkânda tandır veya fırın yapılabilir. Bunlardan ötürü bir şey yanarsa, müstecir, tazminat ödemekle yükümlü olmaz. Ancak tandır veya fırını yaparken tedbirsiz dav-ranmışsa, sözgelimi tahtadan bir tavanın altına yapar da tavan, yükselen alev­lerden etkilenirse, taksirli davrandığından ötürü yanan şeylerin bedelini tazmin etmesi gerekir. Müstecir evde yakacağı odunu kırabilir. Tuz ve benzeri şey­leri dövmek için havan kullanabilir. Binaya zarar vermemesi şartıyla, tahıl öğütmek için değirmen kullanabilir. Zarar verirse ancak ev sahibinin izniyle veya icar akdinde şart koşulmasiyla sahih olur.

Şu halde müstecir, eve zarar verecek şekilde şiddetli dövmeleri gerekti­ren mesleklerde çalışan; demirci ve nacar gibi sanatkârları evde barındıra-maz. Ancak ev sahibinden izin alırsa veya icar akdi esnasında şart koşarsa, bunları evde barındırabilir. Müstecir: "Bu gibi zararlı şeyleri evde yapacağı­mı, akidleşme esnasında sana şart koşmuştum" der de ev sahibi: "Hayır, böyle bir şart koşmamıştın" derse, bu durumda ev sahibinin sözü geçerli olur. Her ikisi de kendi iddialarını isbatlamak için delil getirecek olurlarsa, müs-tecirin deliline kulak verilir. Çünkü müstecir, akdin aslından fazla bir şeyi isbatlamak istemektedir. Marangozluk yapmak için bir ev icar eden kişi, evi demircilik için kullanırsa, eğer bu iki mesleğin eve olan zararı aynı seviyede ise, evi demircilik için kullanabilir. Barınmak için bir ev icar eden kişi, evi demircilik yapmak için kullanır ve bu da eve zarar verirse meydana gelen zararın tazminatım ödemesi gerekir. Bu durumda, icar bedelim ödemesi ar­tık gerekmez. Çünkü tazminatla icar bedeli bir arada bulunamaz. İlke ola­rak müstecir, tazminat ödemez. Ama ev sağlam kalır ve herhangi bir zarara uğramazsa, icar bedelini ödemesi gerekir. Çünkü bu durumda, amaç dışı kul­lanımın eve zarar vermediği anlaşılmış olmaktadır. Ama binek hayvanı, ça­dır ve giysilerin icarında durum bundan farklıdır. Bir kişi, bizzat kendisi binmek için bir binek hayvanı icar eder de, başkasına el altından icara verir­se, bu durumda hayvanı gasbetmiş olur. Hayvan telef olur veya bir zarara uğrarsa tazminatını ödemesi gerekir. Hayvan telef de olsa, sağ-sâlim de kal­sa icar bedelini ödemesi gerekmez. Zîrâ gasbedilen maldan elde edilen men­faatler için, altı durum dışında bedel Ödenmez. Ancak gasbedilen malın bedeli ödenir.

Yine bunun gibi adamın biri, bir çadır icar eder de bu çadırı el altından başkasına icara verirse; veya bir giysi ve benzeri nesneyi icar eder de bu nes­neyi el altından başkasına icara verirse ve icar edilen bu eşyaların kullanımı şahıslara göre değişirse, müstecirin bu nesneleri başkasına icara vermesi sa­hih olmaz. Verdiği takdirde gasbetmiş olur; tazminat ödemesi gerekir. Çün­kü bu gibi nesneleri herkesin kullanım biçimi farklıdır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:57:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler rüya tabiri,İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler mekke canlı, İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler kabe canlı yayın, İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler Üç boyutlu kuran oku İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler kuran ı kerim, İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler peygamber kıssaları,İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeyler ilitam ders soruları, İcar Edilmesi Caiz Olan Ve Olmayan Şeylerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes