> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü  (Okunma Sayısı 4048 defa)
29 Ocak 2010, 20:28:55
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 29 Ocak 2010, 20:28:55 »




İleride açıklanacak şartları taşıyan yolcuların öğle, ikindi ve yatsı gibi dört rek’atli farz namazları kısaltmaları caizdir. Bu namazları, sadece iki rek’at olarak Alabilirler. Şâfiîler ve Hanbelîlere göre yolcuların bu namazları tam olarak kılmaları da caizdir. Mâlikîlerle Hanefîler de­mişlerdir ki: Yolcuların bu namazları kısaltmaları caiz değil, emredilen bir husustur. Ancak bu emrin derecesiyle ilgili olarak görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Hanefîler, bu emrin vücûb ifade ettiğini söylemişlerdir. Bunlara göre vâcib, mertebe bakımından farzdan daha aşağıdadır. Mü­ekked sünnetle aynı seviyededir. Buna göre yolcunun, dört rek’atli farz namazı tam olarak kılması mekruhtur. İlk ka’deyi terk etmemek şartıyla dört rek’atli farzı tam kılan yolcunun namazı sahîh olur. Çünkü bu du­rumdaki kimse için ilk ka’de farzdır. Namazının sahîh olmasıyla birlikte vacibi terkettiği için günahkâr olur. Önce de belirtildiği gibi vacibi ter-keden kişi, her ne kadar cehennem ateşiyle azâb görmeyecekse de, kıyamet gününde Peygamber (s.a.s.) Efendimizin şefaatinden yoksun kalacaktır.

Bu, Hanefîlerin görüşüydü. Mâlikîlere gelince; bunlar demişlerdir ki: Bu durumdaki kimselerin namazı kısaltmaları müekked sünnettir. Dolayısıyle bu sünnet, namazların cemaatle kılınması sünnetinden da­ha ağırlıklıdır. Yolcu, bu sünneti terk etse bile herhangi bir azâbla ceza­landırılacak değildir. Ama müekked sünnetin sevabından yoksun kala­caktır. Yoksa Hanefîlerin söyledikleri gibi Peygamber Efendimizin şefa­atinden yoksun kalacak değildir. Hanefîlerle Mâlikîler bu durumda na­mazın kısaltılmasının müekked sünnet olduğu hususunda görüş birliği etmişlerdir. Ama bu sünnete uymama nedeniyle karşılaşılacak cezanın mâhiyeti hususunda görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Sefer hâlinde na­mazın kısaltılmasıyla ilgili olarak mezheblerin özet görüşleri bunlardan ibarettir. Bu konudaki detaylı görüşleri ise aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Namazın, yukarıda belirtilen anlamda kısaltılmasi vâcibtir. Bu durumdayken namazı tam olarak kılan, vacibi terk etmiş olur. Namazın tam olarak kılınması hâlinde vâcib selâm, birinci ka’dede verilmediği için mahallinden sonraya bırakılmış olacaktır. Namaz kılan kişinin, son ka’deyi tamamlar tamamlamaz selâm vermesi vâcibtir. Yolcuya göre son ka’de, kendisinden istenilen namazın sonunda olan ka’dedir. Ki bu namaz da iki rek’attir. İki rek’at kıldıktan sonra oturmayan yolcunun namazı batıl olur. Zîrâ bu oturuş, son ka’de gibi farzdır. İki rek’ati kıldıktan sonra oturur da, selâm vermeden üçüncü rek’ate kalkar­sa mekruh işlemiş olur. Zîrâ böyle yapmakla selâmı, mahallinden sonra­ya bırakmış olmaktadır.

Malikiler dediler ki: Yukarıda da anlatıldığı gibi, yolculukta na­mazın kısaltılması müekked sünnettir. Kısaltmayı terk edip tam olarak kı­lan kişi, bu sünnetin sevabından yoksun kalır. Yolcu, kendisine tâbi ola­rak namaz kılmak için kendisi gibi misafir birini bulamazsa, münferiden namazını kısaltarak kılar. Mukîm bir imama tâbi olması mekruhtur. Zîrâ mukîm bir imama tâbi olması durumunda namazı tam olarak kılması gerekir. Bu durumda müekked sünnet olan kısaltma sevabından yoksun kalır.

Şafiiler dediler ki: Kısaltma mesafesi kadar sefere çıkan bir misa­firin, namazı kısaltması caizdir. Yine bunun gibi, namazı tam olarak kıl­ması da caizdir. Bu hususta herhangi bir ihtilâf sözkonusu değildir. Ama sefer mesafesi üç konak olursa, bu takdirde namazı kısaltmak daha fazi­letlidir. Normal kısaltma mesafesi ise bu mezhebe göre iki konaktır. Bu uzunluktaki bir mesafeye yolcu olarak giden kişinin, namazı kısaltması caiz olduğu gibi, tam olarak kılması da caizdir. Ama sefer mesafesi üç konak veya daha fazlaysa namazı kısaltmak daha faziletli olur. Bu du­rumdaki yolcu, eğer gemi kaptanı ve yardımcısı gibi, bir denizci değilse, namazı kısaltması daha faziletli olur. Ama bu denizcilerin sefer mesafesi, bundan uzun olsa bile, namazı tam kılmaları daha faziletli olur. Yolcu kişi, namazı vaktin sonuna erteler de sadece iki rek’at kılacak kadar bir zaman kalırsa, namazı kısaltarak kılması vâcib olur. Tam olarak kılması caiz olur. Çünkü bu durumda namazı tam olarak vaktinde kılması müm­kün iken vaktin sonuna bırakmıştır. Mestler üzerinde meshetme bahsinde de anlatıldığı gibi, vakti içinde namaza ulaşabilmek için mest üzerine mes-hetmenin bazan farz oluşu gibi, bu pozisyonda da namazı kısaltarak kıl­mak farz olmaktadır.

Hanbeliler dediler ki: Namazı kısaltmak caizdir ve tam kılmak­tan daha faziletlidir. Namazı kısaltacak kadar bir mesafeye giden kimse­nin, dört rek’atli namazları tam olarak kılması caiz olduğu gibi, kısalta­rak kılması da caizdir. Bunda hiçbir mekruhluk da sözkonusu değildir.

Ama yine de en faziletlisi, tam olarak kılmaktır. Ancak, kısaltmanın şart­larında da anlatacağımız gibi bazı hususlar bundan istisna edilmiştir. Me­selâ bu istisnalardan biri, yolcunun gemi kaptanı olmasıdır. Kaptan gemi­de kendi ailesiyle birlikte bulunduğunda mukîm kimseler statüsünde ol­duğundan, namazı kısaltması caiz olmaz. Şafilere göre bunun hükmü, yukarıda da belirtildiği gibi, namazı tam olarak kılmalarının daha fazilet­li olacağıdır.

Hanefilerle Mâlikîlere gelince bunlar, gemi kaptanıyla diğer kimseler arasında bahsedilen hüküm açısından herhangi bir ayırım yapmamışlar­dır.[94]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü
« Posted on: 23 Nisan 2024, 14:23:18 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü rüya tabiri,Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü mekke canlı, Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü kabe canlı yayın, Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü Üç boyutlu kuran oku Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü kuran ı kerim, Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü peygamber kıssaları,Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmü ilitam ders soruları, Dört rekatlı namazların kısaltılması (Kasr-ı Salât) Hükmüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes