> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Dört Mezheb Fıkhı > Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler  (Okunma Sayısı 1644 defa)
25 Ocak 2010, 19:04:55
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 25 Ocak 2010, 19:04:55 »





Cünüb kişinin, abdestle yapılması mümkün olan şer´î fiilleri guslet­meden önce yapması haramdır. Buna göre cünübken farz veya nafile na­maz kılması helâl olmaz. Ancak su bulamaz veya bulur da hastalık ve ben­zeri mazeretlerden ötürü kulianamazsa, teyemmüm ederek cünüblükten kurtulur ve namazlarını kılabilir. Ki bu hususu teyemmüm bahsinde de ele alacağız. Farz veya nafile oruçlara gelince; cünüb kişinin bu gibi ibâdet­leri yapması sahîh olur. Sözgelimi adamın biri Ramazanda, fecr-i sâdığın doğuşundan önce hanımıyla cinsel ilişki kurar da gusletmezse orucu sa­hih olur. Nitekim bunu oruç bahislerinde de ayrıca anlatacağız. Cünüb kişinin yapması helâl olmayan dinî davranışlara örnek olarak şu hususla­rı sayabiliriz:

a. Kur´an-ı Kerim okumak: Cünüp kişinin Kur´an-ı Kerîm okuması haramdır. Bu bakımdan Mushaf´ı ellemesi de öncelikle haram olmakta­dır. Zîrâ Mushaf´ı ellemek, abdestsiz dahî haram olmaktadır.

b. Mescide girmek: Cünüb kişi mescide de giremez. Ancak şunu da kaydetmekte yarar vardır ki: Şerîat sahibi, cünüb kişinin az miktarda Kur´an-ı Kerîm okumasına rahsat vermiştir.

Mescide girme konusuna gelince mezheblerin buna ilişkin detaylı gö­rüşleri aşağıda sunulmuştur.


Malikiler dediler ki: Cünüb kişinin Kur´an okuması şu şartlarla caiz olur: Kur´an-ı Kerim´den bir âyet veya bir âyet miktarındaki bir kısmı an­cak iki durumda okuyabilir:

1. Bununla düşmandan ve benzen (canavar gibi) şeylerden korunma­yı kasdeder ise okuyabilir.

2. Şer´î hükümlerden birini anlatırken bir âyet-i kerimeyi delil olarak okuyabilir.

Bunların dışında Kur´an-ı Kerim´den az olsun, çok olsun hiçbir âyet cü­nüb iken okunamaz.

Mescide girmeye gelince: Cünüb kişinin, içinde beklemek veya içinden geçmek kasdiyle mescide girmesine iki durumda ruhsat tanınmıştır:

1. Kişinin gusletmek için mescidden başka bir yerde su bulamaması veya mescid dışındaki bir yerde suyun bulunduğu bilinir de ancak mescid­den geçilmesi hâlinde oraya gidilebîlecekse bu durumda gusül kasdiyle mescidden geçerek su yerine gitmeye müsâade verilmiştir. Bu durum, özellikle sıhhî su tesîsati olmayan köylerde çoğunlukla vukûbulmaktadır. Ama şim­diki zamanda sıhhî su tesisatları hemen hemen her tarafta kurulmuştur. Es­kisi gibi sarnıç veya kaya kovuklarına ihtiyâç kalmamıştır diyebiliriz. He­men hemen her evde suyu kolaylıkla bulmak mümkün olmaktadır. Bu du­rumda kişilerin, mescid içinden geçmeden gusletmelerine imkân bulunmak­tadır. Mescidlerin dahi özel su yerleri vardır. Ki bunlara ulaşmak için mesci­din içinden geçmeye gerek kalmamaktadır. Ama mescidin dışında değil de sadece içinde olursa bu durumdaki kişinin mescide girip gusletmesine müsâ-de vardır. Yalnız mescide girmeden önce teyemmüm edip öylece mescide gir­mesi gerekir.

2. Cünüp olan bir kişinin, dışarıda kaldığı takdîrda kendisine bir ezâ ve cefâ ulaşmasından korkarsa ve mescidden başka bir sığınak da bulamaz­sa bu durumdaki kişinin teyemmüm edip mescide girmesi ve korktuğu du­rumların ortadan kalkmasına dek mescidde beklemesi veya uyumasında bir sakınca yoktur.

Bu anlattıklarımız, kişinin kendi şehrinde, hastalıklardan salim olarak mukîm bulunmasıyla ilgilidir. Ama kişi, misafir, hasta veya cünüb olur da su kullanma imkânını bulamazsa teyemmüm edip mescide girmesi ve namaz kılması caizdir. Ancak bu durumlarda mescidde fazlaca beklememesi gere­kir. Yalnız zaruret miktarı beklemesine izin vardır. Kişi mesciddeyken ihtilâm olursa bu durumda acilen mescidden çıkması ve mümkünse teyemmüm etmesi gerekir. Âcil olarak çıkması şer´an makbul olan bir davranıştır.

Özetleyecek olursak diyebiliriz ki: Cünüb kişinin mescide girmesi nor­mal durumlarda haramdır. Ancak zaruret hâllerinde girmesine müsamaha gösterilmiştir.

Hanefiler dediler ki: Cünüb kişinin iki durum dışında az olsun çok olsun Kur´an-ı Kerîm okuması haramdır:

1. Önemli olan bir işe başlarken cünüb kişinin Kur´an´dan olmasına rağmen “besmele” çekmesi caizdir.

2. Bir şahsı çağırmak veya birisini övmek maksadıyla Kur´an-ı Kerîm´den kısa bir âyet okumak da caizdir. Meselâ cünüb kişinin:

“Ey Rabbim! Beni ve anamı babamı afveyle.” [87]Veya;

“Onun (Muhammed´in) beraberinde bulunanlar, kâfirlere karşı çetin, kendi aralarında merhametlidirler.”[88] gibi âyetleri okumasına müsâ­ade verilmiştir. Yine bunun gibi cünüb kişinin mescide girmesi zaruret dışında haramdır. Bu gibi durumlarda zaruretler, zamana ve ortama göre takdir edilebilirler. Meselâ gusletmek için mescidden başka yerde su bulunmaması hâlinde -ki bu, birçok yerlerde rastlanan bir durumdur. Kişinin mescide gi­rip su yerine kadar gitmesi ve orada gusletmesi caiz olmaktadır. Ancak bu durumdaki bir şahsın mescide girmeden önce teyemmüm etmesi gerekir. Cü­nüb kişi dışarıda kaldığı takdirde kendisine bir zarar ulaşmasından korkar­sa Mâlikîlerin dediği gibi mescide girmesinde bir sakınca olmaz. Ancak mes­cide teyemmüm ettikten sonra girmesi caiz olur. Özetleyecek olursak şöyle diyebiliriz: Cünüb kişinin mescide girmesi için teyemmüm etmesi bazan vâcib olur. Bazan da mendub olur. Teyemmüm etmesi iki durumda vâcib olur:


1. Cünüblük, kendisine mescid dışındayken vâki olur ve sonra da mes­cide girme zorunluluğu doğarsa bu durumda teyemmüm etmesi vâcib olur.

2. Temiz iken mescidde uyur ve uyku hâlinde de hamamcı olur, sonra da dışarıya çıktığı takdirde kendisine bir zarar ulaşmasından korktuğu için mescidde kalma zorunluluğu olursa yine teyemmüm etmesi vâcib olur. Bu iki durum dışında cünüp kişinin teyemmüm etmesi vâcib değil de sadece men­dub olur. Meselâ mesciddeyken cünüb olan ve teyemmüm etmek için dışarı çıkan kişinin teyemmüm etmesi, veya cünübken mescide girme mecburiyeti olan kişinin dışarıda teyemmüm etme imkânı olmadığı için mescide girmesi ve çıktıktan sonra teyemmüm etmesi mendub olur. Her halükârda bu teyem­mümle Kur´an okumak veya namaz kılmak caiz olmaz. Mescidin damı da mescidin hükmündedir. Ama cünübün mescidle ilgili dışarı kısımlara teyem-mümsüz girmesi caizdir. Bayram ve cenaze namazlarının kılındığı namaz­gahlarla (sofilerin ibadethaneleri olan) hankâhlar da mescid hükmündedirler. Okullardaki mescidler herkese açık iseler veya dışarıya kapalı olur da kendisine yetecek kadar cemâati olursa bunlar da diğer mescidlerin hükmü­ne tâbi olurlar. Ama hem dışarıya kapalı hem de kendilerine yetecek kadar cemaatları olmayanlar, diğer mescidlerin hükmüne tâbi olmazlar.

Şafiiler dediler ki: Cünübün bir tek harf bile olsa okuma kasdiyle Kur´an-ı Kerîm okuması haramdır. Ama zikir kasdederek veya olur olmaz farkında olmadan bir âyet okuyacak olursa bu, haram olmaz. Zikir niyetiy­le okumaya örnek olarak yemek yerken “besmele” çekmek veya bir bineğe binerken:

“Bunları bizim emrimize veren Allah, noksanlıklardan münezzehtir. Yok­sa biz bunlara güç yetiremezdik.” [89]
âyet-i kerîmesini okumayı gösterebiliriz. Ayrıca iki temizleyici, yani su ve toprağı bulamayan kişinin zaruret dolayısıyla kendisine mubah kılınan na­mazda Kur´an okuması caiz olur. Hayız ve nifaslı kadınlar da aynı hükümlere tabidirler. Mescidden geçmeye gelince cünüb, hayızlı ve nifaslı kadının, beklemeksizin, dolaşmaksızın, mescidi pislemeksizin içinden geçmeleri caiz­dir. Meselâ bunlardan birinin, mescidin bir kapısından girip öbüründen çık­ması caizdir. Ama girdiği kapıdan tekrar çıkması, mescidin içinde dolaşmak sayıldığından haram olur. Yalnız bir kapıdan girip öbüründen çıkmak niye­tiyle içeri girer de farkında olmaksızın aynı kapıdan tekrar çıkacak olursa bu, haram olmaz. Mescidde uyurken ihtilâm olan bir kişinin de zaruret hâlinde, meselâ kapılar kapalı olur veya dışarı çıktığı takdirde kendi canına veya malına bir tehlike geleceğinden korkarsa mescidde beklemesi caizdir. Ancak su bulamazsa, mescidin toprağından başka bir toprakla teyemmüm etmesi gerekir. Abdeste yetecek kadar su bulursa abdest alması gerekir.

Hanbeliler dediler ki: Cünüb olan kişinin özürsüz olarak, kısa bir âyet veya uzun bir âyetten kısa bir âyet kadarım okuması mubahtır. Ancak bundan fazlasını okumak haramdır. Kur´an-ı Kerîm´in lâfzına uygun zikir yapmak ise caizdir. Meselâ yemek yerken “besmele” çekmek veya bir bine­ğe binerken,:

“Bunları bizim emrimize veren Allah, noksanlıklardan münezzehtir. Yok­sa biz bunlara güç yetiremezdik.”[90] âyet-i kerîmesini okumak caiz­dir. Mescidin içinden geçmek ve beklemeksizin içinde dolaşmak hususuna ge­lince cünüb, hayızlı veya nifash bir insanın kan gelirken bile mescidin kirlen­memesinden emin olursa dolaşmasına veya içinden geçmesine engel hiçbir hâl yoktur. Cünüb kişinin abdest alıp mescidde beklemesi zaruret yokken bi­le caizdir. Hayızlı veya nifash kadınların kanı kesilmeden abdestsiz olarak mes­cidde beklemeleri caiz değildir.[91]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler
« Posted on: 26 Nisan 2024, 23:14:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler rüya tabiri,Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler mekke canlı, Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler kabe canlı yayın, Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler Üç boyutlu kuran oku Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler kuran ı kerim, Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler peygamber kıssaları,Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşler ilitam ders soruları, Cünüb Kişinin Yapması Haram Olan İşlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes