> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Hacr (Kısıtlılık)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hacr (Kısıtlılık)  (Okunma Sayısı 1355 defa)
08 Şubat 2010, 16:21:15
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 08 Şubat 2010, 16:21:15 »




Hacr in lügat anlamı menetmektir. Örneğin "katele" ka­lıbında "hacere aleyhi hacrenf denildiğinde; bu, bir başkasını tasar­ruftan menetti mânâsına gelir. Hacr, "ha" harfinin fethasıyla okunduğu gibi, "hicr" şeklinde, "ha" harfinin kesresiyle de okunur. Bu nedenle Kabe´deki hatîm´e de "hicr" denilmiştir. Çünkü o, insan­larla Kabe arasında bir maniadır ve insanları Kabe´ye uzak tutar. Ak­la da hicr denir. Çünkü o, sahibini kötü fiilleri işlemekten alıkoyar, meneder. Cenab-ı Allah da bu anlamda şöyle buyurmuştur:

"Muhakkak bunlarda hicr (akıl) sahibi için bir ikna kuvveti var­dır.[12]

Hacr´in şer´î anlamına gelince, mezheblerin buna ilişkin geniş açıklamaları aşağıya alınmıştır.

(12) Hanefîler dediler ki: Hacr, husûsî bir şahısla ilgili olarak husûsî bir tasarruftan veya bu tasarrufun geçerli kılınmasından husûsî bir şekilde me­netmekten ibarettir. Hacr, yaşı küçük olan kimseyi, deliyi ve benzerlerini, -eğer sırf zarar ise- konuşma tasarrufundan menetmektir. Çocuk eşini boşar veya kölesini azad ederse, bu sözü asla tahakkuk etmez. Çünkü bu sırf za­rardır. Ama sırf fayda ise, meselâ bir kimse kendi malını çocuğa hîbe eder, çocuk da: Kabul ettim" der veya buna benzer bir söz söylerse, bunda ken­disi için muhakkak bir menfaat vardır. Bu sözü sahih ve geçerli olarak ta­hakkuk eder. Velîsinin iznine bağlı olmaz. Eğer sözü hem faydaya, hem zarara muhtemelse ve çocuk da satmanın ve satınalmamn anlamını biliyorsa, yani satın alman eşyaya karşılık bedel verildiğini, bedel vermeden eşyayı satın ala­mayacağını biliyorsa; satması ve satmalması velînin onayına bağlı olarak gerçekleşir. İçinde fahiş bir aldatma sözkonusu olmadığı takdirde velîsi onun alışverişini onaylayabilir. Bu, daha önce de açıklanmıştı. Ama çocuk, satma ve satınalmanın anlamım asla bilmiyorsa, bu alandaki tasarrufu, daha işin başındayken gerçekleşmez.

Fiillerdeki hacre (kısıtlılığa) gelince, bunun mûcib sebebi yaş küçüklü­ğü ve delilik değildir. Çocuk uyumakta olur da bir camın üzerine yuvarlanıp camı kırarsa, tazminat ödemesi gerekir. Eğer malı varsa, bu tazminat onun malından alınır. Aynı şekilde deli de bir şeyi telef ederse, o şeyin tazminatı­nı ödemekle yükümlü olur. İşlediği fiil, hudûd ve kısas gibi şüpheyle berta­raf edilecek bir hükümle ilgiliyse, çocuk ve delideki kasıtsızlık, onların cezalandırılmalarına engel olur. Çocuk zina eder veya bir kimseyi öldürür­se, hadd veya kısasa tâbi tutulmaz. Çünkü ileride de açıklanacağı gibi bun­da kasıt yoktur.

Hacr, tasarruf hükmünün sabit olmaması anlamında da tefsir edilebi­lir. Buna göre çocuk ve deli, bu açıdan kısıtlı olurlar. Haddi gerektiren zina, kati ve benzen fiiller açısından kısıtlı (mahcur) olmazlar. Çünkü vukuun­dan sonra özellikle bu fiillerden onları men etmek mümkün değildir. Onlar kısıtlıdırlar, yani onların fiillerinin hükmü yoktur. İşledikleri fiil, had ve ce­zayı gerektirmez.

Mâlikîler dediler ki: Hacr, hükmî bir sıfattır. Şeriat bu sıfatla hük­meder. Hacr, kendisiyle nitelenen şahsın kendi gücünü aşan tasarruflarının geçersiz kılınmasını gerektirir. Nitekim malının üçte birini aşan teberru ta­sarrufunun da geçersiz kılınmasını gerektirir. Birinci tanıma çocuğun, deli­nin, sefihin, müflis ve benzerlerinin kısıtlılığı girer. Bunlar, kendi güçlerini aşan tasarruflardan menedilirler. Bunlardan birisi bir şey satar, satın alır veya teberru ederse, tasarrufu askıda kalır ve uygulanamaz. Velîsi onaylamadan geçerli olmaz. Nitekim bu, bey´ bahsinde de anlatılmıştı. İkinci tanıma -bu tanımda, onun malının üçte birini aşan teberrûunda tasarrufu menedilir demiştik- hastanın ve zevcenin hacirleri girer. Hasta ve zevce, satma ve satın alma tasarrufundan menedilmez|er. Ancak mallarının üçte birini aşan teberru tasarruflarından menedilirler. Hastanın, malının üçte birini teberru etmesi, aynı şekilde zevcenin de kendi malının üçte birini teberru etmesi sahih olur. Ama mallarının üçte birini aşacak kadar teberruda bulunmaları sahih olmaz.

Şâfiîler dediler ki: Şer´an hacr, bazı özel sebeplerden dolayı mâlî ta­sarrufta bulunmaktan men etmektir. "Mâlî tasarrufta bulunmaktan menetmektir" sözüyle diğer alanlardaki tasarruflar kapsam dışına çıkarıl­mış oldu. Bu gibi tasarruflarda hacr (kısıtlılık) yoktur. Sefihin, müflisin Ve hastanın hul talak, zihâr, cezayı gerektirici ikrar ve vâcib olsun mendub olsun bedenî ibadetler gibi hususlarda tasarrufta bulunmaları sahih olur. Bun­ların mâlî ibadetlerine gelince, ancak hac gibi farz olanları geçerli olurlar.

Ama nafile sadakalar gibi mendub ibadetleri geçerli olmaz. Çocuk ve deliye gelince, bunların hiç bir tasarrufları sahih olmaz.

Hanbelîler dediler ki: Hacr, mal sahibini malından tasarrufta bu­lunmaktan menetmektir. Bu men, şeriat tarafından olabilir. Çocuğu, deliyi ve sefihi menetmek gibi. Hâkim tarafından olabilir. Hâkimin müşteriyi, pe­şin bedelini ödemedikçe satın aldığı malda tasarrufta bulunmaktan menet­mesi gibi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hacr (Kısıtlılık)
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:59:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hacr (Kısıtlılık) rüya tabiri,Hacr (Kısıtlılık) mekke canlı, Hacr (Kısıtlılık) kabe canlı yayın, Hacr (Kısıtlılık) Üç boyutlu kuran oku Hacr (Kısıtlılık) kuran ı kerim, Hacr (Kısıtlılık) peygamber kıssaları,Hacr (Kısıtlılık) ilitam ders soruları, Hacr (Kısıtlılık)önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes