> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak)  (Okunma Sayısı 2650 defa)
07 Şubat 2010, 16:24:39
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 07 Şubat 2010, 16:24:39 »



İnsanların biribirlerinden kazanmaları İçin satma ve satın alma meş­ru kılınmıştır. Aslında alışverişte taraflardan biri mutlaka diğerini altedecektir. Çünkü satıcıyla müşteriden her biri çok kazanma arzusundadırlar. Şerîat koyucu, insanları alışverişte kazanmaktan menetmiş değildir. Kâr için bir sınırlama da getirmiş değildir. Ama karşı tarafı aldatmayı, malın ayıbını gizlemeyi, kendisinde bulunmayan vasıflarla malı medhetmeyi, iyiyle kötüyü karıştırmayı yasaklamıştır. Bunlardan birini yaparak mal satan ki­şinin müşterisi, satın aldığı malı, muhayyerlik bahislerindeki tafsîlât çer­çevesinde geri verme seçeneğine sahip olur.

Satıcıyla müşteri düşünme fırsatına sahip olsunlar ve biribirlerini al­datıp da pişman olmasınlar diye muhayyerlik meşru kılınmıştır. Böylece satıcıyla müşterinin, biribirlerini fahiş şekilde aldatmamaları için ihtiyatlı davranmaları mümkün olacaktır. Ama bu hal, hile ve tedlis yapmaksızın vukûbulursa hüküm ne olacaktır? Bunun ne kadarı afvedilir, ne kadarı afvedilmez. Mezheblerin buna ilişkin geniş açıklamaları aşağıya alın­mıştır.

(l78) Mâlikîler dediler ki: Mezhebin meşhur görüşüne göre, anormal de­recede fazla kârla satıp aldatma nedeniyle, müşteri malı geri veremez. An­cak bazı durumlar bundan istisna edilmiştir.

1- Ğabn-ı fahiş alışverişini yapan satıcıyla müşteri vekil veya vasî olur. hal böyle olunca bu alışveriş reddedilir. Müvekkil veya kısıtlı, malı reddede­bilir. Bİr kimse, kendisi için bir eşya satın almak üzere bîr şahsa vekâlet ve­rir; vekil de onun için ğabn~ı fahiş ile veya satıcı lehine iltimas yaparak bir eşya satın alırsa, müvekkil bu malı, eğer duruyor ve değişikliğe uğramamışsa geri verebilir. Değişikliğe uğramışsa satıcıya müracaat ederek, aldanarak verdiği fazla bedeli geri alır. Satıcıya müracaat etmesi mümkün olmazsa, bu fazlalığı geri almak üzere müşteriye (vekile) müracaat eder.

Aynı şekilde bir kimse başka bir şahsı, kendine âit bir eşyayı satmak üzere vekil tâyin eder, vekili o eşyayı aşın derecede eksik fiyatla satarsa; mü­vekkil, geri alınmasını engelleyecek bir duruma düşmemişse, malını geri ala­bilir. Geri alması mümkün olmazsa, eksik fiyat farkını müşteriden alır.

Müşteriden alamazsa, satıcıya (vekile) müracaat eder. Vasî de vekil gibidir. Kısıtlı, vasinin kendisi için yaptığı alım satımlarda bu gibi durumları farke-derse, anılan hakları kullanabilir.

Ğabn-ı fahişin (aşın aldatmanın) ölçüsünde ihtilâf edilmiştir. Bazıları demişler ki: Bir mal, değerinin üçte biri fazlasına veya üçte biri eksiğine satı­lırsa ğabn (aldatma) olur. Mütemed olan görüşe göre ğabn, malı açık farkla değerinden fazlasına veya eksiğine satmaktır. Fazlalık veya eksiklik, göze ba­tacak derecede olunca, bu ğabn-ı fahiş olur.

2- Müşteri satıcıya teslim olur. Örneğin ona, "bu malı başkalarına sat­tığın gibi bana sat" der. Veya satıcı müşteriye teslim olur. Örneğin ona "bu malı başkalarından satın aldığın gibi benden satın al" der. Bu durumda sa­tıcı veya müşteri, ğabn-ı fahiş ile karşı tarafı aldatırsa, aldatılan taraf malı geri verme hakkına sahip olur.

3- Satıcının müşteriye veya müşterinin satıcıya güven duyması, örneğin biri diğerine "bu malın değeri neyse onunla satayım" veya "...satın alayım?" der, karşı taraf da fazla veya eksik bildirimde bulunursa, aldatılan taraf malı geri verme (satıcı ise geri alma) hakkına sahip olur.

Bazı Mâliki âlimleri, satılan malın değerinin üçte bir fazlasına veya üç­te bir eksiğine satılması durumunda alışverişin feshedilmesi gerektiğini söy­lemişlerdir. Yalnız satıcının, satarken ğabn-ı fahiş ile sattığını veya müşterinin, satın alırken ğabn-İ fahiş ile satın aldığını bilmesi, ayrıca bir yıl geçmeden malın mevcûd ve değişikliğe uğramamış olması şarttır. Bazı İslâm ülkele­rinde bu görüşle amel olunmaktadır.

Hanbelîler dediler ki: Üç durumda ğabn-i fahiş ile satılan mal geri verilir:

1- Mal getiren kervanı şehir dışında karşılamak (ve onlardan ğabn-ı fâ-hîş yaparak mal satın almak)

2- Necş satışı. Kişinin ihtiyâcı olmadığı halde yalan yere fiyat arttırması ve böylece o malı almak isteyenleri aldatması.

3- Satıcı veya müşterinin fiyatları bilmemeleri ve pazarlığı iyi yapama­maları. (Aldatılan tarafın) yemin etmesi koşuluyla malın bedelinin değerini bilmediğine dâir sözü, iddiasını yalanlayacak bir karine bulunmadıkça ka­bul edilir. Ancak bedelin değerini bilmediğine tanıklık eden bir beyyine.bu-lunduğu takdirde sözü kabul edilir, diyenler de vardır. Piyasa hakkında bilgisi olup pazarlığı iyi bilçne gelince; bu şahıs, ğabn-ı fahiş ile aldatılmış olsa da malı reddetme hakkına sahip olmaz. Ğabn-ı fahişin ölçüsü, satılan malın anor­mal ölçüde fazla veya eksikJîyatla satılmasıdır.

Hanefîler dediler ki: Ğabn-i fahiş, değer takdir edicilerin değerlen­dirmesi altına girmeyen aşırı derecedeki aldatmadır. Sözgelimi adamın biri bir eşyayı on liraya satın alır. Bazı bilirkişiler buna beş lira değer takdir eder. Bazıları altı, bazıları da yedi lira değer takdir ederler. Onlardan hiç biri bu eşyanın on lira değerinde olduğunu söylemezse, bu eşyanın satın alma bede­li hiç kimsenin değerlendirmesi altına girmez. Ama değerlendirme altına gi­rerse; örneğin bazıları bu eşyanın sekiz lira değerinde olduğunu, bazıları yedi lira, bazıları da on lira değerinde olduğunu söylerse, bu ğabn-ı fahiş olmaz. Çünkü alış fiyatını bazıları kabul ettikleri için, değerlendirme altına girmiş­tir. Ğabn-ı fahişin hükmü, içinde aldatma olmadıkça satılan malın geri veri­lemeyeceğidir. Meselâ satıcı, müşteriye, "bu yerli pamukludur" deyip dört liraya satar; sonra da iki lira değerindeki Şam pamuklusu olduğu anlaşılır­sa, müşteri malı geri verme hakkına sahip olur.

Aynı şekilde müşteri, satıcıya "bu koyun pazarda onbin lira eder" der, satıcı da onu tasdik eder, sonra da o koyunun yirmibin lira değerinde oldu­ğu anlaşılırsa, satıcı alışverişi feshetme hakkına sahip olur. Müşteri aldatıldığını anlamadan, satın almış olduğu malın bir kısmında tasarruf etmişse, bu mal misilli bir mal olduğu takdirde, müşterinin tasarrufta bulunduğunun mislini getirerek, satın almış olduğu malı tam olarak geri vermesi sahih olur. ödediği bedeli de tam olarak geri alır. Ama satın almış olduğu mal, değeri takdir edilebilen (kıyemî) bir malsa, bu malın tümünde veya bazısında ta­sarrufta bulunmuşsa veya bu malda geri vermeyi engelleyen bir ayıp meyda­na gelmişse, muhayyerlik hakkı düşer.

Şafiîler dediler ki: Ğabn-ı fahişte, iyiyle kötü birbirine karıştırılma­mış veya malın var olan ayıbı gizlenmemiş ise, malın geri verilmesi gerek­mez. Az da olsa çok da olsa, hüküm aynıdır. Şu da var ki, aşın derecede pahalıya satmak veya aşırı derecede ucuza satın almak için satıcıyla müşteri­den her birinin öbürüne şiddet göstermemesi sünnet gereğidir. Bilindiği gibi (şehir dışında) kervanı karşılayarak ğabn-ı fahişle onlardan mal satın alan kişinin alışverişi geçerli olmaz. Mal satıcısı, alışverişten cayma hakkına sa­hiptir!

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak)
« Posted on: 25 Nisan 2024, 17:11:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) rüya tabiri,Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) mekke canlı, Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) kabe canlı yayın, Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) Üç boyutlu kuran oku Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) kuran ı kerim, Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) peygamber kıssaları,Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak) ilitam ders soruları, Ğabn-İ Fahiş (Aşırı Şekilde Aldatarak Satmak)önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes